Uncategorized

Florea la PNA

“Dosarul Florea” a ajuns la PNA Bucureşti. Costin Lăurean dezvăluie mizeria din Primăria Târgu Mureş

Licitaţia pentru lucrările de deszăpezire din această iarnă îl va duce pe Dorin Florea după gratii * PNA Bucureşti a intrat pe firul ilegalităţilor * Şeful PNA Mureş Marin Sandu, naşul lui Marius Paşcanu, nu mai poate bloca ancheta * Începutul sfârşitului pentru Florea înseamnă începutul distrugerii şleahtei de mafioţi din jurul acestuia: Core, Maior, Gliga, Ţerbea, Kovaci, Fărcăşan şi alţii.

Povestea sună astfel: la începutul lunii noiembrie 2003, Primăria Târgu Mureş organizează licitaţia pentru atribuirea contractului de achiziţie a serviciilor de deszăpezire şi combatere a poleiului pe raza municipiului Târgu Mureş. Prin Hotărârea 143/07.11.2003 celor două societăţi participante, SC Citadin Prest SA şi SC Georgia Group SRL, li se aduce la cunoştinţă că cea de-a doua a câştigat licitaţia. Teoretic, nimic grav. Practic, dezastru.

Citadin Prest SA

Societatea Citadin Prest SA a fost nici mai mult nici mai puţin decât divizia de reparaţii şi întreţinere drumuri din Primăria Târgu Mureş. Pe vremea lui Fodor Imre a fost privatizată, cumpărătorul numindu-se Costin Lăurean. În timpul mandatului actualului primar Dorin Florea, această firmă a executat majoritatea covârşitoare a lucrărilor de reparaţii de drumuri (deci calitatea lucrărilor sunt şi atributul Citadin Prest SA, nu numai al lui Florea) ceea ce contribuie esenţial la subiectul articolului de faţă.
Aşadar, în cazul Citadin Prest SA discutăm despre o firmă cu experienţă. Dar relaţia dintre entităţile implicate (Primăria Târgu Mureş şi Citadin Prest SA) a fost grav afectată de relaţia dintre liderii celor două entităţi (Dorin Florea respectiv Costin Lăurean) ceea ce reflectă în mod evident lipsa de profesionalism a primarului, care s-a răzbunat pe firma lui Lăurean – firmă care nu a greşit cu nimic faţă de contribuabilul mureşean.

Georgia Group SRL

Sorin Ţerbea este exponentul lui Miron Mitrea în judeţul Mureş. Este un deget mărunt de la o mână mai mare. Relaţia acestuia cu actualul ministru al transporturilor este singurul motiv pentru care el are loc în anumite cercuri de influenţă. Cum ar fi Dorin Florea. Este relativ simplu de priceput cum a câştigat Sorin Ţerbea licitaţia – Florea are nevoie de el.

Mecanismul

Licitaţia s-a desfăşurat în baza unei grile de punctaj care acorda 70 la sută din puncte pentru componenta financiară a ofertelor, şi restul de 30 la sută pentru componenta tehnică. Pentru partea financiară, Citadin Prest SA a obţinut 59,56 puncte, în timp ce Georgia Group SRL a obţinut doar 46,75 puncte. Deci, diferenţa este de 12,81 puncte. Pentru componenta tehnică existau 30 de puncte în total, iar oferta Citadin Prest SA cu siguranţă nu a fost mai slabă cu aproape 50 la sută decât cea a Georgia Group SRL. Şi vă spunem şi de ce nu a fost mai slabăÂ…

