Uncategorized

Florea, Gigi Becali a Târgu Mureșului

Florea nu a renunțat la preluarea terenurilor MApN de la Sângeorgiu de Mureș și din Weekend. Intențiile sale de acaparare, prin înșelarea Armatei, în stilul unui alt negustor celebru de imobiliare, și anume Gigi Becali, au fost făcute publice și în recenta dare de seamă după un an de (in)activitate. Prin preluarea celor două terenuri, în suprafață de 25 de ha, MApN ar pierde 3,5 milioane de euro. Își va asuma Theodor Atanasiu, ministrul Apărării, riscul de a da cu subsemnatul pe la parchete pentru că a mijlocit o astfel de afacere veroasă?

Una din durerile făcute recent publice de către cel mai afacerist dintre primarii postrevoluționari ai Târgu Mureșului, l-ați recunoscut pe Dorin Florea, doctor de fonduri publice, este incapacitatea de care au dat dovadă prefectul și președintele CJ în a-l sprijini să obțină terenurile râvnite, de peste trei ani, ale MApN. Că cei doi nu au nici o treabă cu această poveste, am mai arătat, așa că ne vom opri asupra spinului Armată. În jelania publică, cu accente intens manipulatorii, Florea arătă că nu a reușit, prin intermediul CL, preluarea terenului aferent Poligonului Sângeorgiu de Mureș pentru construirea unui cartier de locuințe, a terenurilor aparținând Ministerului Apărării Naționale din cadrul Complexului de Sport și Agrement “Mureșul”, precum și a unor cazărmi care nu mai sunt utilizate, pentru amenajarea unor locuințe. Această durere, cronicizată în ultimul an, datează din 2002, când au început primele presiuni pe plan local, urmate de cele la nivel național, asupra reprezentanților Armatei, pentru ca imobilele antemenționate să treacă în proprietatea municipiului.

Focurile de pe poligon

Intenția de acaparare a poligonului MApN de la Sângeorgiu de Mureș, de către primarul Dorin Florea și acoliții din jurul său, în special patronii firmelor de construcție, datează din 2002, atunci când, în căpșorul plin de idei de afaceri dubioase al acestuia, au mijit proiectele centurilor ocolitoare. În 2002, Primăria a lansat la apă două proiecte, iar una dintre cele două centuri – care urmau să deblocheze traficul, cel puțin pe hârtie – trecea musai și prin poligon, pentru a uni satul Corunca și de Sângeorgiu de Mureș. Momentan, proiectul lui Florea prin care intenționa să defrișeze peste 10 ha din pădurea de la Platoul Cornești, pădure adusă în patrimoniul orașului de către cuplul Fodor Imre și Eugen Crișan, prin preluarea cu titlu gratuit de la RNP Romsilva – Ocolul Silvic Târgu Mureș, a picat testul de mediu, comisia din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului considerând că tăierea pădurii va afecta echilibrul ecologic al zonei. De atunci, Florea nu a mai susținut că poligonul de la Sângeorgiu ar avea vreo legătură cu centura, ci a spus-o pe șleau că vrea cele 22 ha de antrenament pentru construcția de case.

22 ha de aur curat

Poligonul râvnit de Florea și de acoliții săi în ale construcțiilor se întinde pe o suprafață de 22 de ha, cuprinde mai multe obiective militare și asigură un spațiu adecvat antrenării la trageri nu doar a cadrelor militare ale MApN, dar și a angajaților Ministerului de Interne și Administrației, a băieților cu ochi albaștri etc., adică a tuturor unităților încadrate cu personal militar dotat cu armament. De altfel, este singurul poligon funcțional din județ, care dispune și de sistem automat de ridicare a țintelor.

Dar, în același timp, reprezintă un loc numai bun pentru a construi un micro-cartier rezidențial, iar, în perspectiva nu prea îndepărtată a înglobării comunei învecinate Târgu Mureșului, investiția simbolică face toate paralele. E nevoie doar de o semnătură. De ministru. Theodor Atanasiu. Care a trimis deja două comisii ministeriale pentru a inspecta zona, fără ca acestea să-și fi dat pentru moment acordul pentru transferul terenului. Vă reamintim că și în timpul ex-ministrului Pașcu, zona a fost inspectată în repetate rânduri, fără ca șeful Apărării să-și pună semnătura pe vreun act de cedare cu titlu gratuit.

Insistență. Miza: 3,5 milioane de euro

Primarul care acum se plânge prin presă, pe bani, bineînțeles, despre sprijinul slab acordat de către prefect – îi reamintim că Ciprian Dobre a fost numit de șase luni și la câte probleme sunt în județ, nu credem că intențiile megalomane, de agent imobiliar versat ale lui Florea erau prioritare -, respectiv CJ, care, fie-ne permis, după cât a fost pictat de nu ar avea de ce să ridice un deget pentru a-l ajuta, a demarat procedurile pentru preluarea poligonului, oferind la schimb modernizarea tancodromului de la Ungheni.

Interesant este că terenul de la Ungheni – în suprafață de aproximativ 28 ha – care tot face la anumite intervale de timp obiectul tranzacțiilor lui Florea, se află în domeniul orașului, iar până acum, pe reprezentanții CL și ai Primăriei Ungheni nu i-a întrebat nimeni de trocul cu propriul teren.

Suma care ar urma să fie alocată investițiilor de la Ungheni,pentru modernizarea tancodromului, se ridică la aproximativ 700 de mii de euro – puțin peste 20 de miliarde de lei, o sumă net inferioară valorii actuale a terenului de la Sângeorgiu de Mureș, cotat la 15 euro/mp, dacă îl considerăm ca aparținând intravilanului comunei limitrofe Târgu Mureșului. La un calcul rapid, Florea ar obține, prin acest schimb dezavantajos din start pentru Armată, aproximativ 2,6 milioane de euro, adică aproape 100 de miliarde de lei. Bani ce nu îi prisosesc MApN, care trimite recruții acasă pentru că nu are resurse pentru a le asigura hrana.

