Uncategorized

Liderul Ortoprofil

La 11 ani de la înființare, SC Ortoprofil se poate mândri cu titulatura de “cea mai importantă firmă românească din domeniul ei de activitate”. Atu-ul societății a fost faptul că a prins viață într-o perioadă în care în România existau puține firme în domeniul dispozitivelor medicale ortopedice. Evident, a contat managementul chibzuit și inspirația de care au dat dovadă cei care au condus societatea. Despre ce înseamnă acum Ortoprofil, am discutat cu administratorul societății, Boga Ferenc.

Florin MARCEL: Domnule Boga, vă rog să faceți o scurtă prezentare a societății și un scurt istoric.

Boga Ferenc: Societatea Ortoprofil a fost înfințată în 1994. Am pornit de la zero, împreună cu colegul meu și acționarul majoritar în momentul de față, domnul Lengyel Istvan, din Ungaria. Suntem producători și furnizori de dispozitive medicale. Avem o rețea națională. Sediul central este în Târgu Mureș, producția fiind aici, dar avem peste 20 puncte de lucru în toată țara. Dorim ca în cursul acestui an să mai înființăm încă patru. Prin asta urmărim să avem o acoperire națională și dorim ca pacientul, dacă este din alt oraș decât acela unde firma are sediul central, să poată fi servit pe loc. La sediul central se concentrează o bună parte din activitatea firmei, dar peste jumătate dintre angajați activează la nivelul punctelor de lucru. De la București până la Oradea, de la Iași până la Timișoara, avem, practic, puncte de lucru. Angajații firmei sunt de la medici până la chinetoterapeuți și alte persoane cu studii superioare, în special în domeniul administrativ. Specificul activității noastre este producția de dispozitive medicale ortopedice pe măsură individuală. Dacă unui pacient i se amputează, de exemplu, membrul inferior sau membrul superior, noi îi executăm o proteză pe măsură, pe baza unui mulaj ghipsat și a unui flux de producție destul de complex. Utilizăm tehnologie modernă, de ultimă oră, importată, alături de materiile prime, din Ungaria și din Occident. Procedura decurge cam așa: pacientul se adresează unui punct de lucru, se ia mulajul individual, se trimite la Târgu Mureș sau la Cluj, unde se produce proteza, de aici se retrimite, iar tehnicianul de la acel punctul de lucru modelează produsul pe măsura pacientului. Astfel, pacientul nu trebuie să se deplaseze la Târgu Mureș, deservirea realizându-se la nivel local.

F.M.: Vă rog să ne dați detalii despre produsele fabricate la Târgu Mureș?

Boga Ferenc: Fabricăm proteze pentru membrele inferioare, aici fiind zeci de tipuri de proteze, în funcție de nivelul amputației, proteze pentru membre superioare, dispozitive și mijloace de mers, încălțăminte ortopedică, orteze, corsete pentru asigurarea stabilității coloanei vertebrale, atât post traumatic cât și de prevenire a evoluției scoliozelor.

Un alt domeniu important în activitatea firmei este comercializarea anumitor produse. Aici un loc important este ocupat de deservirea pacienților cu saci de colostomie, pentru cei operați de cancer de colon. Anual deservim în jur de 40-50.000 de pacienți, pe plan național, atât prin aceste produse, cât și prin produsele cu măsură individuală. Dintre acestea din urmă am amintit protezele externe de membre, care sunt proteze modulare de ultimă generație, făcute printr-o tehnologie modernă.

F.M.: În ultimii ani s-a îmbunătățit mult tehnica de fabricare a protezelor?

Boga Ferenc: S-a îmbunătățit tehnica și, implicit, confortul pacientului. În momentul de față avem mai multe categorii de proteze, toate fiind proteze modulare. Dar, cum este și în cadrul pieței de automobile, în funcție de capacitățile financiare, poți să alegi între un automobil mai dotat sau unul mai slab dotat.

F.M.: Care dintre proteze sunt mai complexe, mai scumpe?

