Uncategorized

Finanțările externe, o soluție pentru realizarea investițiilor

Comuna Cristești este situată în centrul Transilvaniei în imediata apropiere a municipiului Târgu Mureș. Săpăturile arheologice efectuate atestă o veche așezare dacică cunoscută sub numele de SANGIDAVA. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în dijmele papale din l332 sub denumirea de (Sacerdos de) SANCTA CRUCE. Satele care aparțin acestei comune sunt: Cristești și Vălureni. După datele din ultimul recensământ comuna are 5591 locuitori. Rata șomajului este mică comparativ cu alte comune, agenții comerciali din zonă absorbind aproape în totalitate persoanele apte de muncă. Pricipalele priorități pentru anul 2009 ale primarului Ioan Sânpălean sunt rezolvarea problemelor de canalizare în localitatea Cristești, începerea lucrărilor la un nou sediu administrativ, reabilitarea sistemului de iluminat public, reabilitarea străzilor și a trotuarelor, extinderea școlii generale și construirea unei săli de sport. Lucrările depind în mare măsură de fondurile ce vor fi alocate de Guvern și de cele obținute din fondurile europene. În cadrul măsurii 322 Sapard se va demara un proiect integrat care va presupune construirea bazei de sport și agrement în localitatea Cristești, introducerea apei și canalizării în localitatea Vălureni, construirea unui muzeu și a unei grădinițe în Cristești precum și asfaltarea străzii Școlii.

“Cu ocazia Sărbătorilor pascale a sfintei zi a învierii Domnului Nostru Isus hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinătății doresc să transmit tuturor locuitorilor comunei Cristești multă sănătate și prosperitate, Sărbători Fericite alături de cei dragi. Hristos a Înviat!”

Poliția e cu noi!

Liniștea și ordinea comunei este supravegheată de șeful de post Ioan Negrea. Despre Cristești, Ioan Negrea ne-a spus că este o comună în general liniștită și nici de Paște nu sunt așteptate evenimente care să necesite vigilență sporită din partea Poliției. Consătenilor, agentul șef le transmite “Sărbători Fericite, tot ce își doresc să li se împlinească și să auzim numai de bine!”

„Viața unui medic la țară e frumoasă!”

În comuna Cristești sunt 3 medici de familie și 2 stomatologi. Am găsit-o la cabinet pe doamna doctor Corina Rotariu. “Așa am stabilit cu colegii: eu vin de Paștele reformat și ei de cel ortodox, ca să fie cineva aici tot timpul.”, ne-a spus medicul. Doamna Rotariu este medic primar de familie și este și doctorul școlar al Cristeștiului. Pe lângă asta, ține la școală și ore de informare în domeniul medical, de igienă și de sexologie, în funcție de solicitările directorului. Este în Cristești de 23 de ani și deși locuiește în Târgu-Mureș, a ajuns să se simtă și aici ca acasă. Cabinetul doamnei doctor e mare și bine pus la punct: 2 birouri, camera de gardă și camera pentru consultații. “Viața unui medic la țară e frumoasă dar avem mare nevoie de sprijin din partea autorităților și nu întotdeauna îl primim.” Pe cei 1700 de pacienti ai săi, doctorul Rotariu îi sfătuiește ca de Paști să nu facă excese, nici la mâncare și nici la băutură, pentru că urmările pot fi grave și le pot strica sarbătorile.

Singura firmă de reciclat materiale recuperabile

În comuna Cristești există o afacere care ne duce cu gândul la problemele ecologice cu care se confruntă societatea în care trăim. Firma Ormatin Mur, condusă de Ștefan Orban, are ca principal obiect de activitate materialele recuperabile. În categoria materialelor pe care societatea le recuperează, le prelucrează și apoi le trimite mai departe intră cele plastice, de toate tipurile, folia, hârtia, cartonul și fierul vechi. Firma a rămas singura cu acest profil din județ și chiar dacă în prezent trece printr-o perioadă dificilă continuă să asigure un loc de muncă pentru 15 angajați. Societatea preia materialele de la firmele și magazinele din Târgu-Mureș și nu numai. “Anul trecut am mers foarte bine, acum prețurile au scăzut cu 70%, balotatul costă foarte mult. Noi avem prese speciale pentru pet-uri, le separăm pe culori, le balotăm și le trimitem mai departe”, ne-a explicat Ștefan Orban. Adminstratorul primei firme din județ cu acest profil și a ultimei care mai funcționează a dorit să le ureze tuturor “Un paște cât mai fericit!”