De asemenea, în luarea unei decizii, reprezentanții Ministerului Apărării trebuie să țină cont de un alt aspect financiar, și anume cine va suporta cheltuielile suplimentare pentru achiziționarea combustibililor necesari transportului personalului militar și muniției, ținând cont că mutarea poligonului la Ungheni ar dubla, cel puțin, distanțele și în condițiile în care tragerile sunt programate de două-trei ori pe săptămână. Această problemă a fost, de altfel, ridicată de către fostul comandant al Comandamentului Teritorial de Jandarmi, gen. bg. Constantin Dorobanțu, și rămâne, cum arătam, de actualitate, dat fiind bugetul de austeritate aflat la dispoziția unităților cu regim militar.

Ce rol a jucat col. Filip?

Tot legat de problema poligonului, ar mai fi de menționat un aspect, și anume rolul jucat în această afacere de col. Viorel Filip, fostul comandant al Brigăzii 6 Tancuri, având în vedere transferul său, după trecerea în rezervă, în ograda Primăriei, la Poliția Comunitară, sub directa coordonare și subordonare a lui Florea. Filip a repetat în mai multe rânduri că intențiile acaparatoare ale primarului nu vizau decât o parte din poligon și că destinația terenului cedat va fi construirea, în zonă, de case pentru cadrele militare. La efectivele Apărării mureșene, doar prin darea în folosință a blocului de locuințe din Piața Mărăști sunt acoperite 80-90 la sută din nevoile de cazare, așa că afirmațiile ex-comandantului erau cusute cu ață albă. Iar după integrarea în structurile euro-atlantice, proces care a demarat inclusiv diminuarea efectivelor militare actuale, construirea altor locuințe apărea doar ca o risipă curată. Dar, pentru aburirea noastră voluntară, col.(r.) Filip și-a încasat, cum arătam, recompensa.

Prin această tranzacție dubioasă, iar apoi concesionarea terenurilor către firmele mult acceptate la licitații, negocieri etc., Armata se alegea cu praful de pe tobă, noi am suporta din propriile noastre buzunarele lucrările de operaționalizare ale poligonului de la Ungheni.

Baza Weekend pentru prieteni

Un alt teren al MApN dorit ardent de Florea, atât de mult încât i-au scăpat degețelele lingușitorului de serviciu Pașcan pe tastatură, compunând scrisoarea de manipulare către mase, la un an de (in)activitate din cel de-al doilea mandat, este Baza sportivă a Clubului Armata, situată în Complexul de Agrement și Sport Mureșul. Spațiul din Weekend al Clubului Armata se întinde pe 2,2 ha de teren, suprafață evaluată la cel puțin 600 de mii de euro, dacă luăm un preț minim de 30 euro/mp. Florea a apelat la toate tertipurile pentru a pune mâna pe terenurile Armatei din CASM, de la prezentarea unor acte măsluite, prin care aproape 1 ha ar fi fost propietatea municipiului, până la ocuparea prin forță a unor terenuri componente ale bazei. Iar, dacă ar fi să ne amintim, ar fi de menționat incidentul supervizat de administratorul Complexului, Ioan Cârcu, care s-a făcut stăpân într-o după-amiază pe terenul de tenis.

Florea nu s-a dat în lături nici de la a jigni reprezentanții clubului, arătând că activitatea sportivă a CS Armata s-ar fi diminuat, fără să aibă vreo statistică cu rezultatele clubului, o evidență a secțiilor sportive. Când însă dădea bine la electorat, Florea nu a pregetat să-și arate o falsă aplecare spre susținerea sportului, doar că, deși a promis sprijin în campanie pentru echipa de fotbal ASA, după realegerea sa, toate promisiunile au fost aruncate la coșul de gunoi. Semn că doar baza îl interesa, așa cum, de altfel, s-a putut observa din declarațiile sale ulterioare.

Miza preluării terenurilor din Weekend a fost și este acapararea ulterioară a terenului din spatele complexului, teren de câteva sute de hectare – 300 ha, suprafață amanetată, de asemenea, construcției de case.

Doar cu cele două terenuri, municipiul, prin intermediul lui Florea, ar înșela Armata cu peste 3 milioane de euro. Problema , dincolo de sumele care se vehiculează a fi obținute prin parafarea acestor tranzacții, este însă alta, și anume viitoarea dare în concesiune sau vânzare a terenurilor către firmele de construcție, afaceri cu comision, bineînțeles. La 3 milioane, un 10% înseamnă peste 1 miliard de lei.

Oricine înțelege de ce se zbate așa de puternic dom’ primar. Că doar e vorba de propriul buzunar. Și, uite-așa, și-ar scoate pierderea stabilită în procesul licitației trucate – cele vreo 800 de milioane.

Ligia VORO

Poligonul din Sângeorgiu de Mureș este al armatei române, aflat pe teritoriul administrativ al comunei Sîngeorgiu de Mureș. Dacă armata ar dori să renunțe la acest imobil, numai administrația locală din Sîngeorgiu de Mureș este îndreptățită să solicite această locație. Cu privire la terenurile aparținând Ministerului Apărării Naționale din cadrul Complexului de Sport și Agrement Mureșul, precum și a unor cazărmi care nu mai sunt utilizate, primăria poate să se adreseze Ministerului Apărării Naționale.

Președintele CJ, Lokodi Edita Emoke

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close