Uncategorized

Membrii Rotary se implica în problemele comunitatii

Omul de afaceri Nicolae Havrilet, presedintele clubului Rotary Târgu-Mures si consilier judetean considera ca una din responsabilitatile oricarui membru al societatii care a aflat gustul succesului este sa nu uite de unde a plecat si sa acorde sprijin oamenilor din rândul carora s-a ridicat.

Reporter: Care este povestea intrarii dumneavoastra în clubul Rotary?

Nicolae Havrilet: Sunt membru Rotary din anul 2003, nasul meu a fost omul de afaceri Gheorghe Boestianu, care detinea functia de presedinte la momentul respectiv si care m-a invitat sa fac parte din organizatie.

Rep.: Nas?

N.H.: Da, dar cu ghilimelele de rigoare. Omul care te introduce în organizatie se numeste nas.

Rep.: Ce functie detineti în cadrul Rotary Târgu-Mures?

N.H.: La data de 1 iulie 2009 am fost ales presedinte al Rotary Târgu-Mures. Una din regulile noastre este acea potrivit careia clubul este condus de un presedinte care îsi pastreaza pozitia timp de un an, fara posibilitate de realegere.

Rep.: Ce activitati aveti în derulare?

N.H.: La nivel local ajutam elevii si studentii merituosi pe care îi sprijinim sa participe la diferite concursuri si manifestari din domeniul artistic sau stiintific. Anul trecut am organizat împreuna cu Organizatia Salvati Copiii o licitatie de tablouri pentru a ajuta un grup de elevi defavorizati din punct de vedere social. De asemenea, plasam tineri de la noi în familii din Italia, Germania si alte tari si primim din partea lor tineri pentru a vedea cum e viata în diferite tari. Nu în ultimul rând, participam în cadrul proiectului Polio, initiat de Bill Gates, care a ales Rotary ca si partener. Fondatorul Microsoft va contribui cu 250 de milioane de dolari, cu conditia ca Rotary sa asigure înca o treime, adica 90 de milioane de dolari. Luptam asadar împotriva poliomielitei, care se pare a revenit în lume si face ravagii în tarile subdezvoltate, stabilindu-se ca organizatia din România sa contribuie cu 90.000 de dolari la proiect.

Rep.: Cât de importanta este pentru dumneavoastra apartenenta la organizatia Rotary?

N.H.: Apartenenta la o organizatie cu activitati umanitare este un lucru nobil. Pe de alta parte, faptul ca esti primit în aceasta organizatie de membrii care sunt în mod obligatoriu personalitati distinse, cu o calitate morala ireprosabila, este o recunoastere a meritelor personale pe care le ai. A activa în Rotary înseamna ca ai reusit sa te ridici din cadrul unei societati. Foarte important în filozofia de viata a unui rotarian, în momentul în care ai înregistrat succese trebuie sa îti întorci fata catre societate, catre oamenii din rândul carora te-ai ridicat, iar atunci când se iveste posibilitatea sa ajuti pe cineva sa o faci cu cea mai mare deschidere, desigur într-o forma organizata.

Rep.: Organizatia Rotary militeaza si pentru protejarea mediului. Ce actiuni aveti în acest sens?

N.H.: Rotary Târgu-Mures s-a implicat într-o actiune propusa de clubul rotarian din Timisoara si cel din Jimbolia, de sensibilizare a opinie publice cu privire la poluarea cauzata de cresterea numarului de masini, propunând ca alternativa mersul pe bicicleta. În acest sens, consider ca daca în Târgu-Mures ar exista o pista pentru biciclisti ar creste locurile de parcare si deplasarea cu autoturismele în oras ar fi mult mai usoara.

CITAT:

„Daca am face un portret robot al unui membru rotarian, acesta ar trebui sa fie o persoana cu reputatie profesionala si familiala ireprosabila, o persoana care sa fi avut succes în activitatea profesionala, ceea ce înseamna si o situatie materiala buna. Orice om care doreste sa ajute comunitatea este binevenit, deoarece principala menire a Rotary este sa adune bani si sa îi foloseasca în scopuri umanitare.”

Nicolae Havrilet

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close