Uncategorized

Grijile UDMR inaintea desemnarii colegiilor uninominale

Trei deputati si doi senatori ai Uniunii in judetul Mures. Cine va fi nominalizat, aceasta-i intrebarea.

Intalnirea dintre Marko Bela si episcopul Tokes Laszlo care a avut loc la Targu Mures, in incercarea de reconciliere dintre UDMR si Partidul Civic Maghiar, s-a finalizat fara ca cele doua parti sa formuleze o concluzie clara. Cei doi au stabilit ca mai urmeaza o intalnire la Baile Tusnad in 19 iulie.

Liderul UDMR, Marko Bela, a spus ca au facut o analiza a situatiei pe care o au cele doua formatiuni dupa alegerile locale si au discutat despre “conditiile unei colaborari in cadrul vietii politice maghiare din Romania in viitor”. “Pe aceste aspecte parerile noastre coincid, dar sunt si lucruri cu care nu suntem de acord. Un lucru este cert: matematica alegerilor demonstreaza ca UDMR, prin procentajele obtinute, va putea sa participe singur la alegerile parlamentare din toamna. In acelasi timp, am avea nevoie si de acea grupare care se gaseste in afara UDMR. Ar fi nevoie de colaborare cu aceasta grupare, dincolo de cifre si procentaje”, a spus Marko Bela, facand referire la faptul ca UDMR a obtinut 85% din voturile maghiarilor, iar PCM, 15%. “Am cazut de acord ca este nevoie de o colaborare nationala in cazul maghiarilor din Romania, in doua scopuri: in primul rand, modernizarea Ardealului, ceea ce este in interesul comunitatii maghiare. Trebuie sa facem un efort comun pentru a apropia aceasta regiune de Europa, dar este si in interesul majoritatii romanesti. Pe de alta parte avem interesul pentru obtinerea diferitelor forme de autonomie”, a afirmat liderul unional. In opinia lui Marko Bela colaborarea politica dintre UDMR si PCM la alegerile parlamentare si europarlamentare de anul viitor se poate face sub forma unei coalitii interne. “O altfel de coalitie nu este posibila dupa lege fiindca nu am depasi pragul. Noi oferim o coalitie interna pe listele noastre Partidului Civic Maghiar. Aceasta coalitie interna ar putea sa insemne pastrarea identitatii si caracterului de entitate a acestei grupari sau a acestui partid. Aceasta este oferta noastra”, a spus presedintele UDMR.

Europarlamentarul Tokes Laszlo, care si-a asumat rolul de mediator intre PCM si UDMR, considera ca exista si alte variante de colaborare. El a afirmat ca propunerea de “coalitie interna” a UDMR nu va fi acceptata de PCM. “Am purtat discutii pe tema conlucrarii, cooperarii, intre diferitele aripi ale maghiarilor din Romania cu intentia si speranta ca toamna aceasta vor fi prezenti in Parlamentul Romaniei, atat Laleaua, cat si Bradul (simbolurile electorale ale celor doua formatiuni). Este un interes vital pentru comunitatea maghiara intelegerea in vederea reprezentarii cat mai eficace a scopurilor si dezideratelor maghiare, cum ar fi autonomia si modernizarea Transilvaniei”, a declarat Tokes. Acesta a spus ca vineri a discutat ca liderii PCM si ca dupa cele doua intalniri va face o evaluare a situatiei. “Incercam sa intermediem intre cele doua formatiuni politice, desi proportia prezentata de domnul presedinte este cu mult mai mult in favoarea UDMR. Dar daca analizam numerele si statisticile, situatia este putin diferita de ceea ce a spus Marko Bela. In Secuime, forta opozitiei, a PCM, este mai accentuata. Daca luam in considerare rezultatele mele la alegerile pentru PE, aflam ca este o mare diferenta intre optiunea si pozitia politica din Secuime si cea de din afara Secuimii. Dupa parerea mea nu este admis sa lasam sa se rupa Secuimea de partea cealalta, minoritara, a ungurilor din Transilvania. Eu, din considerente politice nationale maghiare, nu politice, propun sa ne unim fortele pentru scopurile noastre strategice. Statistica este o problema de randul doi. Cooperarea si intelegerea dintre maghiari este mai importanta”, a explicat episcopul. Spre deosebire de Marko Bela, acesta a identificat 4 variante de colaborare intre PCM si UDMR. “S-au identificat patru alternative privind alegerile: partid electoral format de PCM si UDMR; sau o coalitie politica; o coalitie electorala si, ultima, propusa de Marko, una asa numita interna in sanul UDMR. Vom vedea daca este cu putinta sa cadem la intelegere”, considera Tokes. Europarlamentarul crede ca nu sunt obstacole de natura juridica pentru formarea unei coalitii. “Eu voi promova intelegerea, intr-un fel sau altul!”, a promis episcopul.

Dincolo de aceasta incercare de realizare a compromisului necesar pentru a face pragul in noiembrie 2008, UDMR Mures se afla si in fata desemnarii interne a celor 8 candidati pentru cele 8 colegii de deputat din judetul Mures, dar si a celor 4 pentru scaunul de senator. La o prima vedere nu prea exista sanse de a-i schimba pe cei trei deputati: Borbely Laszlo, Kelemen Atilla si Kerekes Karoly, chiar daca vine uninominalul. Dar care sunt colegiile victorioase pentru UDMR din cele opt de la Camera, Targu Mures, Valea Nirajului cu Sovata, Reghinul?! Cum va fi solutionata clasica deja problema a vesnic nemultumitului Benedek Imre?! Cum vor decide structurile locale ale Uniunii, CRT?! Apare inca o noutate. Cine va fi ales deputat sau senator la uninominale, nu va mai putea face parte din guvern, nici ca ministru, nici ca secretar de stat. Asa ca cei ce vor candida si vor si lua un colegiu nu vor fi in executiv. Va fi interesanta optiunea lui Borbely Laszlo in acest sens. Si totusi o innoire e sesizabila si la Consiliul Local si la CJ, au aparut nume noi si o serie de manageri tineri, asa ca ar fi posibila si macar o surpriza la deputati, daca la Senat jocurile par facute, clasicii Marko Bela si Frunda Gyorgy. Toate, in conditiile obtinerii a vitalului 5% pentru a accede in Parlament, ca de participarea la guvernare, deja UDMR a demonstrat ca fara ei nu se poate.

(C. M.),

Aurelian GRAMA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close