Sanatate

Incidența TBC, județul Mureș pe locul șapte

tbc - Copy

În fiecare an, la data de 24 Martie unităţile medicale de specialitate din ţară marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei. În urmă cu 133 de ani, la 24 martie 1882, Robert Koch descoperea bacilul care provoacă tuberculozauna dintre cele mai temute boli infecţioase”. Tuberculoza a continuat să reprezinte un pericol permanent pentru populaţie, în timp înregistrându-se mari progrese în combaterea acestei maladii. În raportul TB al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2013 se estima apariţia a 9 milioane de cazuri de tuberculoză în fiecare an, dintre acestea fiind notificate numai 6,1 milioane de cazuri. Un procent de 3,5 la sută din cazurile noi şi 20,5 la sută din retratamente sunt reprezentate de cazurile de tuberculoză multidrug rezistent. Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei. O persoană contagioasă poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. Tuberculoza este a 7-a cauză de deces la nivel mondial, o treime din populaţia globului fiind deja infectată. Incidenţa TBC în România este de 70,2 la 100.000 locuitori, iar judeţul Mureş ocupă locul 7 în ceea ce privește incidența TBC.

Singurul centru din județ

Secţia de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş este singurul centru din judeţ care tratează şi diagnostichează TBC, deservind şi pacienţii din judeţele învecinate. ”În secție se fac activităţi de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu boli respiratorii – boli tuberculoase şi netuberculoase, tuberculoză pulmonară, tuberculoză extrarespiratorie – cu activitate “în echipă” pentru diagnosticul şi tratamentul formelor extrarespiratorii “de organ” împreună cu variate specialităţi medicale şi chirurgicale – chirurgie toracică, ortopedie, boli infecţioase, neurologie, boli profesionale, endocrinologie, nefrologie, urologie, anatomie patologică, gastro – enterologie, interne” se arată într-un comunicat de presă, remis de Compartimentul Relații Publice și Comunicare din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Servicii medicale pentru copii și părinți

Secția tratează boli respiratorii netuberculoase, respectiv astm bronşic, bronşite cronice, bronho – pneumopatii cronice obstructive, emfizem pulmonar, infecţii acute şi cronice ale tractului respirator superior şi inferior, supuraţii bronhopulmonare, bronşiectazii, tumori bronhopulmonare benigne şi maligne, colecţii pleurale – pleurezii, pneumotorace, fibroze interstiţiale difuze, afectarea pulmonară în boli sistemice, colagenoze, vasculite, sarcoidoză, boli hematologice, afectarea pulmonară în boli renale. Tot aici se tratezaă boli ale vaselor pulmonare și alte boli respiratorii mai rare, insuficienţa respiratorie de diferite alte cauze şi cordul pulmonar cronic. Pentru aceste activităţi de diagnostic şi tratament în Clinica Pneumologie se efectuează o gamă variată de servicii medicale pentru copii şi adulţi, în regim de ambulator, dispensar, pentru toate afecţiunile respiratorii menţionate mai sus, în regim de ambulator de pneumologie integrat al spitalului, în regim de internare de zi, în regim de internare de lungă durată.

Radiografii și teste

Pentru asigurarea activităţilor, specialiştii clinicilor oferă consult clinic, radiografii toracice de performanţă, bronho – scopii cu prelevare de aspirat bronşic, brosaj, biopsie bronşică şi transbroşică pulmonară, lavaj bronhoalveolar, puncţii pleurale diagnostice examenul lichidului pleural – citologic, biochimic, bacteriologic, puncţii pleurale evacuatorii, puncţii biopsii pleurale – pentru examen histopatologic, puncţii aspirative pulmonare „cu ac fin”. Pentru examen citologic, spirometrie simplă şi cu teste bronhodilatatorii, EKG – electrocardiogramă, somnografie – pentru detectarea sindromului de apnee în somn, recoltare de spută spontană sau prin spălătură bronşică pentru examen bacteriologic al sputei, pentru floră nespecifică şi bacilul Koch, examen micologic, examen citologic, recoltare pentru diverse investigaţii de laborator, iar probele se trimit la Laboratorul Spitalului Clinic Judeţean.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close