Sanatate

Florin Buicu: personalul medical va putea beneficia de stimulente

florin-buicu-stimulente-mediciCurtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Guvernului privind neconstituționalitatea unor dispoziții ale legii care permite Ministerului Sănătății să acorde stimulente financiare lunare.

 

Guvernul a contestat o modificare potrivit căreia Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară. CCR a decis să respingă sesizarea Guvernului Cioloș, ceea ce înseamnă că după promulgarea de către președintele României, Klaus Iohannis, legea poate fi aplicată și personalul medical va putea beneficia de stimulente, a transmis președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, deputatul PSD de Mureș conf. univ. dr. Florin Buicu, care și-a manifestat îngrijorarea cu privire la demersul Guvernului, arătând că Guvernul Cioloș și-a atacat propriul Program de Guvernare la Curtea Constituțională, având în vedere că Programul de Guvernare își propunea acoperirea deficitului de personal din unitățile sanitare, în special din mediul rural, prin acordarea de stimulente.

 

„În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile art. I din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății sunt constituționale în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României”, se precizează într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Conform aceleiași surse, argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor care se vor publica în Monitorul Oficial al României.

 

Executivul a sesizat CCR, în luna iulie, cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea art. 6 alin (2) din Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, adoptată de Parlament în iunie.

Guvernul preciza atunci că are obiecții asupra modificărilor aduse de Parlament care dau posibilitatea Ministerului Sănătății, ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară. Legea conține prevederi similare și pentru autoritățile administrației publice locale, care, la rândul lor, pot să acorde stimulente financiare personalului medical, în aceleași limite.

Executivul amintea că, începând cu anul 2011, salarizarea în sectorul bugetar este reglementată prin Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Ca urmare, „drepturile salariale ale personalului bugetar sunt și rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în Legea-cadru 284/2010, cu modificările și completările ulterioare”, sublinia sursa citată.

Guvernul atrăgea atenția că adoptarea acestor măsuri ar avea un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente anului în curs de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei în 2017.

 

Teodora MÎNDRU

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close