Mai mult de 5000 de candidati au obtinut dreptul de practica in invatamantul preuniversitar
In sesiunea 2019, mai mult de 5000 de candidati au obtinut dreptul de libera practica in invantamantul preuniversitar.
„Peste 5.000 de candidati au obtinut definitivarea si dreptul de practica in invatamântul preuniversitar in sesiunea 2019 (rezultate finale)
Procentul final de promovare la examenul national de definitivare in invatamant (sesiunea 2019), dupa solutionarea contestatiilor, este 77,89% (in crestere cu 2,61%, comparativ cu rezultatele initiale: 75,28%). Rata finala de reusita consemnata in 2018 a fost 79.59%.
Au depus contestatii 1.079 de candidati. Dintre acestia, 169 au obtinut medii peste 8 in urma solutionarii acestora si, implicit, statutul de promovat. Astfel, din totalul de 6.485 de candidati cu note la proba scrisa (dintre acestia, 128 de candidati au fost notati cu 10), 5.051 de candidati au reusit sa obtina, in final, medii mai mari sau egale cu 8 si au promovat examenul.
Reamintim că, după susţinerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 – proba scrisă, dar înainte de înregistrarea/soluţionarea contestaţiilor, au fost declaraţi promovaţi 4.882 de candidaţi care au obţinut medii între 8 şi 10. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen.
Judetul cu cea mai mare rata de promovare este Dambovita (87,06%), in timp ce rata de promovare cea mai scazuta s-a inregistrat in judetul Calarasi (57,14%). In Capitala, procentul este de 85,96%.
Afisarea rezultatelor finale a avut loc astazi, 5 august 2019, atat la centrele de examen, cat si pe site-ul dedicat – definitivat.edu.ro.
Reamintim ca au putut participa la proba scrisa candidatii care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs “Bine” sau “Foarte bine”, media aritmetica a notelor obtinute la cele doua inspectii la clasa si la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national. Prin dobandirea definitivarii in invatamant, cadrul didactic depaseste stadiul de debutant si poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.”, transmite MEN.