Uncategorized

Fotbalul renaște din cenușa glorioasă a ASA

Toți amatorii de fotbal din Târgu-Mureș, și nu numai, așteaptă revirimentul acestui sport în orașul trandafirilor. Nostalgicii își amintesc de perioada cea mai glorioasă, atunci când Asociația Sportivă „Armata” Târgu Mureș făcea parte din elita fotbalului românesc. De la intrarea echipei în prima divizie de fotbal a campionatului, în 1967 și până în anul 2000, ASA a participat la 35 de ediții de campionat, din acestea 21 în Divizia A, iar 14 în Divizia B. Perioada de vârf a înregistrat-o între 1973 și 1978. În această perioadă, ASA a avut câteva performanțe notabile. După o primă participare în competițiile internaționale, au reușit o calificare în finala Cupei Balcanice, ediția 1972-1973. După ce au trecut de Sutjeska Niksic, din Yugoslavia, și Labinoti Elbasan, din Albania, au pierdut trofeul în fața bulgarilor de la Lokomotiv Sofia. Au urmat câteva ediții în care echipa s-a aflat printre fruntașe, chiar cu pretenții la titlu. Cea mai bună clasare a fost locul 2 în Divizia A și calificarea în semifinalele Cupei României în ediția 1974-1975. Partea superioară a clasamentului arăta în felul următor:

1. Dinamo București 34 19 5 10 63-37 43

2. ASA Târgu-Mureș 34 18 4 12 47-38 40

3. Universitatea Craiova 34 15 9 10 51-32 39

4. Sportul Studențesc 34 15 6 13 48-49 36

5. Steaua București 34 15 5 14 59-45 35

6. CSM Reșița 34 15 5 14 54-48 35

A mai obținut o clasare pe podium, locul 3 în ediția 1975-1976, și locul 4 în ediția următoare, după Dinamo, Steaua și Universitatea Craiova. Cele trei ediții le-au adus tot atâtea participări în Cupa UEFA, dar în niciuna din cele 3 ediții nu au reușit să treacă de primul tur. Adversare le-au fost Dynamo Dresda, Dinamo Zagreb și AEK Atena. Chiar dacă au fost eliminați, ei au reușit să creeze o atmosferă de sărbătoare. Orașul vibra în acele zile, stadionul era neîncăpător.

O echipă surprinzătoare

„Acea perioadă îmi trezește amintirile cele mai frumoase din cariera mea de jucător. A fost onorantă pentru ASA participarea în Cupa UEFA. Poate că aceea a fost cea mai înaltă ștachetă la care am putut ajunge în acea perioadă”, își amintește fostul căpitan al echipei, Florea Ispir. De altfel el este o adevărată emblemă pentru fotbalul mureșean, alături de alte nume importante, ca Boloni, Hajnal, Nagy Miki, Fazakas, Mureșan, Fanici și alții. Este un adevărat exemplu de longevitate și loialitate față de o echipă. A debutat pe prima scenă, a evoluat 485 de partide în Divizia A și s-a retras de la aceeași echipă. A strâns aproape 700 de partide sub culorile ASA, însumându-le și pe cele din Cupa României, din divizia secundă și cele internaționale. A rămas, după ce n-a mai jucat, ca antrenor, tot la ASA. După o scurtă perioadă în care a antrenat la Mediaș, a revenit la Târgu-Mureș și ocupă în prezent funcția de director tehnic la FC Municipal. Un alt artizan al acelor vremuri este actualul director al Liceului cu Program Sportiv, Fazakas Arpad. Extrema dreaptă, posesorul unui dribling original, în care își muta din alergare mingea de la un picior la altul, își amintește cu nostalgie de acele vremuri. Autorul golului doi în partida cu Dynamo Dresda (scor final, 2-2), a evoluat pe prima scenă de 291 de ori, având și trei selecții la lotul național și una la cel de tineret. „Au fost ani frumoși, îmi amintesc cu plăcere de aceea perioadă. Aș putea zice chiar că îmi creează o nostalgie când mă gândesc la acea perioadă”, declară fostul atacant.

De ce a murit subit ASA?

Ediția care ridică cel mai mare semn de întrebare este cea din 1977-1978. Echipa s-a instalat la conducere, a „iernat” în poziția de campioană de toamnă. După ce a ocupat prima poziție timp de 14 etape, spre finalul campionatului, ASA a luptat pentru evitarea retrogradării, încheind pe locul 12. Nici după mai mult de 30 de ani, cei care au trăit din interior acea cădere nu „cunosc” exact cauzele. „Am pierdut primăvara acasă cu 3-2 cu Steaua un meci cu cântec. Eu cred că schimbul de generații și un concurs nefericit de împrejurări după acel meci au dus la căderea echipei. Nu am mai reușit să ne revenim până la sfârșitul sezonului. Poate că au fost dedesubturi, dar eu nu le cunosc. Atacantul trebuia să dea goluri și atât. Noi am înscris două, dar s-au primit trei”, declară foarte diplomatic Fazakas. Fostul căpitan, Florea Ispir, l-a catalogat mai degrabă „un an ciudat”. „Nu știu, poate că unii nu vedeau cu ochi buni ca o echipă mică din inima Ardealului să câștige campionatul. Ce știu este că spre final jucam cu sabia deasupra capului”, este de părere actualul director tehnic al noii echipe.

Cert este că ulterior echipa a intrat în anonimat, ajungând până în ligile inferioare.

Doar un vis frumos?

A apărut o nouă echipă care bate la porțile primei ligi. Unii privesc acest lucru cu scepticism, alții caută nod în papură. Cei care iubesc cu adevărat fotbalul susțin noua echipă și își doresc promovarea. Sunt probleme cu stadionul, vor fi probabil și probleme de lot în cazul unei promovări. În privința valorii lotului, Florea Ispir este de părere că este un subiect despre care nu trebuie să se discute de pe acum, până ce nu s-a sărit gardul. Este convins că se vor găsi și soluții pentru a avea stadion pentru disputarea jocurilor în caz de promovare. Cu ochi de specialist, Fazakas Arpad, care antrenează o echipă de juniori, vede echipa valoroasă, mai ales pentru liga secundă. „Am fost la câteva meciuri și am văzut echipa. La început, când l-am auzit pe Tatar Bela (n.r.: director executiv FCM) că se teme să nu retrogradeze, i-am spus că nu are de ce să-și facă griji că echipa e bună. Acum depinde de ce intenții au și de unele conjuncturi. Dacă vor promova, probabil că va fi nevoie de câteva „plombe”, este de părere fostul jucător al ASA.

Va promova sau nu, suporterii speră și se bucură că Târgu-Mureșul a reapărut pe harta fotbalului românesc. Dacă vor veni tot mai mulți la stadion și vor mai și susține echipa până în ultimul minut, va fi și mai bine. Pentru realizarea „frumosului vis”.

Mihai VEREȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close