Uncategorized

Ioan Tusnea: “Trebuie sa aducem religia la zi”

Profesor de fizica si fost director al gimnaziului “Augustin Maior” din Reghin, Ioan Tusea este pentru urmatorii patru ani, Inspectorul Scolar General al judetului Mures. L-am invitat la o scurta discutie pentru a afla care sunt planurile pe care le are pentru învatamântul muresean….

Reporter: Cum va simtiti acum dupa examenul de definitivare?

Ioan Tusnea: Ma simt mult mai degajat, dar raspunderea este mult mai mare acum. Urmeaza sa fie semnat contractul managerial.

Rep.: Ce v-ati propus pentru urmatorii ani?

I.T.: Pentru început, am proiecte, sunt mai radicale, lucruri care privesc sa spunem asa organizarea minima pentru functionarea optima. În primul rând, as vrea sa ofer o atentie mai mare învatamântului din mediul rural, pentru ca este si a fost neglijat în ceea ce priveste infrastructura, dotarea, pregatirea cadrelor didactice. La tara sunt cei mai multi suplinitori fara studii, ceea ce se resimte în educatia elevilor. În a doua ordine de idei, dupa terminarea clasei a opta elevii sunt nevoiti sa faca naveta sau sa stea departe de casa si familie în chirie de unde apare si problema îndepartarii de familie sau ajung chiar la abandon scolar pentru ca în comune nu exista învatamânt post gimnazial. O solutie mai buna ar fi sa înfiintam o clasa în fiecare comuna, scoala de arte si meserii cu una sau doua profesii, copiii astfel având posibilitatea de a alege între a urma o scoala la oras sau a urma cursurile unei profesii specifice comunei respective. Copilul trebuie sa-si dezvolte simtul practic, sa-si dezvolte propriile capacitati.

Rep.: Care este diferenta dintre elevul dinainte de 1989 si cel din ziua de azi?

I.T.: Totul este într-o depreciere în fiecare zi, în perioada comunista copilul avea parte de un învatamânt ateist, iar acum beneficiaza de unul laic.

Rep.: Se simte la nivel de clase o împartire pe nivelul social?

I.T.: Sigur. Învatamântul are forme de stratificare iar profesorii sunt constienti de acest lucru si este pus într-o postura delicata. La oras este cea mai multa impertinenta iar aglomerarile urbane distrug omul, intrând într-o atmosfera nociva.

Rep.: Cum vedeti legatura copilului cu religia?

I.T.: Copii au o mare cautare spre credinta si manifesta o bucurie nemasurata la anumite lucruri care tin de credinta. Un om nu este om daca nu are credinta. Avem un cult a lui Dumnezeu ramas în urma si trebuie revizuit si sa aducem religia la zi. O diferenta dintre mediul urban si cel rural este faptul ca la oras nu este credinta în Dumnezeu, prin asta se distruge fiinta umana.

Rep.: Ce ati schimba în învatamântul românesc daca ati avea posibilitatea?

I.T.: În contextul în care arta ar trebui sa ajute la înfrumusetarea sufletului, as face ca muzica, sportul si celelalte ramuri care tin de profilul vocational sa nu mai primesca note doar calificative. Acestea sa fie o placere, o bucurie care sa-i ajute pe elevi sa-si stârneasca dorinta. Raportul dintre tineri si mediu si felul cum stiu sa le protejeze este iarasi un lucru important.

A consemnat Codruta POP

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close