Uncategorized

La Multi Ani, Frumusete!

Comitetul International de Estetica si Cosmetologie a stabilit în 1995 ca în fiecare an data 9 septembrie sa însemne Ziua Internationala a Frumusetii. În aceasta editie, Ziarul de Mures onoreaza Frumusetea si dedica un spatiu amplu acestui concept suprem.

Marele Leonardo da Vinci si maestrii epocii sale stiau, se pare, formula secreta a frumusetii perfecte si aveau grija sa o dea mai departe si generatiilor urmatoare de artisti, arata un studiu realizat recent de catre istorici. Acel “cod” abstract, care a produs marile capodopere clasice, a trecut testul timpului, desi, la prima vedere, frumusetea din zilele noastre pare a nu mai avea nicio legatura cu cea din vremea Renasterii. Cercetatorii au stabilit ca numai putin de cinci din cele sase criterii neo-clasice, pe care artistii renascentisti le respectau pentru a defini un chip perfect se dovedesc a fi actuale. Printre criteriile frumusetii absolute se afla si cel care spune ca latimea fetei trebuie sa fie de patru ori latimea nasului, si ca dimensiunile fruntii, nasului si partii de jos a fetei sa fie egale. Singura regula care nu s-a mai pastrat este raportul dintre gura si nas. De asemenea, cercetatorii au descoperit, de exemplu, ca în vremea Renasterii, erau mai apreciate buzele mai putin carnoase.

Veridicitatea “codului de frumusete” a fost testata aratând unui grup de 36 de voluntari imaginile a 420 de oameni, dintre care 32 erau celebritati. Astfel, Meg Ryan a fost considerata cea mai atragatoare, obtinând scorul de 8,4 din 10, Rock Hudson a obtinut nota 7,8, Keanu Reeves, care a iesit pe locul trei, a totalizat 7,3 puncte, iar Greta Garbo a fost urmatoarea în top, cu 7 puncte.

“Oare nu ati observat ca dintre toti oamenii frumosi doar acel chip cu adevarat frumos este cel care îi atrage pe cei care îl privesc si nu podoabele sau ornamentatiile? si nu vi s-a întâmplat sa vedeti cum oameni cu adevarat frumosi si tineri îsi diminueaza farmecul prin prea multe podoabe?” Leonardo da Vinci

O carte care nu trebuie ratata

În ciuda faptului ca este ilustrata cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, cartea despre care o sa vorbim în continuare nu este doar o istorie a artei. Imaginile si textele din “Istoria Frumusetii”, editia îngrijita de Umberto Eco si aparuta în România la Editura Rao în 2005, ne ajuta sa reconstruim diferitele idei despre Frumusete care s-au manifestat începând cu Grecia antica si terminând cu timpurile noastre. Volumul ilustreaza modul în care a fost diferit conceputa Frumusetea naturii, a florilor, a animalelor, a trupului omenesc, a astrelor, a raporturilor matematice, a luminii, a pietrelor pretioase, a vesmintelor, a lui Dumnezeu si a Diavolului. Cartea ne ofera sansa sa vedem cum, de-a lungul mai multor epoci, diferitele concepte despre “frumos” au intrat chiar în conflict unele cu altele. Cei care veti avea curiozitatea sa cititi volumul, veti putea decide daca ideea de Frumusete si-a pastrat sau nu unele trasaturi constante de-a lungul veacurilor.

Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close