Uncategorized

Închiderea SILVA, o cacealma?

Consiliul de Administraţie al BRAU UNION şi-a luat cu zece doctoratul în manipulare mediatică
Mass-media a fost manipulată de conducerea BRAU UNION într-un mod ordinar. Din 13 august, presa a vuit semnalând decizia abuzivă, absurdă a BRAU UNION de a închide Fabrica de Bere Silva din Reghin. În acelaşi timp, se derula oferta de preluare de către BRAU UNION EMERGING MARKETS GMBH a pachetului rezidual de acţiuni deţinut de micii acţionari. Deoarece SVM care intermediază astfel de tranzacţii are obligaţia să păstreze confidenţialitatea, scenariul de mai jos este doar o ipoteză. Foarte reală.

“Şi ne-au manipulat, ne-au minţit şi şi-au bătut joc de noi, ca să le vindem mult mai ieftin. Şi voi ziariştii le-aţi făcut jocurile, dar aţi uitat că zeci de milioane de dolari au fost investiţi în campania pentru promovarea mărcii Golden Brau (n.red. creată în laboratoarele uneia din fabricile fostului grup Brewery Holding), în timp ce la Silva nu s-au mai făcut de trei ani. Doar la TV mai apărea câte o reclamă extrem  de rar”. 

Potrivit noilor informaţii, teoria unei manipulări mediatice la scară naţională, în cazul închiderii Fabricii de Bere Silva, de către conducerea BRAU UNION, începe să prindă din ce în ce mai mult contur. Pentru a fi bine înţeleşi, vom reconstitui modul cum s-au succedat evenimentele în interiorul concernului. În 30 iunie 2003, BRAU UNION lansează, conform procedurilor pieţei de capital, oferta de preluare a pachetului de 7 la sută acţiuni, deţinut cu predilecţie de acţionari persoane fizice. SVM desemnată să se ocupe de tranzacţionarea celor aproximativ 8 milioane de acţiuni a fost ING Securities Bucureşti. Preţul de ofertă pentru o acţiune a fost stabilit la 37717 lei, astfel că valoarea întregului pachet trecea uşor de 300 de miliarde de lei. În ciuda avansării acestei oferte, potrivit surselor noastre neoficiale, oamenii nu s-au înghesuit să-şi vândă acţiunile. Dar nici BRAU UNION nu înţelegea să crească preţul, în condiţiile în care pe întreg volumul de acţiuni, s-ar fi dus tot profitul de 284 de miliarde de lei, înregistrat cu un an înainte.

Manipularea

În această situaţie, BRAU UNION EMERGING MARKETS GMBH avea două variante: fie să ofere un preţ mai bun pe acţiune, fie să creeze o diversiune de propagare a unor probleme în interiorul holdingului. Deşi a doua variantă putea fi riscantă, avea avantajul că nu costa nici un sfanţ. Precizăm că oferta era valabilă, până în 27 august. Iar pentru a înţelege cum a funcţionat întreg mecanismul, trebuie să menţionăm că mare parte a acţiunilor erau deţinute de acţionari ai fostei SILVA Reghin. Astfel că şi problemele trebuiau să apară brusc acolo. Astfel, în 13 august 2003, sub semnătura preşedintelui Consiliului de Administraţie al Brau Union România, Werner Schneidhofer, este dat publicităţii un comunicat şocant. Decizia era clară, Silva se închidea: “Â…pentru a asigura eficienţa costurilor de producţie şi pentru a putea răspunde mai bine la cererea pieţei, producţia de la fabrica din Reghin va fi mutată, în principal, la fabricile de la Miercurea Ciuc şi HaţegÂ….Producţia de bere la Reghin va înceta la sfârşitul lunii septembrie. Din cei 260 de angajaţi, 40 de persoane vor continua să lucreze în vânzări”. Mass-media a preluat rapid acest subiect, mai ales că muncitorii de la Silva intraseră în grevă japoneză, şi ştiut fiind faptul că conflictele sociale au întotdeauna o largă aderenţă la opinia publică. În ciuda scepticismului arătat de unele organe media asupra motivelor reale ale închiderii Fabricii de Bere, în acelaşi timp, noi toţi, am fost propagatorii acestei idei.

Bumerangul

În acel moment, prea puţini au ştiut de preluarea pachetului rezidual şi mult mai puţini au făcut legătura între aceste două subiecte. Deşi ar fi trebuit să ne punem mari semne de întrebare. Principalul este cel legat de concedierea colectivă. La momentul când scriam despre sacrificarea Silva, ne surprindea modul defectuos în care BRAU UNION intenţiona să “mute producţia”. Deşi era vorba de o companie multinaţională, juriştii păreau nişte bieţi novici în ale dreptului muncii. Şi ne-am lăsat manipulaţi, ne-am canalizat întreaga atenţie spre a specula aceste paralelisme legale. În acest timp, acţionarii BRAU UNION doreau doar să vândă, pentru a nu pierde tot. Acţionând mediatic şi psihologic, BRAU UNION şi-a atins scopul: acţionarii au acceptat preţul de vânzare, societatea va fi delistată şi ofertată concernului Heineken, iar conducerea nu ar trebui să facă referate pentru a justifica costurile mai ridicate. Iar paradoxul cel mai mare ar fi ca Silva să nu se închidă la sfârşitul lui octombrie, mai ales că primii paşi au fost făcuţi prin limitarea numărului de disponibilizaţi sau menţinerea în funcţiune a unor capacităţi de producţie (mălţăria). Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să luăm legătura cu conducerea BRAU UNION, de aceea aşteptăm punctul lor de vedere pentru a-l publica în următorul număr.

Declaraţia unei persoane din interiorul Fabricii de Bere Silva: “Când ne-au fost cumpărate acţiunile, în loc să investim în propria noastră fabrică, să modernizăm tehnologia, am comandat BMW, Mercedesuri şi ne-am luat vile. Ştim că ne-a distrus directorul de la Ciuc, care a manageriat mai bine relaţia cu centrul BRAU UNION. Nu am crezut că, negociind cu Heineken, ei au scos restul de acţiuni de la Silva la vânzare”.

“Aceasta înseamnă globalizare, le dai oamenilor salarii bune, iar când îţi cer bani de investiţii, promovare, le spui că i-au cheltuit cu acestea”.

Ceea ce s-a întâmplat cu Silva Reghin, este un fapt cotidian în economiile occidentale. Acum o lună spre exemplu a fost anunţat falimentul Grundig. Autorul dezastrului este compania rivală Philips. Aceasta a preluat prin cumpărarea la Bursă Grundig, iar apoi lucrurile au decurs aproximativ după acest scenariu: Philips le-a permis managerilor Grundig să folosească suma de circa 1 miliard pentru a se dota. Mare parte a banilor au fost cheltuiţi pe achiziţionarea de autoturisme şi alte produse mai puţin necesare. După câteva luni, Philips i-a adunat pe managerii Grundig, i-a acuzat de management defectuos şi a restructurat tot. Grundig a fost distrus.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close