Uncategorized

Marko Bela renunta la Legea minoritatilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, nu mai vrea sa continue discutiile despre Legea minoritatilor. “În acest zgomot continuu nu mai merita sa vorbim despre anumite lucruri, cum ar fi Legea minoritatilor sau chestiunea energiei, care ar putea avea un impact pe zeci de ani de acum înainte.

Ca sa nu mai vorbim despre problema învatamântului sau infrastructura. Caragiale traieste. Traieste acel spirit politic, acea mentalitate din care el a reusit sa faca o adevarata capodopera, a declarat Marko Bela cu ocazia Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR desfasurat sambata la Targu Mures.

Marko Bela considera foarte importanta dezbaterea lansata la initiativa UDMR despre legea învatamântului si sistemele de învatamânt. “Trebuie sa ne gândim cu mare raspundere la faptul ca si copiii nostri sunt direct atinsi de sistemul de învatamânt pe care-l avem. Nu este vorba doar despre faptul cum se preda limba româna, sau ce se întâmpla cu Istoria si Geografia, ci în general ce sistem are la baza acest învatamânt, cum functioneaza si care este continutul acestui sistem. Aici sunt foarte probleme si, dupa parerea mea, noi trebuie sa avem o atitudine responsabila legat de toate acestea”, a precizat Marko, adaugând ca politicienii maghiari sunt gata sa-si asume raspunderea si cere acelasi lucru si partenerilor români.

Referitor la alegerile din acest an liderul UDMR isi doreste cel putin rezultatele din 2004. “Desi s-a afirmat ca nu trebuie sa facem trimitere la alegerile din 2004, consider ca nu e imposibila ideea de reiterare a rezultatelor pe care UDMR le-a obtinut în 2004. Poate unii ati uitat câte dileme si confruntari am avut în Secuime si în alte locuri. As dori reiterarea acelui rezultat, dar totul va depinde de activitatea si raspunderea noastra. Fiecare organizatie teritoriala trebuie sa aiba o astfel de optica, pentru ca baza de referinta va fi 2004”, a precizat Marko Bela. Senatorul UDMR crede ca în 2008 organizatiile teritoriale trebuie sa aiba o autonomie largita din acest punct de vedere, sa se asigure libertatea organizatiilor teritoriale pentru desemnarea celui mai potrivit candidat. “Trebuie sa asiguram o anumita liberate organizatiilor teritoriale, chiar sa poarte negocieri cu alte formatiuni sau partide politice, acolo unde maghiarii traiesc în diaspora, sau sa negociem cu partide românesti acolo unde suntem în minoritate. În ceea ce priveste candidatii independenti, trebuie sa asiguram o deschidere cât mai larga. Dar în 2008, cei care nu se angajeaza la implementarea Programului UDMR, pe aceia nu-i vom putea asuma drept candidati ai nostri. Pentru a fi sprijiniti de noi, acestia trebuie sa-si asume UDMR ca organizatie si Programul UDMR”, a declarat Marko Bela.

Kosovo,precedentul pentru UDMR

Pentru Marko Bela situatia din Kosovo nu este un lucru negativ, ci doar un precedent de care trebuie tinut cont. “Trebuie sa vorbim si despre chestiunea Kosovo, despre care altii vorbesc, iar noi mai putin. Pe noi ne tot întreaba lumea daca Kosovo este un precedent si eu sustin ca da, este un precedent, din doua puncte de vedere. Trebuie sa spun clar acest lucru. Nu este precedent în ceea ce priveste solutia oferita provinciei Kosovo si cât de independenta este ea. Nu modelul Kosovo este precedentul, ci faptul ca comunitatea internationala si Uniunea Europeana este dispusa sa intervina într-o chestiune vulnerabila si sa intervina pâna ce o solutie se arata. Acesta este precedentul. Un alt precedent important pentru s-ar putea sa fie – despre care iarasi vorbim prea putin, si anume solutia oferita pentru sârbii din Kosovo. Ce fel de solutie va oferi Uniunea Europeana i comunitatea internationala. Aceasta ar fi o solutie, un model, un exemplu pe care va trebui sa-l analizam cu mare atentie si sa vedem toate fatetele acestei probleme”, a spus liderul maghiar. (S.G.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close