Uncategorized

Florea & Kovacs – viziuni pustiitoare

Arhitectul șef al Târgu Mureșului, Angela Kovacs, eliberează autorizații de construcție în neștire, uitând regulile arhitecturii l Stilul Secesion al vechiului târg este amenințat de panourile luminoase opulente, autorizate de Primărie mai mult pentru sumele ce se adună prin această formă de publicitate și ignorând HG 955 din 15 iunie 2004 l Avem o tramă stradală veche de peste 200 de ani, incompatibilă cu traficul tot mai aglomerat l O altă deficiență: “Orașul trandafirilor” nu are parcuri, ci doar scuaruri

Aidoma foștilor secretari de partid, și Florea vrea să treacă în posteritate cu un proiect asociat numelui său. Din această cauză, municipiul Târgu Mureș s-a ales cu grave erori arhitecturale, cu toate că, deocamdată, demagogul a eșuat în multiplele lui încercări. Dăm doar un exemplu: centura ocolitoare care încă nu a primit girul de la Protecția Mediului, Florea blocând totodată alte proiecte care ar oferi soluții reale pentru fluidizarea traficului.

Înscăunarea lui Florea în fotoliul de edil a șters toate proiectele vechiului primar, indiferent de gradul lor de viabilitate. Ca să fim mai exacți, primarul a continuat doar reabilitarea complexului Weekend, singurul argument fiind popularitatea pe care i-o va aduce deschiderea acestui loc de agrement.

Cine dă tonul, hotărăște…

Mâna dreaptă a demagogului Florea este arhitecta Angela Kovacs, adusă de acesta cu bagaje și dosare de la firma Conimur (arhitecta aplicând câteva semnături false pe niscaiva proiecte ale colegilor, fiind atunci cercetată de poliție și procuratură, dar în cele din urmă cazul terminându-se cu un NUP-neînceperea urmăririi penale- “obișnuit”).

Munca depusă de cei doi protagoniști în funcțiile mai sus numite se reflectă în aspectul orașului. ZIARUL de Mureș face o amplă prezentare a municipiului Târgu Mureș prin prisma gravelor erori care șubrezesc imaginea veche a localității. Cea mai gravă problemă rămâne lipsa posibilităților de extindere a municipiului ce sufocă tot mai mult localitatea atât în construcții cât și din punct de vedere al circulației. În egală măsură și aspectul orașului are de suferit. Primăria prin compartimentul de urbanism și prin arhitectul șef trebuie, cel puțin teoretic, să asigure continuitatea stilului de arhitectură, dar și să întocmească sau să avizeze noi proiecte de extindere a localității respective. Să intrăm în detalii.

Orașul panourilor de milioane

Conform art. 36 alin. 3 din H.G. 955/15 iunie 2004, “instalarea afișelor și reclamelor este interzisă pe imobilele declarate monumente istorice sau protejate prin hotărâre a Consiliului local”. Legea nu este, în mod evident, respectată la noi, având în vedere faptul că fiecare clădire este sufocată de panourile publicitare ce acoperă suprafețe considerabile. Menționăm că majoritatea imobilelor din centrul orașului au fost declarate monumente istorice. Lipsa de interes a celor de la Primărie pentru respectarea acestei legi este de “înțeles”, asta deoarece taxa pentru suprafața ocupată de un panou/ decimetru pătrat depășește câteva milioane. Deci, cu cât un panou este mai mare, cu atât Primăria încasează sume mai mari. Panourile publicitare ar trebui să acopere suprafețe nesemnificative, doar cât să precizeze numele firmei sau al magazinului. În acest sens, un bun exemplu ar fi panourile din cetatea Sighișoarei.

Pentru Târgu Mureș însă, opulența panourilor luminoase afectează stilul vechi, Secesion. Nici structura arhitecturală în stilul secesion -caracterizată prin piatră brută, tencuială zgrunțuroasă, faianță colorată și acoperiș cu țigle și colorit specific- nu este respectată. Vă invităm, stimați cititori, să faceți o plimbare în centrul orașului și să priviți clădirile cu atenție. Câte clădiri se mai încadrează în stilul secesion? Spre exemplu, farmacia Sensiblu a reușit să-și deschidă “afacerea” chiar dacă cei de la comisia de monumente nu au dat un aviz favorabil, transformările făcute de investitorul străin afectând grav stilul vechi al clădirii. Totuși cei de la primărie au acordat autorizația de funcționare.

