Eveniment

În pas de dans (folcloric) prin Viena

Frumusetea portului romanesc28 de copii. Cu siguranţă printre cei mai frumoşi copii ai noştri, reprezentanţii Gimnaziului “Friedrich Schiller”, îndrumaţi de profesoara Natalia Stoica, au trecut în pas de dans prin Viena zilele trecute, reuşind să cucerească inimile a sute de spectatori. Ocazia a fost oferită de Festivalul Internaţional de Dans Folcloric, la care au participat aproximativ 30 de trupe din mai toată Europa.

Pasiunea poate suplini pregătirea

Să porneşti la un drum atât de lung cu câteva zeci de copii, începând cu pitici din clasa pregătitoare şi până la cei mari, din clasa a VI-a, chiar ajutată de alţi câţiva profesori şi părinţi, nu a fost o încercare uşoară. Cu atât mai puţin uşoară a fost pregătirea copiilor, formarea trupei „Dor străbun”, nefiind de specialitate. „Nu am nici o pregătire în domeniul dansurilor, sunt însă o pasionată de tot ce înseamnă folclor şi tradiţie, iar dansurile populare acoperă tot ce e mai frumos din folclorul românesc. Este muzica, ritmul, culorile, frumuseţea portului popular, şi mişcările elegante şi mândre a dansurilor româneşti, indiferent din ce zonă a ţării provin”, consideră profesoara. Iubitoare deci de tot ce înseamnă tradiţie, trupa s-a pregătit pentru renumitul Festival din capitala Austriei, una dintre capitalele recunoscute ale dansului, cu o suită de dansuri maramureşene, precum şi cu un dans din zona Bistriţei, din Monor, pregătire la care au contribuit cu drag şi profesori de la Ansamblul Artistic „Mureşul”. „Mai mulţi dintre membrii grupului nostru frecventează cursurile de dans ale Ansamblului, aşa că înfiinţarea, la noi în şcoală, a grupului de dans folcloric a fost foarte utilă”, explică Natalia Stoica. Profitând de aceste pasiuni din şcoală, o bună parte dintre activităţile dedicate „Şcolii Altfel” se desfăşoară la Ansamblul Mureşul, copiii aşteptând întotdeauna cu nerăbdare aceste activităţi.

Atmosferă multiculturală şi multicoloră

La Festival au participat trupe din Belarus, Serbia, Bulgaria, Grecia, Lituania, Polonia, chiar şi din Indonezia. Cu toată această atmosferă multiculturală şi multicoloră, trupa Gimnaziului Schiller a fost foarte apreciată, ei fiind invitaţi să participe la festivaluri asemănătoare din Lituania şi din Grecia. „Reprezentanta Institului de Dans Ionian din Ithaca, româncă la origine, ne-a făcut o invitaţie deosebit de călduroasă, ne-a propus chiar un parteneriat de lungă durată, într-atât a fost de emoţionată de evoluţia copiilor noştri”, relatează Natalia Stoica. Nu e de mirare, judecând după evoluţia copiilor, care a fost una de excepţie. Deşi nu foarte odihniţi, în ciuda vârstei foarte fragede, copiii au făcut senzaţie din primele momente de pe scenă, momente care au debutat cu apariţia celor mai mici, elevi ai clasei pregătitoare, purtând o pancartă de prezentare. Apariţia însă pe scenă a întregului grup, îmbrăcat în ţinutele tradiţionale oşeneşti, o armonie elegantă de alb, roşu şi negru, băieţii cu clopul ornat cu mărgele şi cocarde tricolore a adus lacrimi de emoţie în ochii multora. Iar dansul în sine, paşii mărunţi, rapizi şi fermi ai dansului maramureşean, au adus trupei aplauze la scenă deschisă. „Îmi venea să-i îmbrăţişez pe toţi”, spune profesoara. „Au avut emoţii, sunt copii. Au reuşit însă să şi le ascundă perfect. Să-i vezi pe scenă, a fost o încântare. O mare bucurie a fost să văd cât sunt de mândri că reprezintă România şi cu câtă seriozitate şi răspundere şi-au asumat această responsabilitate”, îşi aminteşte Natalia Stoica.

Copiii au parte si de distractieCompunere benevolă a lui Andrei Boaru

Dansul are un rol deosebit în dezvoltarea armonioasă a copiilor, consideră specialiştii. Acesta oferă posibilitatea dezvoltării unei personalităţi complete, iar dansul popular contribuie în plus la asumarea şi îndrăgirea unei identităţi naţionale. Îi îmbogăţeşte sufleteşte, asta pe lângă perseverenţa dobândită din multele repetiţii şi beneficiile muncii în echipă. Iar ieşirile peste graniţe, aceasta fiind a treia ieşire a trupei, le oferă ocazia să şi înveţe despre locurile pe care le vizitează, ocazie de care copiii au profitat din plin. Întorşi acasă, au avut foarte mult de povestit, în scurta vizită reuşind să viziteze mai multe obiective importante. Au văzut casa memorială a lui Mozart, au vizitat Schonnbrunn dar şi grădina zoologică din Viena. Iar la Budapesta, unde au reuşit să facă un scurt popas, i-a întâmpinat o atmosferă aproape pascală, cu soare şi mierle cântând. Nu e de mirare că unul dintre micuţii trupei, Andrei Marian Boaru din clasa a IV-a A, a scris, din proprie iniţiativă, o frumoasă compunere. De la el am aflat multe despre Viena. „Ne-am cazat la hotelul Ramada, iar apoi am făcut de toate: am fost în curtea Palatului Schonbrunn, am vizitat grădina zoologică a palatului care este cea mai veche grădină zoologică din lume, totodată este una dintre cele mai moderne şi bine amenajate. Parcul de distracţii uriaş, Prater, a fost următoarea destinaţie. Cea mai apreciată atracţie a parcului este Roata Uriaşă (Riesenrad), care are o înălţime de 65 metri. A doua zi dis de dimineaţă ne-am trezit şi am făcut o repetiţie că doar ne aflam cu treabă la Viena…. După repetiţie ne-am dus la Catedrala Sf. Ştefan, unul din obiectivele emblematice ale oraului. Construcția sa a început în secolul al XII-lea, dar catedrala a fost terminată abia în anul 1433. Domul măsoară 34 metri în lăţime şi 107 metri în lungime şi are patru turnuri. Acoperişul are 230.000 ţigle colorate. Ambele turnuri ce străjuiesc intrarea principală au o înălţime de 65 de metri şi adăpostesc clopotul. Acesta are o înălţime de trei metri şi cântăreşte 22 de tone. Cel mai înalt turn al domului este cel din partea de sud care măsoară 137 de metri”, scrie Andrei în compunere, dovedind o foarte bună documentare. Lucru confirmat de profesoara Stoica, membrii trupei de dans nu sunt doar buni dansatori. Ei trebuie să fie buni şi la învăţătură, cum a demonstrat Andrei în compunerea lui.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close