Administratie

Kolcsar Gyula luptă împotriva poluării la Gornești

La alegerile locale din 10 iunie din Gornești, Kolcsar Gyula a fost reales în funcția de primar cu un procent de 85%. L-am căutat pentru a afla ce proiecte și evenimente va organiza în cursul acestui an pentru cei 5.800 de cetățeni ai comunei .

Reporter:  Ce evenimente pregătiți pentru locuitorii Gorneștiului în viitorul apropiat?
Kolcsar Gyula: În perioada 11-12 august se vor desfășura “Zilele Culturale ale Perișuluiâ€, sărbătoare ajunsă la cea de a treia ediție, iar în cea de a doua săptână a lunii septembrie se va desfăsura sărbătoarea centrului de comună, la Gornești. De asemenea, la toamnă, în Petrilaca se va inaugura o poartă secuiască din lemn la intrarea în cimitirul satului.

Rep:  Se zvonește că după Deda, Gorneștiul este pe lista comunelor din județ care vor avea un Centru de Evidență a Persoanelor…
K.G.: Da, este adevărat noi sperăm ca de anul viitor să inaugurăm și la Gornești un Serviciu Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor. Am adus în acest sens hotărâri de Consiliu Local de înființare și urmăm pașii pentru că este un proces de durată. Sperăm să putem deservi populația Gorneștiului, vom avea discuții cu reprezentanții comunelor Glodeni și Voivodeni, deoarece probabil că cetățenii din Petelea și Ernei vor fi deserviți în continuare de Reghin. Dar ar fi suficient pentru că pentru o funcționalitate optimă este suficient să deservim 10.000 de locuitori.

Rep: Ați identificat o locație în vederea înfințării acestui nou serviciu?
K.G.: Da, vom “sacrifice†o încăpere din sediul Primăriei, dar încă nu știm exact dacă vom face angajări de personal sau să mergem cu angajați din aparatul Primăriei prin redistribuire.  
 
Rep.: Cum arată noul Consiliu Local pentru următorii patru ani?
K.G.: Avem majoritate în Consiliul Local pentru că am câștigat la aceste alegeri nouă mandate pentru UDMR, avem un consilier din partea PCM, un consilier din partea Partidei Rromilor, doi consilieri din partea USL-ului și doi consilieri din partea PDL.
Sunt în total 15 consilieri locali și avem o majoritate care sper să ne ajute să votăm cât mai multe proiecte de hotăâăre în folosul comunității. Eu încerc să discut tot timpul cu comunitatea, care m-a ales, să înțeleagă exact de ce unele lcururi s-au făcut și altele nu, ce soluții sunt, să vină cu propuneri dacă au și să le analizăm în Consiliu. Am dorință de muncă și voință necesară să arăt că se pot schimba multe lucruri în bine în comuna noastră.

Rep.: Spuneți-ne câteva proiecte care se derulează din mandatul dumneavoastră anterior.
K.G.: Ar fi mai multe proiecte aflate în derulare, dar sperăm ca în acest an până la sosirea iernii să finalizăm proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutriențiâ€, cofinanțat de Banca Mondială, Facilitatea Globală de Mediu și Guvernul României. Gorneștiul ca și localitate este inclusă în acest proiect care vizează reducerea poluării, apei și solului cu nutrienți, în special azot și fosfori proveniți din activitatea agricolă, și se desfășoară în 86 de localități, zone vulnerabile la poluarea cu nitrați, din 34 de județe ale României. Perioada de implementare a proiectului este 2008-2013 și vrem să arătăm tuturor că noi lucrăm împreună pentru un mediu curat și o viață sănătoasă, nu doar pălăvrăgim ci chiar o facem.

Rep.: Ce înseamnă mai exact acest proiect?
K.G.: E vorba de un proiect constând în construirea unei platformei comunale de beton pentru colectarea gunoiului de grajd și achiziționarea de utilaje noi: remorci, tractor și un încărcător frontal pentru colectarea, transportul și împrăștierea gunoiului.

Rep.: În ce proporție este construită platforma și unde va fi amplasată?
K.G.: Noi sperăm ca într-o lună să vă chemăm și la inaugurare. Platforma se construiește pe vechiul amplasament al gropii de gunoi a Perișului, care ar fi trebuit să o închidem. Locația îngrădit are circa 6.000 de metri pătrații, de licitație s-a ocupat reprezentanții de la București, iar constructrucția propriu-zisă a câștigat-o firmă din județul Argeș.

Rep.: Care sunt avantajele acestei plaforme pentru locuitorii Gornești?
K.G.: Am întocmit o listă cu crescătorii de animale din comună care vor să livreze pe platformă gunoi de grajd. Pe platformă vom colecta gunoiul de grajd și resturile vegetale, care se vor fermenta și compostul rezultat, va fi transportat contra unui cost minim și va fi împrăștiat pe terenurile crescătorilor de animale arondați la program. Costurile vor fi minime, aferente doar operațiunilor de mentenanță de plată a combustibilului și a mecanizatorului.  
             

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close