Uncategorized

La Târnaveni, justitia are picioare scurte

Procurorii si judecatorii de la Târnaveni au facut-o iar de oaie. S-au grabit sa dea arhicunoscutul NUP într-un caz de evaziune fiscala pe care DGFP Mures l-a descoperit la o firma din oras. La recurs, judecatorii de la Tribunalul Mures le-au explicat ca fapta chiar exista si ca trebuie începuta urmarirea penala. si ca miliardele prejudiciate în urma cu aproape 10 ani ar trebui sa se întoarca la bugetul de stat iar vinovatii sa plateasca.

Dupa arestarile din ultima perioada imaginea justitiei române parea ca se spala încet încet. Numai ca în cotloanele ascunse de privirea publica lucrurile nu stau chiar asa. Mai precis instantele din orasele de provincie nu iau exemplul mai-marilor de la Bucuresti si dau NUP-uri pe banda rulanta. În cazuri ce se doresc de mult uitate. De aproape 10 ani. Chiar daca este vorba de sute de mii de euro.

Cum s-a realizat prejudiciul…
În anul 2001, inspectorii DGFP Mures au descoperit un prejudiciu pe care SC Compania Schmidt&Partener din Târnaveni l-a facut în urma unei tranzactii cu SC Zaura Com Pres SRL din acelasi oras. S-a constatat ca desi facturile au fost înregistrate la aceasta din urma societate în jurnalele de cumparari, dupa câteva luni unitatea a stornat facturile în cauza motivând ca bunurile nu au fost predate/primate si vânzarea nu s-a perfectat. Desi s-a achitat contravaloarea lor. Un alt punct al controlului îl reprezenta un contract de prestari servicii dintre aceleasi firme prin care au fost facturare servicii privind transportul unor materiale. si în acest caz SC Compania Schmidt&Partener nu putea justifica cheltuielile referitoare la transporturile externe efectuate.  În 2008 DNA Mures a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarului care îl avea drept  învinuit pe administratorul firmei vânzatoare, Petru Ghiurca, în favoarea Parchetului de pe lânga Judecatoria Târnaveni. Care motivând ca fapta penala s-a prescris a dispus neînceperea urmaririi penale fata de învinuit. Prim-Procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Mures a respins plângerea formulata de petenta, motivând ca solutia parchetului din Târnaveni este legala sub toate aspectele. Sesizati de finantele muresene, cei de la Judecatoria Târnaveni le-au dat dreptate celor doua organe de cercetare penala. NUP-ul era din punctul lor de vedere legal.

Tribunalul schimba situatia

Judecatorii mureseni au anulat decizia de la Judecatoria Târnaveni în parte. Mai precis au hotarât ca fapta de fals intelectual de care era acuzat Ghiurca nu exista pentru ca s-a prescris. În schimb cea de evaziune fiscala nu poate fi tagaduita. Instanta de recurs argumenteaza prin faptul ca desi bunurile în cauza nu au ajuns practic la firma cumparatoare, tranzactia exista si banii au fost platiti. Deci impozitele aferente ei ar fi trebuit virate la bugetul de stat conform legii. Iar Ghiurca în calitate de administrator al firmei care a încasat banii trebuia sa evidentieze în registrele contabile si sa plateasca taxele. Nefacând-o, a prejudiciat bugetul de stat spun judecatorii tribunalului. Deci fapta de evaziune fiscala este penala si trebui cercetata ca atare. În al doilea cap de acuzare instanta considera ca trebuie stabilita existenta unei urme contabile a respectivului contract de prestari servicii, mai ales ca aici vorbim de salarii, combustibili si alte costuri aferente acestei activitati economice si pe de alta parte încasarea efectiva a pretului primit de beneficiar. Judecatorii precizeza ca doar în urma unei cercetari amanuntite se poate dovedi daca fapta pe care o sesizeaza cei de la DGFP Mures exista sau nu. Deci NUP-ul dat nu-si avea rostul nici aici.
Se admite recursul declarat de petenta D.G.F.P. Mures împotriva sentintei penale 122/5.11.2009 a Judecatoriei Târnaveni, în baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d Cod procedura penala. Caseaza integral sentinta atacata si în rejudecare dispune: În conformitate cu prev. art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. b Cod procedura penala admite plângerea petentei D.G.F.P. Mures împotriva rezolutiei din data de 06.05.2009 din dosarul nr. 323/P/2008 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Târnaveni, prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a intimatului Ghiurca Petru pentru infractiunile de evaziune fiscala prevazute de art. 11 lit. b si c din Legea nr. 87/1994, retinându-se ca lipseste latura obiectiva a acestora, respectiv încetarea urmaririi penale fata de acelasi intimat pentru infractiunea de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea nr. 82/1991, retinându-se prescriptia raspunderii penale, si în consecinta: Desfiinteaza în parte rezolutia atacata. Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lânga Judecatoria Târnaveni în vederea redeschiderii urmaririi penale fata de intimatul Ghiurca Petru pentru infractiunile de evaziune fiscala prevazute de art. 11 lit. b si c din Legea nr. 87/1994, descrise la punctele 1 si 2 din rezolutia atacata. Mentine solutia de încetare a urmaririi penale a intimatului în ce priveste infractiunea de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea nr. 82/1991, descrisa la punctul 3 din rezolutie. 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close