Uncategorized

Expertii in agricultura conteaza

Companie de varf in domeniul sau de activitate, Bayer CropScience Romania si-a construit succesul pe baza celor mai moderne tehnologii, pe inovatia permanenta, pe talentul individual al angajatilor sai care dau dovada de acest lucru atunci cand au de-a face direct cu cei pentru care lucreaza, fermierii, si pe deschiderea catre necesitatile fiecarui client in parte. Si pentru ca stiu intotdeauna de ce este nevoie pentru o agricultura moderna, cei de la Bayer se adreseaza, an de an, pietei agricole cu produse moderne si performante, adaptate cerintelor unei agriculturi durabile. Raporturile cu clientii se bazeaza pe incredere, transparenta si parteneriat, oferind asistenta tehnica, comerciala si logistica completa

Cu o paleta de peste 50 de produse pentru protectia plantelor: fungicide, erbicide, insecticide si produse pentru tratament la samanta, firma a avut ideea de a organiza in acest an, o altfel de prezentare de produse decat cele cu care ne-am obisnuit pe timp de iarna, si care aveau loc intr-o sala de conferinta, cu proiectii si pliante. De aceasta data Bayer a trecut barierele si a initiat o prezentare a ceea ce rezulta din folosirea produselor lor, chiar acolo unde acestea sunt utilizate, adica pe camp.

Dupa trei astfel de evenimente in tara, cel de-a patrulea si unicul in Transilvania de acest gen, a avut loc spre sfarsitul saptamanii trecute, in comuna Moldovenesti, judetul Cluj. Din spusele organizatorilor, evenimentul din Transilvania a fost cel mai deosebit pentru ca au fost prezentate cinci culturi, aranjate pe loturi destul de mici. “Alegerea acestui loc, sau mai bine zis a fermierului a fost facuta dupa disponibilitatea acestuia, dupa “renumele” lui in randul fermierilor din localitate, dar nu in ultimul rand dupa modul cum lucreaza, pentru ca astfel de loturi, care nu sunt pe suprafete foarte mari necesita pentru tratare prepararea de alte solutii decat cele folosite cand este vorba de cateva hectare de cultura, iar Emil Turdean a fost dispus sa faca acest lucru”, a precizat Flavius Nichifor, reprezentant zonal pe Transilvania Sud.

Arena lui Turdean

Agro Arena Bayer, a adus la ferma lui Emil Turdean un numar de peste 200 de agricultori interesati de modul in care au fost tratate si cum s-au dezvoltat diversele culturi din judetele Mures, Cluj, Alba, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Harghita, Covasna, dar si producatori, utilizatori si distribuitori ai produselor Bayer. Scopul acestei prezentari a fost acela ca prin folosirea produselor Bayer CropScience, chiar si intr-un an secetos ca acesta, culturile pot face fata daunatorilor.

Culoare pe cultura

Fiecare lot a fost vizitat, prin rotatie de cele cinci echipe, organizate pe culori, dupa ce la intrarea in zona loturilor demonstrative, fiecare a primit un ecuson alb, galben, rosu, verde sau albastru, astfel incat sa nu se creeze aglomeratie la vizitarea loturilor. Ghidul fiecarui grup, o domnisoara “inarmata” cu o umbrela colorata, i-a purtat pe fermieri de la un expert la altul, care a explicat ce tratamente si cum au fost acestea aplicate.

Armenean a pus punctul pe “i”

Pentru ca unul din loturile prezentate era cultivat cu sfecla, de la intalnirea fermierilor cu expertii in tratamente nu a lipsit nici Ioan Armenean, directorul Zahar Ludus, care a adus cateva noutati dar si subiecte de ingrijorare in atentia fermierilor. “Dupa intrarea Romaniei in Uniune, multe din aspectele euforice s-au terminat”, a precizat acesta, adaugand faptul ca in momentul de fata, exista probleme foarte mari in ceea ce priveste productia de sfecla pentru ca a fost scazuta cota de zahar, iar diferenta dintre ce a fost si ce s-a retras o va plati fabrica. La randul lor, vor avea de suferit, de pe urma acestui fapt si fermierii cultivatori daca nu vor incerca sa creasca randamentul culturilor, astfel incat, cel mai aprig concurent, zaharul din Brazilia, foarte ierftin in comparatie cu cel din Europa, sa nu domine piata in urmatorii ani. “Suntem in perioada desfasurarii unui razboi puternic, pe o politica dusa pe fata, nu impotriva producatorilor de sfecla, ci impotriva celor care produc sfecla putina si de proasta calitate”, a subliniat Armenean.