Minciuna

1. Georgia Group SRL nu are decât strictul minim necesar de autovehicole speciale pentru efectuarea lucrărilor din caietul de sarcini. Dacă una dintre maşini se defectează, oraşul rămâne în aer cu dezăpezirea.
2. Georgia Group SRL a introdus în afacere autovehicole care au fost importate în România, cumpărate în leasing, fără respectarea prevederilor legale (normele euro 3). Fotografiile arată cum angajaţii lui Ţerbea vopsesc maşinile pentru a acoperi urmele.
3. Georgia Group SRL nu avea prevăzut în statut, la momentul licitaţiei, obiectul de activitate “asanarea şi îndepărtarea gunoaielor; salubritate şi activităţi similare”, conform codului C.A.E.N. Câţi dintre dumneavoastră îşi permit asemenea ilegalitzăţi?
4. Georgia Group SRL nu a avut nici un fel de experienţă similară. Oficial, printr-o minciună crâncenă, Sorin Ţerbea a declarat că a efectuat salubrizare pe raza comunei Cristeşti. Dar nici vorbă de dovezi. Singurul loc unde, într-adevăr, Ţerbea face curăţenie este propria curte. Şi o face bine.
5. Georgia Group SRL nu putea să participe la licitaţie din simplul motiv că are datorii cu duiumul la stat. Ori, ideea e simplă: nici o firmă cu datorii la stat nu are voie să participe la nici un fel de licitaţie. Aşa zice legea, nu noi. Ori, certificatul de atestare fiscală emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş arată că firma lui Ţerbea are datorii la stat cât încape.

PNA intră în ring

Costin Lăurean a depus la PNA Bucureşti un dosar care conţine toate documentele la care ZIARUL de Mureş face referire. Patronul Citadin Prest SA solicită începerea urmăririi penale şi condamnarea primarului Dorin Florea, directorului tehnic Dan Gliga, directorului Lucian Ratz, inspectorului Liviu Lucian, a consilierilor Nicolae Moldovan şi Constantin Amza, precum şi a consilierului juridic Maria Grama. În plângerea adresată PNA Bucureşti, Costin Lăurean face referire şi la alte licitaţii pe care le-a pierdut într-un mod care sfidează bunul simţ şi legile în vigoare.

Drumurile noastre toateÂ…

Â…duc spre un prejudiciu total de peste 4 miliarde de lei. Cum? Simplu şi la obiect.
Iată cifrele: în 22.04.2003 la licitaţia privind covorul asfaltic din strada Gheorghe Doja a fost declarată câştigătoare firma Termolit cu o ofertă de 8.184.232.000 lei faţă de oferta Citadin Prest SA de doar 7.008.453.000 lei; următoarea licitaţie a avut acelaşi obiect, dar pe strada Barajului, unde oferta Termolit era de 5.024.000.000 lei, faţă de cea a Citadin Prest SA de doar 4.542.000.000 lei – câştigătorul este, evident, Termolit; covorul de pe străzile Poştei, Kogălniceanu şi Târgului la alte societăţi costa cu exact 500 de milioane de lei mai mult decât oferta Citadin Prest SA. Şi nici asta nu a ajuns să fie lucrată la cel mai bun preţ.
Dar, reparaţiile generale de drumuri nu sunt singura sursă de afaceri oneroase prin intermediul Primăriei Târgu Mureş. Cazurile prezentate de Costin Lăurean în plângerea înaintată PNA Bucureşti, se referă şi la “reparaţii pavaje trotuare” unde este amintit un singur caz. Licitaţia pentru repararea trotuarelor de pe străzile Poştei, Călăraşilor şi Petofi, care s-a desfăşurat pe data de 28.03.2003, a fost adjudecată de VALPET SRL care a ofertat 1.082.554.014 lei, faţă de oferta de doar 908.090.000 lei a firmei Citadin Prest SA. Aşa, scurt, 200 de milioane de lei.
         
Dezamăgirea

În faţa unor astfel de date concrete, pe care până şi Curtea de Conturi le arată an de an, şi nimeni nu ia măsuri, încep să fiu dezamăgit de târgumureşeanul de rând care continuă să creadă în prostiile pe care le evocă demagogic, zi de zi, Dorin Florea. Am ajuns să cred că doar PNA, sau IGP, sau Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie ne mai poate scăpa de această nenorocire. Iar atunci, când instituţiile statului îşi vor face datoria, cititorii noştri se vor simţi mai puternici decât ceilalţi târgumureşeni, prin simplul fapt că au fost informaţi la timp. Ei ştiu!

Istrate MANU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close