Uncategorized

Evaziune… gramaticala la Garda Financiara Mures

Cine spunea ca la Garda Financiara Mures nu exista capturi impresionante? Nu stiu nici eu cu exactitate, poate era doar un zvon pe care îl credeam adevarat si noi, de la ZMS, din prisma numarului de contrabandisti de alcool si de tigari prinsi în ultima perioada de timp. Noroc ca joi, 17 martie, am primit un e-mail pe adresa redactiei, în care mass media din judet era anuntata de ultimele capturi ale comisarilor de la Garda Financiara.
Astfel, din comunicatul de presa semnat de ec. Valeriu Baziotis, comisarul sef al Garzii Financiare Mures, am aflat ca subalternii domniei sale au demascat o firma din Târgu-Mures care comercializa nuci si facea evaziune fiscala si au confiscat o cantitate de 47,6 de tone de nuca în valoare de 763.104 lei, precum si 6 tone de telina livrata intracomunitar catre o societate din Cehia, pentru care nu existau documente legale de provenienta.
Excelent, evazionistii au fost prinsi, amendati si marfa confiscata. Lecturând însa cu atentie comunicatul de presa, mi-am dat seama ca oricât de bine intentionat ar fi, seful Garzii Financiare Mures a comis evaziune… Nu de ordin fiscal, ci gramatical…
Cititi din comunicat si convingeti-va. „tinând cont de toate neregulile constatate si prezentate mai sus, sau întocmit urmatoarele documente si sau dispus masuri în consecinta dupa cum urmeazaâ€, se spune în documentul semnat de seful Garzii Financiare Mures.
Aoleu, ati cam comis-o, domnule Baziotis! Ati folosit sau în conditiile în care ar fi trebuit sa utilizati s-au! Pentru cei neinitiati în regulile gramaticii, facem precizarea ca într-un text se scrie sau când acesta echivaleaza cu ori si se scrie s-au cu cratima când urmeaza o actiune exprimata printr-un cuvânt ce se poate lua împreuna cu au (de la s-au).
Întrucât în textul Garzii Financiare Mures sau apare fara cratima, sa întelegem ca nu va urma nicio actiune?!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close