Acesta a anuntat in premiera ca anul viitor fabricile de zahar vor incerca sa investeasca intr-o sectie de distilare pentru obtinere de alcool din produse agricole, pentru ca biocombustibilul este deja o necesitate. In acest sens, Armenean a propus oamenilor sa discute despre parteneriate cu fabrici si i-a sfatuit sa cultive cat mai mult porumb si grau care sa poata fi folosit in productia alcoolului.

Lotul de rapita de soi dexter, semnanata la o distanta de 12,5 centimetri a starnit intrebari din partea fermierilor, intrebari referitoare la modul in care s-au aplicat tratamentele la samante si cele impotriva daunatorilor la cele doua variante prezente in lot. La cea de-a doua varianta, datorita tratamentelor aplicate, care difera de cele de la prima varianta, fainarea este mai mica.

Directorul adjunct al Bayer, dr. Sorin Staicu a fost cel care a prezentat lotul de grau din soiul Turda 2000 cu cele trei variante si diferentele dintre ele. Daca pentru primul lot s-au aplicat cele mai simple tratamente, iar productia a fost estimata undeva la 4 tone, la cel de-al doilea, productia a crescut cu aproximativ o tona datorita unui tratament mai complex, iar palamida si musetelul sunt mai rare. Lotul 3 prezinta varianta optima de tratament, iar productia la hectar pare a fi mai mare cu doua tone decat la primul.

Cea mai frumoasa soia

Dr. Mihaela Nicolescu, directorul de Omologari al firmei a fost cea care a prezentat pe scurt tratamentele aplicate lotului de soia si a afirmat ca la Cluj a intalnit “cea mai frumoasca cultura de soia”. Pe langa prezentarea culturii, dr. Nicolescu a atras un semnla de alarma fermierilor in legatura cu modul de utilizare a substantelor in agricultura. “Respectarea modului de utilizare tiparit pe eticheta fiecarui produs este sfat. Pentru ca altfel nu vom putea respecta numarul de reziduuri din productie, iar aceasta nu va mai fi apta pentru import. Un alt lucru pe care nu trebuie sa-l trecem cu vedere este manevrarea ambalajului care trebuie clatit de cel putin trei ori, odata pentru a folosi si ultima picatura de substanta activa din recipient dar si pentru a nu mai exista urme de pesticide care ar putea polua”, a precizat directorul de Omologari. Aceasta a adaugat faptul ca de anul acesta Bayer se va ocupa cu colectarea ambalajelor pentru ca fermierii nu au voie, nicidecum sa le incinereze.

Cartofii si sfecla

Lotul de cartofi prezentat nu a fost unul stralucit, fiind ales un soi pentru chipsuri, nu tocmai bun pentru a fi cultivat in aceasta zona, dar cu toate acestea diferentele dintre plantele tratate cu produse de calitate se pot vedea foarte usor, iar lipsa totala, din acest, al gandacului de Colorado, cel mai mare inamic al cartofului, a adus un plus de incredere din partea cultivatorilor de cartofi pentru produsele aplicate de expertii Bayer. Nici cultura de sfecla de pe lotul experimental nu a fost mai prejos, chiar daca anul acesta a fost unul secetos, iar sfecla este o cultura pretentioasa. Tratamentele aplicate au aparat plantele de daunatori si au dus la o dezvoltare uniforma si care promite o productie de calitate.

Staff-ul Bayer prezent la Arena

Dr. Sorin Staicu, Director adjunct

Mihai Gheorghe, Director comercial

Dr. Mihaela Nicolescu, Omologare

Dr. Ion Mutafa, Dezvoltare

Nicoleta Pacea, Administrator vanzari

Sorin Ionescu, Brand Communication/Marketing Services

Dr. Alecsandru Pascu, Crop Manager porumb, floarea-soarelui

Mihail Gyorfi, Vanzari-Regiunea Transilvania-Nord

Flavius Nichifor, Vanzari-Regiunea Transilvania-Sud

Nicusor Taroi, director zonal

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close