Uncategorized

“Exista foarte multi politicieni santajati cu dosarele de securitate”

S-ar putea sa fie indivizi în servicii care au party-priuri. Mai exista foarte multi politicieni santajati cu dosarele de securitate. Exista agenti sub acoperire în presa, totodata, exista si agenti, surse si persoane de contact si de influenta care activeaza la cele mai înalte niveluri. Exista persoane care traiesc dependente de servicii. Multe personalitati nu doresc ca Hayssam sa se întoarca în tara si sa povesteasca. Liberalii si PSD-istii au întâlniri nocturne, îsi mai schimba din conturi, iar documentele care certifica aceasta afirmatie se afla în lucru la Parchet. Ion Iliescu a fost o sansa pentru România, în timp ce Traian Basescu este omul care îndrazneste. Sunt doar câteva dintre informatiile cu care jongleaza cu pricepere fostul sef al SIE, Ioan Talpes. O minte sclipitoare care nu poate fi manipulata, un personaj care stie multe, dar spune doar ceea ce crede ca i-ar fi util, Ioan Talpes nu se dezminte. În finalul interviului realizat telefonic, fostul sef al spionilor a tinut sa recunoasca faptul ca a înregistrat si el discutia, chiar daca, sustine el, nu-i sta în “caracter”

Rep.: Cum percepe un fost sef al spionilor razboiul politic actual dintre cele doua Palate?

Ioan Talpes: În primul rând seful spionilor nu se ocupa niciodata de razboaie politice. În acelasi timp pot sa spun ca un astfel de razboi creeaza dificultati în exercitarea atributiilor serviciilor de informatii, fie ca este intern, fie ca este extern. Pentru ca, în mod normal, serviciile sunt obligate sa raspunda la comenzile statului, sunt obligate sa raspunda la comenzile majore pe probleme de aparare, pe probleme de securitate nationala. Oricând exista disensiuni si necomunicare, blocaje la nivelul premierului si al presedintelui, desigur ca si o politica la nivelul serviciilor este dificil de realizat si dificil de programat.

Oamenii “sistemului”, cu party-priuri

Rep.: Sa înteleg ca serviciile sunt implicate în acest razboi?

Ioan Talpes: Nu, doamna, s-ar putea sa fie indivizi în servicii, cum a fost întotdeauna, care au party-priuri si care sa încerce sa sprijine pe unul si pe altul, la nivel informativ cumva. Eu cred si continui sa sper ca nu exista asa ceva si ca toti oamenii din servicii, inclusiv sefii acestor servicii opereaza în raport cu statutul lor. Ce înseamna statutul? Înseamna formula de subordonare si formula prin care trebuie sa-si desfasoare activitatea de zi cu zi.

Rep.: Bine, dar cum apreciati dumneavoastra scandalul Coldea?

Ioan Talpes: Vedeti, eu nu pot ajunge la o concluzie doar pe baza informatiilor sau a speculatiilor avansate în presa. Deocamdata exista o comisie a Parlamentului care judeca acest caz. Pot sa va spun, în schimb, ca a fost un comportament imatur din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana, când a aparut facând pe multa lume sa creada ca este vorba despre o bomba uriasa, un scandal cu implicarea serviciilor de informatii, comunicând acel lucru, care nu are nicio relevanta. Dar putem sa presupunem ca daca la SRI s-a luat asemenea decizii sa se cerceteze dosarele judecatorilor respectivi si sa se vada daca au avut vreodata party-priuri e o chestiune simpla. Dosarele respective au fost controlate. Deci, despre ce este vorba? În acelasi timp, dosarele respective se afla la CNSAS. Si dumneavoastra daca doriti aveti acces la dosare. Si atunci se pune problema. Mie mi se pare ca aici e o facatura.

Politicieni,

santajati cu dosare

Rep.: Mai exista la ora actuala politicieni santajati cu dosarele de securitate?

Ioan Talpes: Da, doamna, exista, sunt sigur ca exista foarte multi.

Rep.: Ne dati nume?

