Uncategorized

IMM-urile în pragul integrării în Uniunea Europeană

Luni, în sala de ședințe a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Mureș, sub patronatul Instituției Prefectului județului Mureș, s-a desfășurat conferința “IMM-urile în pragul integrării

în Uniunea Europeană”, conferință care s-a dorit să fie un punct de plecare și informare pentru întreprinderile mici și mijlocii din județul Mureș, pe tema oportunităților pentru investiții în județ.

Diferitele aspecte ale accesării fondurilor structurale și importanța acestora pentru dezvoltarea sistemul economic din România, în special din județul Mureș, au fost prezentate de prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre. În prelegerea sa, prefectul județului Mureș a subliniat direcția pe care trebuie să o urmeze dezvoltarea după 2007 a țării noastre. “Direcția prioritară pentru noi este cea a dezvoltării într-o societate ce aparține Uniunii Europene. Trebuie să asimilăm schimbarea pe care o va aduce 1 ianuarie 2007, a fondurilor de pre-aderare cu cele structurale și de coeziune”, a declarat Ciprian Dobre.

Discuțiile au fost continuate de prelegerea lui Hans – Werner Czerwinski, director general regional al Uniunii Federale a IMM-urilor din Germania, pe tema creării unui grup româno german pentru IMM-uri, cu scopul declarat de a facilita un schimb permanent de informații și interese între societățile din cele două țări. După discuții prealabile între reprezentantul Uniunii și Instituția Prefectului Mureș, crearea grupului a fost programată să fie realizată până la finele anului, cu sediul la Târgu Mureș. Uniunea Federală a IMM-urilor din Germania are 153.000 de membri la nivel european, nefiind o uniune care reunește strict intersele IMM-urilor din Germania, și putând fi un real liant pentru colaborarea IMM-urilor cu structurile UE.

Programe de sprijinire a IMM-urilor

Diferite programe de sprijinire, de promovare, de creștere a competitivității în sectorul IMM-urilor au fost prezentate de Carmen Iacob, consilier în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (MEC) și Lucia Beekman, consilier în cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerțului (CRPC), care au vorbit despre programele oferite de MEC pentru a facilita promovarea exporturilor și a comerțului în general pe piața comunitară din EU. Principale unelte pentru aceste deziderate sunt organizarea de misiuni economice, târguri și expoziții internaționale și standuri de informare comercială. MEC împreună cu CRPC, au administrat în 2005 acțiunile de promovare a exportuluiu prin: organizarea a 37 de târguri și expoziții internaționale, 6 misiuni economice în străinătate cu participarea a peste 500 de firme românești la aceste acțiuni. Printre societățile mureșene care au beneficiat de programele MEC și CRPC a fost societatea Prolemn Reghin care a participat în acest an la un târg în Germania. Reprezentantul Prolemn prezent la discuții a apreciat ca benefică prezența societății la târg, mai ales prin programul oferit de MEC, care a suportat costurile expoziției și a delegatului societății.

Din partea Consiliului Județean Mureș a participat la discuții Valer Bățagă, care a luat vorbit despre Proiectul CJ privind sprijinirea afacerilor în perspectiva realizării planului de dezvoltare a județului Mureș. Reprezenta ADR Centru, Ovidia Å¢andrău, urmată de directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Târgu Mureș, Marius Popa au vorbit despre sprijinul acordat mediului de afaceri prin Programe Operaționale, respectiv despre Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice”. Alte puncte de discuție pe ordinea de zi au fost normele de protecție a mediului în UE sau noile reglementări cu privire la siguranța alimentelor , dar și posibilitățile de creditare pentru IMM-uri prezentate de directorul BRD Târgu Mureș, Corneliu Grosu.

Radu MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close