Uncategorized

Memoria profesorului Vasile Contiu, înca vie la Capusu de Câmpie

Activitatea  Profesorului Vasile Contiu, va fi evocata pe scena festivalului „Flori dalbe, Flori de Mar†si de grupul de colindatori „La portita†din Capusu de Câmpie, coordonat de Lucia Stavila. Alaturi de colindele specifice zonei de câmpie, vor fi aduse elogii celui care a fost mentorul activitatii artistice a grupului din Capusu de Câmpie. „Profesorul Vasile Contiu a fost primul mentor al nostru, care ne-a dat curajul în aceasta zona de câmpie de a pasta traditiile si obiceiurile, deoarece folclorul în aceasta zona nu prea s-a vazut în judet si nici în tara. Fiind originar din Râciu a venit si ne-a încurajat, chiar daca a spus ca nu iasa un câstig material din aceasta munca, bogatia spirituala este una pe masura†ne-a declarat Lucia Stavila, coordonator grupul de colindatori „La portita†din Capusu de Câmpie.

Bogatia spirituala

Lucia Stavila, si-a adus aminte cu nostalgie, momentul în care  a fost invitata la Muzeul Satului din Bucuresti, cu obiceiuri de Sânzâiene, si nu gasea nicaieri date despre aceasta sarbatoare. Sprijinul venit din partea profesorului Contiu, s-a concretizat într-o prezenta de suces la Bucuresti, moment care a deschis perspectivele prezentei la alte manifestari din tara, precum si a faptului ca a pus bazele Asociatiei Culturale „Sânzâianaâ€.
„Nu voi uita niciodata  momentul în care profesorul Vasile Contiu a venit la repetitii, si a ramas foarte impresionat, s-a ridiat în picioare, si a rosit cu totul, si mi-a spus: „bravo doamna Luciaâ€. Nici nu mi-am închipuit ca voi reusi sa fac ceea ce profesorul Contiu mi-a cerut. Venea des la repetitiile noastre, si tot timpul ne spunea sa ne onoram cu cinste satul, obiceiurile, si sa nu punem accent pe partea materiala, bogatia adevarata, cea a valorilor noastre populare  fiind cea mai de pret avere†a precizat  Lucia Stavila.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close