900 de suflete la parohia Sfântul Ștefan

Parohia Sfântul Ștefan, condusă de preotul paroh Bogdan Racoți din Cristești sat, numără aproximativ 900 de suflete. Biserica Sf Ștefan a împlinit 100 de ani în 2007, aici slujind și părintele Nicolae Medrea înainte să finiseze Biserica Sf Nicolae din centrul comunei, în 2007. Din punct de vedere al implicării credincioșilor în activitatea religioasă, părintele Racoți este mulțumit. ”Implicarea credincioșilor este atât duhovnicească cât și materială. Pentru că partea materială este un punct de subzistență al parohiei noastre. Din punctul meu de vedere este mulțumitor. Anul acesta, de exemplu, am introdus încălzirea centrală în Biserică și au pus toți, așa cum au putut, mână de la mână de am putut realiza acest lucru”, ne-a spus părintele Racoți. Localnicii s-au mai implicat pentru reparația exterioară a Bisericii, lucrări de reorganizare în interior, cum sunt aplicarea cu foiță de aur pe iconostas, cărțile de cult au fost reînnoite, la fel ca prapurii și veștmintele preoțești. Chiar dacă parohia nu deține un centru social, părintele Racoți a organizat sâmbătă de sâmbătă o întâlnire cu tinerii din cele două parohii din Cristești, la cateheză, precum și pelerinaje la diverse mănăstiri din țară. ”Organizăm excursii în arhiepiscopia noastră o dată pe an. Anul trecut au fost pelerinaje la mănăstirile din Moldova, anul acesta ne-am gândit să fie la mănăstirile din Maramureș“, a precizat părintele Racoți.

Preotul Nicolae Medrea, de la biserica Sf. Nicolae:

“Învierea Lui Hristos este temelia creștinismului!”

Biserica cu hramul Sf Nicolae din Cristești este una relativ nouă, construită în stil bizantin, în formă de cruce. A fost finalizată în 2006 după trei ani de lucrări continue, fiind sfințită la data de 9 septembrie 2007 de Î.P.S. Andrei, episcop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți din Grecia care, au adus și o parte din Brâul Maicii Domnului. Preotul paroh Nicolae Medrea, ce a slujit până în 2007 la veche parohie din Cristești, depune eforturi continue pentru ca enoriașii să se implice în viața bisericească.

Reporter: Care este semnificația specifică locală a Paștelui?

Nicolae Medrea: Învierea este cel mai mare praznic al creștinătății, este temelia creștinismului, a Bisericii. Pentru că, dacă nu ar fi înviat Hristos, “Zadarnică ar fi propovăduirea noastră” spunea Apostolul Pavel. La noi se fac slujbele obișnuite, iar în a doua zi de Paști, are loc întâlnirea membrilor din cele două parohii de aici la capela mortuară din cimitir, unde participă la a doua înviere.

Rep.: Cum se implică creștinii de aici în viața religioasă?

N.M.: Se implică prin frecvența lor la Biserică care este mulțumitoare. Și mă bucur că vin și mulți tineri.

Rep.: În ce măsură se implică Biserica în viața socială a enoriașilor?

N.M.: Noi nu avem centru social, pentru că nu avem posibilitatea. Mai ales că, în urmă cu 10-12 ani, când am dorit să-l facem am fost împiedicați, dar pe viitor nădăjduim să realizăm și acest lucru. Dar ne preocupă viața creștinilor care au o stare socială mai deosebită. Obligatoriu, în Postul Paștelui, femeile, la îndemnul preoților, fac colecte și merg la casa de bătrâni de la Căpuș, cărora le oferă alimente, haine.

Rep.: Un mesaj de Paști pentru credincioși…

N.M.: Hristos a înviat este cel mai important mesaj. Dar ca să ajungi la Înviere trebuie să participi puțin la jertfă, la durere și, dacă tu nu ai puțină durere, să cauți pe cel care o are și să încerci să-i alini durerea. Dacă ai reușit în acest urcuș duhovnicesc spre Golgota, greu sau mai puțin greu, dacă ai ajuns acolo sus, dacă ai reușit împreună cu mironosițele să descoperi mormântul păzit de îngeri și să ți se spună că, într-adevăr Hristos a înviat, să te bucuri. Dar dacă vrei să ajungi acolo, să faci pe cineva să zâmbească, un om bolnav, un copil sarac.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close