Uncategorized

“Flick Flack” cu Berti Barbera

Miercuri, 13 februarie, Dublin Irish Pub a fost gazda primitoare a unui recital de exceptie sustinut de Berti Barbera & 4Given. Publicul targumuresean a avut ocazia sa urmareasca o prestatie live exploziva oferita de componentii grupului, Berti Barbera la voce, percutie, muzicuta, Peter Sarosi la claviaturi, Noney Lupu la bass si Gabi Pal la baterie, patru muzicieni de talie internationala, personalitati distincte care reprezinta muzica la standarde inalte, stabilite de educatia si experienta muzicala a fiecaruia. Recitalul de jazz a cuprins piese de pe ultimul album, “Flick Flack”, alese instinctiv si abordate neconventional, concertul fiind un tribut adus artistilor a caror muzica i-a inspirat.

Reporter: Ce asteptari aveati de la intalnirea cu publicul targumuresean? Exista un public ascultator de jazz si blues in Targu-Mures?

Berti Barbera: Nefiind prima oara aici, stiam ca in Targu-Mures exista si un public de calitate iar eu prin prestatiile mele mi-l voi atrage daca voi merita. Intotdeauna astept la concerte oameni de calitate, altfel n-as mai iesi din casa. Trebuie sa existe un public ascultator de jazz & blues si cand nu vine jazz-ul la tine te duci tu la jazz si, o data ce-l intelegi, n-are cum sa nu-ti placa.

Reporter: In ce masura poate un artist sa “educe” publicul tanar? Se mai poate vorbi de educatie prin arta in era tehnologiei moderne?

Berti Barbera: Il poate educa informandu-l corect. Informatia corect asimilata formeaza treptat un public care nu poate fi pacalit si asta obliga artistul la tinuta.

Reporter: Vorbiti-ne despre albumul “Flick Flack” pe care il promovati.

Berti Barbera: Titlul albumului sugereaza un procedeu dificil care devine elementar in momentul in care incepi sa-l inveti. Noi descifram aceasta muzica pe care unii o considera sofisticata si o transpunem intr-un context muzical acceptabil, printr-o imbinare de virtuozitate si umor.

Reporter: Cum se pregateste Berti Barbera de un recital? Exista un scenariu dinainte pregatit, exista o poveste ce leaga piesele intre ele?

Berti Barbera: Ordinea pieselor o stabilim dinainte si tot dinainte stabilim si o forma de baza a lor, care sa ne permita sa improvizam coerent. Ne ascultam cu atentie in timp ce cantam si comunicam foarte bine, iar inainte de concert sunt necesare cateva momente de relaxare, de ordonare a gandurilor, incalzire si intrarea in acea stare pe care o ai in momentul in care te exprimi pe scena.

Reporter: Poate trai un artist din muzica?

Berti Barbera: Evident. Daca esti lucid se poate.

Reporter: Auzim des sintagma “in muzica e loc pentru oricine”. Credeti ca ar trebui sa existe o selectie valorica si daca da, cine credeti ca ar trebui sa o impuna?

Berti Barbera: Selectia o va face publicul in momentul in care, usor, usor vor afla din ce in ce mai multe despre valoare si autenticitate. Timpul cerne valorile. Parerea mea este ca in arta democratia nu este valabila.

Reporter: Daca ar fi s-o iei de la capat ai schimba ceva sau ai alege tot muzica?

Berti Barbera: Orice as incepe as urma cu pasiune si orice as incepe in viata as incerca sa-l duc la bun sfarsit. Important este sa faci totul cu placere.

A consemnat Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close