Uncategorized

Graficianul mondial al momentului, în vizita în „orasul viorilor”

Asociatia Culturala „Ars Maris” din Reghin, înfiintata de Radu Tuculescu a organizat în „orasul viorilor” în perioada 9-12 octombrie editia a doua a Întâlnirilor Culturale Internationale „Ars Maris”, cu sprijinul primariei, Consiliului Municipal Reghin, Casei de Cultura „Eugen Nicoara” si Bibliotecii Municipale ”Petru Maior”. La eveniment au participat scriitori si artisti din Columbia, Germania, Austria, Slovacia, România si Japonia. În prima zi a întâlnirilor am facut cunostinta cu Koshei, graficianul mondial al momentului, la Casa de Cultura „Eugen Nicoara” unde artistul a prezentat o expozitie de grafica alaturi de Paul Bogdan si Csorvasi Attila. Koshei a trimis prin posta, din orasul sau natal Saitama, lucrarile realizate pe un papirus japonez foarte scump si dupa vernisaj a sustinut un recital neobisnuit de chitara si voce în stil heavy-metal. Dupa recital l-am provocat la un dialog pe nonconformistul grafician, pictor, chitarist si poet.

Reporter: Va aflati pentru prima oara în România?

Koshei: Nu, am mai fost o singura data în România, undeva prin anul 1999, la Cluj. Mi-a placut foarte mult în România si acum vin pentru a doua oara.

Rep.: Ce te-a impresionat aici, în Reghin?

Koshei: Cel mai mult m-a impresionat caldura si ospitalitaea oamenilor, verdeata, viata de la tara a românilor care cresc animale domestice, linistea de aici si mâncarea. România este cea mai îndepartata tara de Japonia care am vizitat-o.

Rep.: În ce a constat expozitia?

Koshei: La aceasta expozitie eu am jumatate dintre tablouri si consider ca sunt suficiente pentru a întelege iubitorii de arta mesajul pe care eu încerc sa îl transmit prin grafica. Acestea sunt picturi foarte mari, au doi metri înaltime sunt realizate pe hartie japoneza creata manual care costa foarte mult.

Rep.: Cât timp munciti în general la o grafica?

Koshei: Depinde de complexitatea lucrarii. Poate dura chiar si un an finalizarea unei lucrari de grafica. Am aici expusa o lucrare la care am muncit un an de zile, pentru ca am adus îmbunatatiri tot timpul la ea. Sunt un perfectionist care trec repede de la o stare la alta si sunt foarte exigent cu mine însumi.

Rep.: Câte ore lucrati pe zi?

Koshei: În medie cinci-sase ore.

Rep.: Traiti din arta sau mai aveti si o alta slujba?

Koshei: Predau grafica în fiecare sâmbata la o scoala, unde învat mai multi copii tainele acestei arte.

Rep.: Cât costa o lucrare de grafica semnata de Kohsei?

Koshei: O lucrare în medie se vinde cu circa 400 de Euro bucata, dar sunt si mai scumpe, iar tablourile sunt mai ieftine chiar si cu 15 Euro bucata.

Rep.: Am vazut ca ati si cântat în aceasta seara, de unde vine pasiunea pentru muzica?

Koshei: Traiesc în Japonia si la noi oamenii acorda mai multa atentie laturii spi­rituale si eu-lui subconstient, noi suntem mult mai profunzi la anumite capitole, la mine cred ca pasiunea pentru muzica vine adânc din interior din subconstient.

Rep.: Aveti foarte multe calitati, dar care hobby va este cel mai la suflet ?

Koshei: În primul rând muzica care ma relaxeaza, pescuitul, de multe ori fac jogging si în general îmi place sa meditez în liniste. În timpul liber merg în Tokyo la concerte de muzica sau în cluburi, unde pot sa întâlnesc tot felul de muzicanti, eu nu am inhibitii am o minte deschisa.

Rep.: Aveti un idol în arta? Dar în muzica?

Koshei: Îl admir foarte mult pe Matisse, pentru ca ma regasec într-un anumit fel în lucrarile si sculpturile sale. Iar în muzica îl ascult foarte foarte mult pe Mike Patton de la Fait No More, are o muzica ciudata, poate cânta si tipa pe toate tonalitatile pe care o voce le poate face.

Rep.: Sunteti casatorit?

Koshei: Nu, sunt un barbat liber, deocamdata nu am gasit perechea potrivita.

Rep.: Aveti un mentor spiritual?

Koshei: Nu, poate doar natura.

Rep.: Ce religie aveti?

Koshei: Eu sunt budist, dar momentan studiez si crestinismul si iudaismul pentru ca nu sunt foarte sigur daca asta e calea cea buna.Vreau sa aflu mult mai mult despre istoria religilor.

Rep.: Pe când scoateti un album muzical pe piata?

Koshei: Am o formatie în Japonia care se numeste „Left of the Universe”, cu care cânt din când în când si alaturi de care pregatesc un album care sper sa îl lansam pe piata muzicala anul viitor.

A consemnat Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close