Uncategorized

Forumul gazelor naturale

În premieră pentru România, Asociația Tehnico-științifică pentru gaz și apă DVGW din Germania și Societatea Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din Sibiu, sub patronajul ANRGN, au organizat la Bazna, în perioada 17-18 ianuarie 2006, Forumul Gazelor Naturale, având ca tematică de bază integrarea României în UE din punct de vedere al reglementărilor tehnice aferente domeniului gazeifer. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Bohlen & Doyen Construction and Service Romania și Germania, PPS Pipline System Ploiești, Congaz Constanța, Armax Gaz Mediaș, Conta Soft Serv Mediaș și Domar Service Aiud.

Scopul forumului a constat în prezentarea reglementărilor DVGW și a cadrului său organizatoric, în strânsă relație cu legislația și standardele europene, pentru a contribui la înțelegerea acestora într-un mod unitar. Discuțiile din cadrul forumului au pus accentul pe prezentarea specificului activităților de evaluare și certificare a produselor, întreprinderilor și persoanelor, pe organizarea unor seminarii și cursuri de pregătire, cercetare și dezvoltare. Tipul de management al asociației expus de către specialiștii de la DVGW este o modalitate prin care pot se pot certifica, în fața autorităților de control, calificarea și organizarea competentă. Este vorba, în special, de aplicarea pe scară largă a pricipiului autoadministrării reglementărilor tehnice, susținute de siguranța în exploatare, precum și de gradul mare al răspândirii partenerilor pe piață. Inginerul Alfred Klees, din cadrul DVGW Germania, a arătat că românii trebuie să se pună la curent cu normele europene pe aceste coordonate. “DVGW descrie posibilitatea concretă de a oferi siguranță mare în exploatarea instalațiilor gazifere din Europa. În prezent, există peste 100 000 instalații de gaz aflate în exploatare, iar în perioada imediat următoare numărul acestora va crește considerabil. De aceea, liberalizarea pieței constituie în prezent o adevărată provocare, care necesită o adaptare la cerințele riguroase ale momentului. Scopul acestui forum este acela de a prezenta României un partener viabil, DVGW, pentru a fi aduse la cunoștința specialiștilor români normele europene de colaborare în domeniu. Altfel spus, DVGW are sarcina de a face cunoscut autorităților competente românești cadrul organizațional din domeniul legislației energetice, confirmate în Germania și Europa, împreună cu autonomia tehnică a sistemului de reglementări în cadrul sistemului de gaze”.

Aceeși poziție este susținută și de Mihai Antonie, senator PNL, secretarul comisiei de privatizare din cadrul Senatului României. “Legislația actuală trebuie să țină pasul cu modificările din industria gaziferă. De aceea, România mai are de facut demersuri importante, în ceea ce privește alinierea la normele europene în domeniu. Spun aceasta pentru că, adesea, firmele străine se lovesc de o legislație incoerentă, care, în loc să le încurajeze, le creează opreliști în domeniul investițional. La momentul actual, se lucrează la un pachet legislativ, prin care firmele străine vor putea să participe la licitațiile din sistemul național de transport al gazelor naturale. Scopul acestor noi acte normative este acela de a aplica reglementări nediscriminatorii asupra firmelor străine față de cele autohtone. În esență, se are în vedere convergența normelor românești cu cele europene, stadiul de preluare a directivelor și normelor UE precum și efectele legislației europene asupra activităților din domeniul gazifer”.

Discuții acerbe

Partea a doua a seminarului s-a desfășurat la sediul Armax Gaz, din Mediaș, unde inginerul Mircea Vescan, acționarul majoritar al societății și totodată președinte al Patronatului Român al Gazelor, s-a expus “bombardamentelor” presei cu privire la aspecte arzătoare din acest domeniu. Primul punct abordat a fost acela al licitațiilor din domeniul gazului metan, care se desfășoară într-un circuit relativ închis.

“Legea achizițiilor publice trebuie îmbunătățită, astfel încât prevederile ei să permită înaintarea unor caiete de sarcini pentru licitații, care să creeze premisele unor șanse egale pentru toți. Pentru a elimina anumite interese preferențiale în adjudecarea unor lucrări din domeniul gazului, se merge pe promovarea unor proiecte la pachet, unde firma cumulează calitatea de proiectant, constructor, executant etc. În felul acesta se exclude din start posibilitatea unor câștigători apriori”.

Problema licitațiilor din domeniul gazului s-a aflat și în atenția profesorului Neculai Pavlovschi, specialist în cadrul Armax Gaz și cadru didactic în cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu.”Fiecare își stabilește suveran caietul de sarcini, iar firmele se aleg în funcție de experiența în domeniu. ANRGN nu se implică în procesul efectiv de licitație, ci acordă numai autorizațiile. De aceea, nu se poate ascunde nimeni în spatele ANRGN, deoarece Ministerul Economiei și Comerțului aprobă caietele de sarcini propuse de societățile gazifere. Mai mult, proiectele de anvergură în domeniu, în valoare mai mare de 300.000 euro, se derulează numai cu aprobarea Ministerului Economiei și Comerțului”.

Legea achizițiilor publice trebuie îmbunătățită, astfel încât prevederile ei să permită înaintarea unor caiete de sarcini pentru licitații, care să creeze premisele unor șanse egale tuturor firmelor. Pentru a elimina anumite interese preferențiale

în adjudecarea unor lucrări din domeniul gazului, se merge

pe promovarea unor proiecte la pachet, unde firma cumulează calitatea de proiectant, constructor, executant etc. În felul acesta, se exclude din start posibilitatea unor câștigători apriori

Mircea Vescan, acționar majoritar Armax Gaz

Ionuț COMAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close