Uncategorized

Islamul, dincolo de măști (II)

În mai puțin de patru ani, teroriștii musulmani au lovit capitalele a trei dintre cele mai importante state occidentale – Statele Unite, Spania și Marea Britanie. Deși atacatorii au declarat de fiecare dată că au acționat în numele Islamului, nenumărați oficiali politici, academicieni sau analiști mass-media continuă să repete că militanții respectivi nu sunt reprezentativi pentru “adevăratul Islam”, și că motivațiile lor sunt politice, militare sau, pur și simplu, rezultatul fanatismului. Asemenea poziții ignoră că fundamentalismul, extremismul și terorismul sunt înscrise în inima mesajului teologic al Islamului, al cărui scop ultim este instaurarea prin forță a califatului mondial. Pe parcursul mai multor numere, vom prezenta o radiografie a Islamului care demonstrează că violența teroriștilor este hrănită de învățăturile Coranului.

Imediat după ce s-a aflat că atentatele de la Londra au fost opera a patru cetățeni britanici de origine pakistaneză, ministrul de interne, Charles Clarke, s-a declarat șocat de rezultatele anchetei Scotland Yard. Înaltul oficial trebuie să fi știut însă că misiunea kamikaze a militanților islamici s-a născut pe terenul fertil al propagandei fundamentaliste musulmane desfășurată pe teritoriul britanic. Cu doar câteva luni înainte de atacurile din 7 iulie, într-o predică rostită în cartierul londonez East Eand, clericul Omar Bakri justifica politic și teologic în fața unui grup de tineri musulmani lansarea unor lovituri kamikaze împotriva Marii Britanii: “Atacatorii sinucigași au asigurat un loc în paradis. Astfel de operațiuni sunt de auto-sacrificiu. Un exemplu ar fi prăbușirea unui avion peste 10 Downing Street (reședința premierului britanic, n.n.). Trebuie să luptați pentru calea lui Allah, de dragul lui Allah, să ucideți primii și să fiți uciși…Britanicii spun că suntem teroriști. Ei sunt, de asemenea, teroriști în Irak. Terorismul este legea secolului 21. Este legitim… Noi nu facem nici o deosebire între civili și non-civili, între inocenți și vinovați, ci doar între musulmani și necredincioși. Viața unui necredincios nu are nici o valoare, nici o sfințenie.”

Discursuri explozive

În ultimii ani, predici la fel de incendiare și apeluri la jihad au fost rostite și de alți lideri islamiști, precum Imram Waheed, reprezentantul londonez al Hizb ut-Tahrir, grupare al cărei țel este stabilirea unui califat mondial; șeicul Omar Mahmoud Othman abu Omar, alias Abu Qatada, care a chemat în mod deschis la distrugerea Statelor Unite și a aliaților săi arabi; Abu Hamza al-Masri, imamul moscheii din Finsbury Park, împotriva căruia au fost formulate 16 acuzații, printre care incitare la uciderea non-musulmanilor. Clericul Abu Hamza a devenit celebru după ce a afirmat că explozia navetei spațiale americane Columbia, în februarie 2003, a fost pedeapsa lui Allah pentru că la bordul aparatului se aflau astronauți creștini, evrei și hinduși. Apogeul instigărilor a fost atins atunci când Anjem Choudary, purtătorul de cuvânt al grupului Al-Muhajiroun, a avertizat că ” nici eu, nici serviciile britanice, nici guvernul nu pot face nimic pentru a stopa un atac în această țară. MI5 sau MI6 nu pot face nimic pentru a opri al-Qaeda să bombardeze Londra.”

Asasini din convingere

Din păcate, această retorică intolerantă a dat roade funeste nu numai în Marea Britanie. După atentatele din 11 martie, 2004, de la Madrid – opera islamiștilor marocani -, a urmat sângerosul asasinat de la Amsterdam, căruia i-a căzut victimă cunoscutul regizor olandez Theo van Gogh, un critic constant al Islamului. Comportamentul manifestat în fața tribunalului de ucigașul lui Van Gogh este semnificativ pentru mentalitatea extremiștilor musulmani. La audierile finale de săptămâna trecută, marocanul Mohammed Bouyeri, de 27 de ani, a declarat că își asumă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale, adăugând că a acționat în numele religiei musulmane. După cum se știe, la 2 septembrie, 2004, Bouyeri l-a împușcat cu 15 gloanțe pe regizorul olandez, după care i-a tăiat gâtul și a lipit de trupul victimei o scrisoare care includea mai multe citate din Coran. Sub privirile înmărmurite ale mamei lui van Gogh, Bouyeri a spus:”dacă aș fi eliberat într-o zi, aș proceda exact la fel. Trebuie să recunosc că nu vă compătimesc, că nu vă simt durerea…pentru că sunteți o necredincioasă. Am acționat din convingere, nu pentru că vă uram fiul”.

Cruciadă mondială

Potrivit unui oficial francez implicat în lupta anti-teroristă, la această oră nici o țară europeană nu mai este ferită de pericolul reprezentat de extremiștii musulmani:” Nimic nu te poate proteja de astfel de oameni. Pentru ei toți suntem cruciați, și există o lume infinită de amenințări.” De altfel, gruparea care a revendicat atentatele de la Londra a avertizat că următoarele țări vizate de militanții islamici sunt Danemarca și Italia, dar și “toate guvernele cruciate” care nu își vor retrage trupele din Irak și Afganistan”.

Imediat după atentatele de la Londra, Italia a primit multiple amenințări. Astfel, imamul senegalez Mamour Fall, un apropiat al lui Osama ben Laden și care a fost deportat de guvernul de la Roma în 2003, a declarat că militanții musulmani vor lovi teritoriul italian în cel mult șase luni, cu arme neconvenționale. Mamour Fall a ținut să precizeze că “este inutil ca forțele de ordine să supravegheze potențialii atacatori din Italia…ei vor veni din Balcani, din Germania sau Franța”.

Casa Islamului și Casa Războiului

Retorica imamului senegalez Mamour Fall este împărtășită de un număr tot mai mare de clerici musulmani, care și-au propus să pună în practică ceea ce ei consideră a fi una din cele mai mari obligații uitate ale Islamului – faptul că Allah le ordonă credincioșilor să urască toate celelalte religii, moduri de viață, crezuri, doctrine sau credințe care contrazic Islamul. Conform acestor clerici, nimeni nu poate fi musulman dacă nu este împotriva “ kufr “(necredința), bid’ah (inovații în religie), “shirk” (politeism) și nifaaq (ipocrizie).

Imami ca Omar Bakri, Abu Hamza sau Mamour Fall le reamintesc constant credincioșilor musulmani că, de la începuturile sale, Islamul a fost atașat ideii de Jihad, de război sfânt. Prin urmare,

datoria musulmanilor este de a-i subjuga sau distruge pe infideli – termen prin care Coranul îi desemnează pe toți necredincioșii. Din punctul de vedere al teologiei islamice, lumea este împărțită în două regiuni: Dar al-Islam(Casa Islamului) – regiunea controlată de adepții islamului, și Dar al-Harb (Casa Războiului) – regiunile populate de necredincioși. Coranul le poruncește musulmanilor să lupte împotriva non-musulmanilor până la exterminarea tuturor celorlalte religii și impunerea islamului ca fiind singura religie a lumii ( Suras 2:193 și 8:39). Astfel, în Hadith 4:196, Mahomed spune: “Am dat ordin ca lupta să continue până ce oamenii vor spune: nimeni nu are dreptul să fie adorat, decât Allah”.

(Va urma)

Ioan BUTIURCA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close