Uncategorized

Inginerul, fundamentul tuturor construcțiilor

Fiecare lucru are la bază un creator, iar în domeniul construcțiilor, unde inginerul este un factor determinant, acest lucru se vede cel mai bine. Inginerul Ștefan Rusu, din cadrul companiei Silmar Con, ne vorbește despre frumusețea, trecutul și perspectivele meseriei pe care o practică.

Toate lucrările mari care s-au făcut, începând din antichitate, au fost lucrări la care au participat specialiști, chiar dacă nu se numeau la început ingineri. Chiar și piramidele antice au avut pe cineva care le sistematiza. Apoi, cunoscutul arhitect Apolodor din Damasc, care a construit podul peste Dunăre, ale cărui urme se păstrează și în ziua de azi, reprezintă o dovadă a importanței unui coordonator în construcția lucrărilor de mari dimensiuni. A urmat apoi perioada Evului Mediu, unde lucrările s-au făcut doar cu ajutorul specialiștilor, cu pregătire în domeniul rezistenței și structurilor, care la vremea respectivă erau din cărămidă. “Epoca modernă ne-a adus o diversificare a meseriei de inginer, în domeniul construcțiilor civile sau construcții de drumuri, poduri, căi ferate, din lemn, metal. Un aport deosebit îl au facultățiile de construcții care au pregătit mulți specialiști în domeniu, care să aibă abilitatea de a ridica aceste lucrări. Factorul rezistenței și calculului, care este o muncă foarte laborioasă, s-a simplificat mult în ziua de azi, datorită calculatorului”, ne explică Ștefan Rusu, inginer constructor. Una din atribuțiile inginerului constructor o reprezintă coordonarea lucrărilor de execuție în șantiere, de respectare a proiectelor, în ceea ce privește partea de arhitectură și partea de rezistență. Ștefan Rusu și-a ales meseria de “constructor” la o vârstă fragedă, la 5 ani, când a spus sus și tare că el vrea să ridice case. A reușit acest lucru și astăzi are în spate o experiență de 30 de ani în această frumoasă profesie. “Am parcurs treptele ierarhice ale fiecărei persoane care a terminat o facultate de construcții, de la inginer stagiar, trecând prin faza de șef de șantier până la faza de director. Această meserie este una care-ți aduce o mulțime de satisfacții. Mai ales când treci pe lângă o zonă unde ai fost direct implicat ca inginer în execuția unei anumite lucrări și ai o satisfacție imensă!” susține Ștefan Rusu.

Silmar Con, reperul siguranței și calității

În ultimii ani, în zona Târgu Mureșului, dar și în alte părți ale țării, compania Silmar Con, unde activează Ștefan Rusu, și-a respectat întotdeauna standardele de calitate. Lucrările firmei variază de la lucrări de terasamente până la extinderea fundației de la Mureș Mall, sau lucrări de instalații și montaj la Oradea, dar și o lucrare civilă foarte frumoasă, la Sibiu, Hotelul 3 Stejari. Firma Silmar Con a executat lucrări care i-au adus o recunoaștere atât în ceea ce privește prețul de execuție, cât calitatea și ritmicitatea lucrărilor, neavând întârzieri față de graficele negociate.

Tranziția de la cantitate la calitate

Înainte de ’89, chiar dacă factorul rezistenței lucrărilor era unul important, problemele erau cele legate de graba cu care se executau, iar calitatea era trecută pe un plan secundar. Dovadă sunt blocurile construite atunci, cu un aspect deloc estetic. După Revoluție, pe primul plan a trecut calitatea, alături, bineînțeles, de factorul rezistenței. Este foarte adevărat că în anii 95 au apărut o mulțime de materiale care nu existau în perioada socialistă, care au contribuit la factorul calitativ al lucrărilor executate. De asemenea a apărut o paletă largă de utilaje, care ușurează munca omului, oferind firmelor de construcții un randament foarte bun.

Clasic versus modern

Din păcate, până în 1989 nu s-au respectat aproape deloc tradițiile arhitectonice ale lucrărilor existente. Ba dimpotrivă, s-au făcut plombe între două lucrări de patrimoniu cu un bloc care nu avea ce căuta acolo. După 90, arhitectura veche a început să fie respectată, cu renovări în spiritul existent în secolele XIX-XX, lucru care se poate observa în unele orașe, cum ar fi Sibiul. Se poate foarte bine îmbina sistemul modern cu aspectul exterior clasic, ceea ce constituie un mare avantaj. Putem scoate în evidență stilul vechi, însă cu materiale moderne, exemplu, în această privință find centrele Târgu Mureșului, Clujului sau Sibiului.

Perspectiva inginerului constructor

Meseria de inginer constructor este una care în mod categoric nu are cum să dispară. Sunt încă atâtea de construit. “Perspectiva este bună, și recomand celor care au plăcerea de a face ceva care să dăinuie în timp să aleagă această frumoasă meserie, pentru că într-adevăr este una de viitor. Ca formă de organizare a șantierelor, niciodată nu se va schimba situația, deoarece va exista întotdeauna un inginer constructor care va trebui să confere execuției durabilitate, siguranță și confort” a precizat Ștefan Rusu.

ALIN ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close