Uncategorized

Istoria din vestiar

Vestiarul Municipaulului târgumureşean ar putea fi conservat, ca monument istoric. Încăperea care e pe cale să devină o ruină păstrează “vestigiile” unor vremuri de glorie pentru fotbalul mureşean. Cel mai bine s-au păstrat aici dulapurile personalizate, pe care mai putem citi nume ca: Boloni, Hajnal, Fazakas sau Ispir.

Vremurile bune ale fotbalului mureşean au rămas parcă la ani lumină în urmă. Doar amintirile celor mai vârstnici şi fotografiile scoase de la naftalină sunt martorii unor vremuri când, la Târgu Mureş, duminicile în care ASA juca acasă erau cele mai mari sărbători. Indiferent de adversar, peste 10 000 de oameni băteau drumul spre stadion, ca să fie aproape de idolii lor. Şi nu o făceau degeaba.
Puţină lume ştie că în acele vreme, adică în anii 70, Târgu Mureş-ul avea unul din cele mai frumoase stadioane din ţară: gazon impecabil, tribune cochete şi vestiare moderne. Anii au trecut, măturând în calea lor fotbalul veritabil, de aici, iar stadionul, “bijuteria” anilor 70 a ajuns acum în paragină. Ceva însă a rămas aproape neschimbat în vestiarul gazdelor de atunci, adică ASA. E vorba de dulapurile jucătorilor, pe care aproape că nu se văd urmele lăsate de trecerea timpului. Mici tăbliţe verzi, cu numele fotbaliştilor, precizează apartenenţa dulăpioarelor. Nu lipsesc nume ca Boloni, Jajnal, Ispir, Fazaks, Biro, sau Both. Ultimul, stabilit acum în Ungaria, s-a aflat recent în Târgu Mureş, şi, preţ de câteva minute, stând lângă dulăpiorul lui, a retrăit în memorie o parte din clipele frumoase petrecute la ASA. “Nu-mi vine să cred că dulapurile astea, cu numele noastre pe ele, mai sunt aici. Am intrat în vestiar cu o oarecare emoţie. Ce vremuri au fost ! “, a spus cu nostalgie fostul jucător, “Mobra”, cum era poreclit de suporterii echipei, pentru viteza sa impresionantă.
Metaforic vorbind, spiritul marilor fotbalişti mureşeni e încă în vestiarele municipaului, dar
numai din aminiri nu se poate trăi. Ar fi bine, ca într-o zi să apară acolo alte dulapuri, cu alte nume, care să atingă măcar jumătatea din celebritatea generaţiei de aur.

Mândria oraşului.

“Eram mândri de ceea ce aveam atunci la stadion. Vestiarele erau printre cele mai moderne din ţară, la acea vreme. Erau dotate cu saună, bazin de recuperare, tablă pentru analiza tacticii de joc, cu tot ce trebuia pentru performanţă. Erau puţine stadioane în ţară, ca cel de la Târgu Mureş.” îşi aminteşte, unul din protagonistul fotbalului din acea vreme, Florea Ispir.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close