Uncategorized

Lantul scumpirilor

Gazul

Dupa cum am anuntat in materialul din editia anterioara, gazul se scumpeste cu 11,6%. Asta la nivel local/judetean. Prin tara, scumpirea urca pâna la 12,5%.

Dupa ce, luni de zile, Compania distribuitoare de gaze naturale E.ON a negociat, cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), majorari de tarife, acestea au fost, in final, aprobate. Cu nemultumirea companiei, care solicitasera o majorare de 24%, insa li s-a aprobat doar 11,6%.

Majorarea solicitata, sustin reprezentantii companiei, ar fi ajutat la recuperarea pierderilor datorate neacoperirii costurilor de achizitie a gazelor naturale.

Dar pe omul de rând il afecteaza destul si “simpla” marire cu 11,6%. De notat si amanuntul ca, incepând de astazi, la calcularea facturii de gaz unitatea de masura nu va mai fi metrul cub, ci kilowatul-ora. O reglemetare avantajoasa. Ramâne de vazut pentru cine!

Curentul

1 aprilie 2008, ziua pacalelilor, aduce si cresterea tarifelor la energia electrica pentru populatie cu 3,95%. Nu a fost o pacaleala, asa a ramas. Scumpirea se datoreaza celei a gazului. Cum bine se stie, deja, gazul si curentul merg mâna-n mâna, parca in simbioza.

La vreme, ministrul Vosganian anunta ca tarifele la energia electrica vor fi majorate in acest an cu 1% – 2% peste nivelul inflatiei din acest an. Adica, un total de peste 10%. Dar nu e tot una ca scumpeste cu 10% dintr-odata, sau aplica un plus de 4%, urmând ca, ulterior, sa adauge inca 5% valorii deja marite. Astfel, in loc de cei 10%, la un simplu calcul matematic, rezulta o crestere ceva mai mare decât cea anuntata.

Oricum, luna iulie ne aduce o marire a tarifului la curentul electric cu circa 5%. Plus-minus…

Tigarile

Din fericire, cei afectati de scumpirea tigarilor nu sunt un numar foarte mare. in plus, fumatorii vor stii sa-si gaseasca cei 39 de bani, cât reprezinta scumpirea.

Marea problema o reprezinta aspectul pachetelor de tigari. In cel mai scurt timp, acestea vor fi inscriptionate, imagistic, cu tumori, oameni bolnavi de cancer, chiar morti. Oare, intr-o vreme când Statul trage pe rupte sa convinga lumea sa se lase de fumat, fumatorii, care sunt si ei oameni, nu ar trebui protejati?! Nu suntem in masura sa apreciem legalitatea acestor inscriptionari, dar, poate, pe undeva, lovesc putin in drepturile omului…

Motorina

Trebuie sa contina cel putin 4% biodiesel. Nu ar fi rau, nu ar fi o problema, atâta vreme cât nu ne-ar afecta indirect. Problema cu biodieselul este ca reduce productia de cereale destinata pietei alimentelor. De unde, alte scumpiri…

Alimentele

Ei, aici marea problema. Pe fondul scumpirii de gaz, curent si, bineinteles, combustibili, ale caror preturi au tot crescut in ultima vreme, se anunta o scumpire de 5-15%, si asta doar in prima faza. Am putea afirma ca scumpirea e suportabila, daca nu ar fi alte amanunte demne de luat in considerare. Cele maxim 15% se aplica pretului de baza al unor alimente. Apoi, se adauga costurile de transport, taxele, adaosurile comerciale si multe alte taxute, care scot un procent mult mai mare decât cel anuntat. Sa nu uitam ca, in ultima jumatate de an, o anuntata scumpire a uleiului, care trebuia sa fie un procent aproape neglijabil, a dus la aproape dublarea pretului. Nu vrem sa cream panica, dar aceasta este realitatea pietei.

In plus, mai exista un aspect, confirmat de surse din interiorul Camerei de Comert si Industrie Mures. Exista, si in sectorul alimentar, categorii ale caror pret nu este deloc, sau e in mica masura influentat de scumpirea gazului si a curentului. in concluzie, nu s-ar justifica scumpiri ale unor anumite produse. Dar, daca toate celelalte se scumpesc, anumiti producatori profita, scumpind si ei, pentru “a fi in rând cu lumea”.

Taxa de mediu

in sfârsit o veste buna: se micsoreaza valoarea taxei de prima inmatriculare! intr-adevar, e o veste buna pentru comericiantii de profil, precum si pentru cei care au cumparat recent / vor sa-si achizitioneze un autoturism din strainatate. Pentru comercianti, avantajul e clar – pot fie sa scada pretul final al masinilor, având perspectiva de a vinde mai mult, ori sa pastreze nivelul actual al preturilor, vânzând mai putin, insa inregistrând un profit mult mai mare.

Cetatenilor care au achizitionat autoturisme in intervalul inceput de la introducerea taxei de prima inmatriculare, Statul le da posibilitatea de a-si recupera diferenta de bani intre valoarea anterioara a taxei si cea actuala. Dar, grabiti-va! Exista un fond special alocat cu aceasta destinatie. Nu stim cât de mare e valoarea lui, dar, cu siguranta, nu acopera toate inmatricularile facute.

Pâna in 30 iunie, taxa de prima inmatriculare se calcula dupa vechime, in principal. Acum, dupa emisia de noxe. Astfel, exista sansa cumpararii unei masini ieftine, de 10 ani sau mai mult, dar, daca emisiile ii sunt reduse, taxa va fi la fel.

In ceea ce priveste introducerea acestei taxe, am cerut opinia unui specialist. Danut stefanescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, a declarat: “din punctul meu de vedere, aceasta noua taxa se justifica. E foarte bine ca sumele rezultate in urma achitarii ei vor intra in fondul de mediu – acolo unde, de fapt, le este locul.”

Bradut-Crisan Suciu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close