Ioan Talpes: Nu. Nu pot sa fac acest lucru. Exista niste reguli, exista niste legi. Daca ne vom afla în faza viitoarelor alegeri si daca pâna atunci nu se vor dezvalui si nu se vor retrage persoanele respective, eu voi face asemenea nominalizari.

Rep.: Sa înteleg ca în momentul de fata cineva tine acele dosare ca sa le scoata la momentul potrivit?

Ioan Talpes: Nu doamna. Pe de o parte, puteti sa întelegi si asa pentru ca exista si astfel de situatii, acestea nu sunt multe, dar ne aflam într-o faza în care nu s-a rezolvat întreaga problematica a acestor dosare. Exista persoane care desi au activat înainte de 89 au ramas în relatii cu serviciile înfiintate dupa 89. În conditiile acestea, totul despre ei se afla în sectorul “operativ”. În cazul acestora nu au fost predate dosarele, notele sau informarile de dinainte de 1989. Eu cred ca se va rezolva si aceasta problema pentru ca nu putem sa acceptam, sau este aberant sa avem în politica care sunt controlati nu de catre electorat, ci de catre alte persoane.

Agentii în politica

si în mass-media

Rep.: Exceptând cazul Tinu despre care ati afirmat ca era agent KGB, mai aveti cunostinta despre existenta altor agenti sub acoperire în presa?

Ioan Talpes: Foarte multi. Daca dumneavoastra ati face o analiza a celor care au facut tot posibilul sa creeze o imagine penibila despre mine sau o imagine dezastruoasa despre mine, pot sa va spun ca 80% dintre acestia sunt astfel de persoane.

Rep.: Putem vorbi despre existenta agentilor unor servicii de informatii straine, dar si a unor agenti ai serviciilor de informatii autohtone care activeaza la cele mai înalte vârfuri ale puterii politice?

Ioan Taples: Cred ca exista si agenti, dar majoritatea sunt surse si persoane de contact si de influenta.

Rep.: Adica unii îsi creeaza capital politic pe baza informatiilor primite de la aceste surse?

Ioan Talpes: Nu numai. Pe de o parte îsi creeaza capital politic, dar la rândul lor furnizeaza informatii, sau ca agenti de influenta cauta sa impuna inclusiv legi care sa raspunda intereselor altora si nu românilor.

Rep.: Dupa acest tipar, Cozmin Gusa este unul dintre ei?

Ioan Talpes: Cozmin Gusa este un personaj minor, el nu poate fi decât dirijat. S-ar putea ca el sa nici nu stie ca este dirijat.

Rep.: Dar stiti de catre cine este dirijat?

Ioan Talpes: Eu stiu.

Rep.: Puteti sa spuneti?

Ioan Talpes: Am zis ca eu stiu, iar daca el ma va întreba, voi spune.

Rep.: Care este mecanismul de plasare a unor agenti sub acoperire în structurile decizionale?

Ioan Talpes: Daca mergeti pe formule de mecanism atunci gresiti. În astfel de activitati, serviciile de informatii care se respecta nu folosesc mecanisme, ci masuri si formule aleatorii, exact pentru ca sa nu permita deconspirarea acestora.

Politica si serviciile

Rep.: Se iau decizii politice influentate sau determinate de serviciile secrete?

Ioan Talpes: Daca asa ceva nu s-ar întâmpla, atunci tara aceea ar ajunge de râsul lumii. Ce vreau sa sapun? Serviciile secrete sunt obligate sa informeze asupra tuturor situatiilor care ar putea sa genereze pericole pentru o tara, inclusive sub aspect politic – destabilizari majore în afara legii, nu confruntari politice. Dar, daca se încearca în afara legii, daca se încearca o lovitura de stat…

Rep.: La asta ma refeream, la decizii politice majore. De exemplu la schimbarea guvernului, sau demiterea presedintelui….

Ioan Talpes: Una dintre atributiile serviciilor este protejarea presedintelui, protejarea primului ministru. Or, asta înseamna nu atât o protejare biologica, fizica, ci în primul rând o protejare de imagine, o protejare de pozitie, o protejare de sistem.

Continuarea interviului o puteti gasi in cotidianul Zi de Zi din data de 18 iunie 2007.

A consemnat Memoranda Onac

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close