Să nu uităm de “decretul” primarului prin care clădirile din centrul municipiului a început să-și schimbe coloritul. Sub “atenta” supraveghere a arhitectului orașului, imobilele au căpătat culori stridente și ne îndoim asupra realizării studiului de parament și respectarea coloritului original pentru fiecare imobil în parte.

Traficul amenință vechiul târg

Trama stradală a municipiului este veche de peste 200 de ani. Planul Urbanistic General prevede, de ani buni, găsirea unor variante pentru dirijarea circulației tot mai aglomerate în afara orașului. Din păcate, nici la acest capitol nu găsim o continuitate a proiectelor. Primarul Florea se concentrează de ani de zile asupra centurii ocolitoare propusă de el, dar care nu a primit aprobarea APM. Primarul nu acceptă și nu promovează alte variante. În schimb, traficul de tranzit din direcția Cluj spre Reghin trece obligatoriu prin centrul orașului. Aceeași problemă și pentru traficul în direcția Sighișoara, orașul fiind astfel sufocat. Actuala conducere a ignorat total posibilitatea devierii traficului ce vine din direcția Cluj spre Sighișoara sau zona de câmpie (adică spre comuna Band) prin crearea unei centuri care să pornească din strada Gheorghe Doja în apropiere de fabrica Mobexpert. Centura ar prelua aproximativ 70 la sută din traficul ce tranzitează centrul orașului.

Obsesii

Destinația pasajului pietonal s-a schimbat la fiecare mandat al unui nou primar. Fiecare a vrut să-și pună amprenta asupra acestui proiect demarat încă din anii ’70. Din păcate pentru noi, târgumureșenii, greșelile au fost fatale. Deși lucrările la pasajul pietonal se apropie de sfârșit, acesta nu va fluidiza traficul din centrul orașului în mod semnificativ traficul din centrul orașului.

Aceeași lipsă de continuitate se remarcă și în cazul reabilitării cetății. Pe vremea fostului primar UDMR, Fodor Imre, a fost demarat un concurs de idei pentru reabilitarea (inclusiv reamenajarea unor spații din cetate și transformarea acestora într-un centru cultural) acestui obiectiv important pentru Târgu Mureș. Sosirea lui Florea la Primărie a stopat însă acest proiect.

Kitsch de cartier

În ceea ce privește marile cartiere ale municipiului, principala problemă pentru care tot Primăria este responsabilă, ar fi transformarea parterului blocurilor în magazine. Aceste spații sunt inadecvate pentru magazine. Pe lângă înălțimea interioară necorespunzătoare sau a lipsei unui spațiu de depozitare adecvat, transformările aduse de proprietari pot afecta structura întregului imobil. În plus, apariția unor pensiuni în spații relativ restrânse nu este conformă cu normele de urbanism. Potrivit legii, pensiunea trebuie să aibă asigurat și un loc de parcare. Măsura cea mai la îndemână pentru patronii de pensiuni este amenajarea parcărilor la subsolul imobilului, o variantă neindicată, dar acceptată. Un alt proiect care nu se încadrează în spațiul pe care-l ocupă este catedrala ortodoxă din Tudor. Începută încă în anii ’90, proiectul inițial a fost schimbat, în sensul extinderii, de mai multe ori. Într-un spațiu restrâns, catedrala și-a pierdut din caracterul impunător. Din punct de vedere arhitectural, amplasarea catedralei este neadecvată.

Platoul lui Florea

Deși este cunoscut ca și orașul florilor, paradoxal, Târgu Mureș nu are nici un parc. Spațiile verzi ale orașului se încadrează doar la categoria de scuaruri. Nu avem nici spații cu dotări sportive de dimensiuni considerabile. Construirea unui complex în zona buclei Mureș este și acum pe linie moartă.

În cinci ani de mandat, demagogul și mâna lui dreaptă, arhitecta Kovacs, nu au reușit să rezolve nici una din problemele majore ale municipiului. Frustrat, Florea a ales o nouă țintă asupra căreia ar vrea să lase o amprentă: platoul Cornești. Pornind de la reabilitarea hotelului și până la construirea unor noi imobile în această zonă, Florea visează ca în termen de doi-trei ani să coboare de pe platou cu o realizare și să se

înscrie în posteritate.

Cristina CORNEA

cristina@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close