Sanatate

La Deda, un zâmbet pentru vârsta a treia adus de Fall Carol

FOTO A

Mediul rural, chiar dacă vrea să ţină pasul cu cel urban prin diferite servicii care să-i ofere un standard de viaţă aceptabil, tot mediul rural rămână. Mai sunt şi excepţii, în care oameni pasionaţi în meseria lor preferă satul, în detrimentul oraşului unde să-şi profeseze meseria. Un astfel de personaj l-am găsit la Deda, mai exact pe Fall Carol, tehnician dentar prioncipal care îşi desfăşoară activitatea în singurul laborator dentar existent pe Valea Mureşului Superior situat la etajul 1 al Centrului Medico Social din Deda. „Sunt tehnician dentar de mulţi ani, din 1967 parcic această meserie. Aici la Deda sunt de 25 de ani, imediat după schimbările din decembrie 1989 eu am înfiinţat laboratorul dentar la Deda. Aici nu a fost laborator şi pe cheltuială proprie am făcut toată instalaţia electrică nouă, tot ce se putea. Mă mândresc cu faptul că eu sunt fondatorul laboratorului dentar din Deda, în împrejurimi nu există un astfel de laborator, e singurul de pe Valea Mureşului Superior”, ne-a spus Fall Carol.

 Oferta laboratorului

În cadrul laboratorului Fall Carol oferă lucrări şi tratamente care vin în sprijinul locuitorilor zonei, în special a celor mai în vârstă lipsiţi de posibilităţi financoare, costurile unui tratamnent la Reghin ridicându-se peste posibilităţile financiare ale acestora. „În cadrul laboratorului fac protetică, fiind tehnician dentar fac diferite lucrări cum sunt proteze dentare pentru oameni în vârstă care pe parcursul vieţii şi-au pierdut dinţii. Le fac proteze, lucrări fixe în general. Cine pierde doi, trei dinţi îi pot înlocui la care se adaugă alte lucrări în afară de porţelan deoarece nu am avut posibilităţile financiare să investesc în acest material. Pentru cei care vor să facă diferite tratamente, plombe, extracţii, au posibilitatea să meargă la un cabinet stomatologic aflat tot în incinta Centrului Medico Social din Deda. Există cabinete stomatologice în zonă, dar în ce priveşte laboratorul dentar sunt doar eu în zonă. Probelemele oamenilor în ce priveşte dantura au crescut, oamenii au sărăcit în ultima vreme. Din păcate practica stomatologică nu este subvenţionată de către stat aşa că tratamentele sunt suportate de către populaţie, inclusiv copii. O parte mai subvenţionează statul dar foarte puţin”, povesteşte tehnicianul dentar.

„Fiecare al doilea om mă cunoaşte”

Paradoxal, chiar dacă face naveta zilnic de la Reghin, Fall Carol nu a căutat să profeseze meseria la oraş, preferând locul unde este cunoscut şi îndrăgit de toată lumea. „Mă consider acum ca şi locuitor al comunei Deda, practic pot spune că fiecare al doilea om din comună mă cunoaşte. Având astfel de cunoştinţe încercă să-i ajut pe oameni cum pot, pe bătrânii care au venituri mici, le fac unele reparaţii, cum le spunem noi, proteze, care în timp se pot crăpa. Fac mai pe bani, mai pe gratis, în special la cei cu posibilităţi reduse. Sunt şi oameni bogaţi care spun că sunt săraci, dar pe cei săraci îi ajut cum pot. Câştig aici la acest laborator atâta cât să am o viaţă modestă, ca tehnician dentar. Fac naveta de la Reghin zilnic, plus alte cheltuieli, dar pot trăi din munca pe care o fac”, afirmă Fall Carol.

Spălaţi-vă pe dinţi !

Fall Carol nu poate trece cu vederea problema igienei orale în rândul tinerilor care de multe ori lasă de dorit, grija la tinereţe pentru o dantură sănătoasă la bătrâneţe fiind sloganul său, fapt pentru care nu ezită să le ofere tinerilor un sfat, vechi parcă de când e lumea, spălaţi-vă pe dinţi. „Din păcate tineretul de astăzi nu prea se spală pe dinţi. Observ acest lucru chiar dacă nu am contact direct cu ei.Văd fete frumoase cu dinţi nespălaţi. Igiena orală este foarte importantă, este obligatoriu ca dimineaţa şi seara dantura să fie îngrijită. Nu trebuie o pastă de dinţi ultraspecială, dar e obligatoriu ca gingia să fie masată zilnic pentzru a nu apare alte boli cum este partadontopatia şi mai departe pierderea dinţilor. Sfatul meu este ca obligatoriu de două ori pe zi dinţii trebuie spălaţi şi îngrijiţi”, a concluzionat Fall Carol.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close