Boga Ferenc: Dacă amputația este făcută la nivel inferior, gambier, atunci vorbim de o proteză de gambă, dacă amputația e făcută peste genunchi, atunci discutăm despre o proteză de coapsă. Aceasta, având în vedere timpul de execuție și faptul că intră mai multe componente, este mai scumpă, desigur. Dar, în cadrul unei proteze de gambă sau a uneia de coapsă, pacientul poate să aleagă de la un model mai simplu până la cel mai performant.

F.M.: Dați-mi un exemplu de o proteză complexă și scumpă.

Boga Ferenc: Există proteze care funcționează pe baza unei coordonări computerizate, pe baza unui cip, care memorează pașii pacientului, mișcările, mobilitatea articulației. Denumirea acestei proteze este C-Leg și e, în momentul de față, cea mai performantă proteză existentă pe piață. Costă în jur de 26.000 de euro.

F.M.: În ce măsură poate suporta CNAS contravaloarea protezelor?

Boga Ferenc: Pentru o proteză cu tehnologie modernă, dar cu confort minim, care costă în jur de 800-900 de euro, pacientul nu trebuie să plătească, în condițiile în care primește aprobarea Casei de Asigurări. Costul este acoperit integral. Din păcate, însă, sistemul Casei de Asigurări nu funcționează în momentul de față. Și vă spun că nu funcționează, pentru că există pe listele de așteptare, cum vor să introducă acum la medicamente, pacienți de aproape patru ani de zile. În schimb, dacă pacientul are resurse financiare, poate să obțină proteza în scurt timp.

F.M.: Mai exact?

Boga Ferenc: Depinde de proteză. Noi, în momentul de față, avem un timp de execuție de aproximativ o lună de zile. Asta pentru proteze, deoarece o altă gamă de care ne ocupăm sunt corsetele făcute pe măsură individuală, pentru pacienți cu scolioze. Din păcate, și aici există listă de așteptare. Persoanele decizionale, și mă refer aici la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor nu alocă suficiente fonduri pentru acest domeniu. În condițiile în care există listă de așteptare de ani de zile, înseamnă că sistemul nu funcționează. Este un domeniu marginalizat. Problemele sunt incomparabil mai grave decât în cazul medicamentelor, în condițiile în care un pacient trebuie să aștepte ani de zile pentru primirea aprobărilor.

În loc să crească, bugetul pentru dispozitive medicale se subțiază sau, în cel mai bun caz, rămâne același, în condițiile în care numărul cererilor crește de la o lună la alta. Lumea începe să se obișnuiască cu acest drept la dispozitive medicale. Prin asta înțelegând, cum spuneam, saci de colostomie, proteze externe, orteze (acele dispozitive medicale care asigură stabilitatea articulară, aici intrând și corsetele, un dispozitiv foarte important de prevenție). Persoanele decizionale nu înțeleg că poți preveni o intervenție costisitoare de 2.000 de euro printr-un dispozitiv de 200 de euro.

F.M.: Ce materiale folosiți pentru fabricarea protezelor ?

Boga Ferenc: Sunt materiale speciale, aduse din import. Din păcate, în România nu le-am găsit. Sunt anumite produse executate din materiale plastice speciale, altele sunt rășini sintetice, multicomponențiale, articulații adaptoare, care sunt niște sub-ansamble foarte complexe, ce trebuie să asigure atât stabilitate cât și mobilitate.

F.M.: Ce planuri aveți pentru perioada următoare, ce strategie?

Boga Ferenc: Vrem să ne dezvoltăm. Să creștem acoperirea națională și să începem producția la nivelul anumitor puncte de lucru. Asta însemnând că trebuie să concepem și să punem în practică producția prin dotarea cu mașini și utilaje, prin achiziționarea de spațiu.

Pe de altă parte, dorim să avem o calitate a serviciilor la nivelul european. Pentru acest lucru, de câteva luni de zile, un tehnician din străinătate (din Germania) ne consiliază. Practic, produsele noastre sunt foarte aproape de toate standardele europene. Deci, putem spune că am început și suntem în plin proces de integrare europeană. Pe de altă parte, punem un accent deosebit pe creșterea nivelului profesional al angajaților, atât la producție, cât și în domeniul marketingului.

A consemnat Florin MARCEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close