Uncategorized

Made in strainezia

Ceea ce va spun acum nu este cu siguranta o noutate, dar poate va atrage atentia înca o data celor care au putere de decizie. Zilele trecute, în timp ce ma aflam la cumparaturi într-un supermarket, ma enervasem, alaturi de alti cumparatori din preajma mea, din cauza faptului ca produsele românesti, si ma refer în mod special la legume si fructe, lipsesc de pe rafturi cu desavârsire. Ofertele mari afisate în raioanele de legume/fructe aratau cam asa: cartofi albi de Germania, rosii de Turcia, ceapa alba de Germania, salata verde de Italia si dupa cum bine stiti si dumnevoastra, lista poate continua. Ceea ce este grav si nu trebuie sa fi un mare analist economic sa realizezi astfel de lucruri, observam ca productia României sufera din ce în ce mai mult. Eu sunt foarte curios daca în aceste conditii mai poate fi salvata economia României, mai ales ca marile bogatii ale tarii au fost vândute si apartin acum strainilor: petrolul, gazul, telefonia mobila si fixa, bancile. Este destul de usor sa deduci ca într-o tara, agricultura poate fi motorul economiei si sa fie foarte clar, agricultura este cea care poate asigura hrana unui popor. Apai daca noi nu avem posibilitati sa facem agricultura ca la carte…Dar în schimb, noi constatam ca produsele românesti sunt pe cale de disparitie, iar multi dintre fermieri prefera sa produca pentru consumul propriu. Interesant este de asemenea ca nu am vazut nicio politica nationala a ministrului Agriculturii pe acest domeniu, nu l-am auzit niciodata sa iasa în public si sa spuna în gura mare ca productia româneasca trebuie încurajata. Cred ca stramosii nostri se rasucesc în pamânt când vad atata teren nelucrat si atâta bataie de joc din partea autoritatilor fata de fermieri, producatori agricoli si mai ales fata de cumparatori, platitori de taxe si impozite ai acestei tari.
 

Prinsi cu fazanii în sac
 
Doi reghineni în vârsta de 28, respectiv 69 de ani risca sa faca pâna la 7 ani de închisoare dupa ce au fost prinsi la vânatoare ilegala. Un tehnician silvic de la AJVPS Mures, din zona comunei Lunca, a auzit focuri de arma, si curios sa vada ce se întampla, a observat o masina de teren, cu doi indivizi în ea, dând târcoale si tragând cu arma înspre niste caprioare. Barbatul a alertat imediat politia, care a trimis la fata locului o echipa operativa. Acestia au oprit masina de teren si au trecut la verificari. Nu mica le-a fost mirarea când au gasit în interioriul autoturismului saci în care se aflau 4 capriori si 4 fazani. Prima constatare a fost aceea ca atât capriorii cât si fazanii erau morti prin împuscare. De asemenea, în masina s-a mai gasit si o arma de vânatoare. Barbatii au fost dusi la sectie de politie si arestati pentru 24 de ore, prezentati apoi instantei de judecata cu propunerea de aretsare preventiva pentru 29 de zile, pentru savârsirea infractiunii de braconaj. Autoturismul de teren a fost sigilat si tinut la sediul politiei, iar animalele decedate au fost duse la centrul cinegetic.
 
Masinute electrice la institutiile publice
 
Ministrul mediului, Borbely Laszlo doreste sa elaboreze o ordonanta de urgenta prin care sa ajute institutiile publice sa-si achizitioneze masini electrice. Borbely are intentia ca institutiile publice care au o masina veche si vor sa o caseze prin programul Rabla, sa-si poata cumpara o masina electrica si sa primeasca 6 vouchere. Toata procedura care va stabili exact modul în care pot fi achizitionate astfel de masini va fi prevazuta într-o ordonanta de urgenta pe care Borbely vrea sa o adopte cât mia repede. Este de apreciat ca se doreste ca masinile care polueaza sa fie schimbate înecet cu masinile electrice, dar trebuie sa mentionez ca ministrul se scarpina cu mâna stînga la urechea dreapta. Va spun si de ce cred asta. În primul rând în România problema poluarii industriale nu a fost rezolvata. Cele mai clare exemple sunt în judetul Mures, la Bicapa Târnaveni si combinatul Azomures. Sa nu uitam nici de faptul ca pretul unei masini electrice pleaca de la 25 de mii de Euro, deci nu stiu câte institutii publice, mai ales ca este criza sunt dispuse sa dea atâtia bani pe astfel de vehicule, care au o automie de 150 de km si bineînteles ca este nevoie de construirea de statii de alimentare pentru aceste masini. Da, este de lucru, sunt bune si aceste masini, dar nu cumva aveti alta treaba domnule ministru, iar noi va retinem?!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close