Uncategorized

Metode naturale de planificare familiala

Daca vrei cu adevarat sa fii protejata, alege alte metode de contraceptie, cum ar fi prezervativul sau pilulele anticonceptionale! Totusi noi va prezentam si metodele naturale…

Aceste metode naturale de contraceptie se bazeaza pe recunoasterea zilelor tale fertile, zile in care se poate produce o sarcina. Cunoscand aceasta perioada, veti evita contactele sexuale prin diferite metode naturale de planificare familiala sau veti recurge la alte metode anticonceptionale in zilele tale fertile.

Metoda calendarului, matematica aplicata

Cea mai cunoscuta metoda naturala de planificare familiala este metoda calendarului. Calculul este bazat pe calendarul ciclurilor menstruale. Tu iti vei inregistra ciclurile menstruale pe o perioda de minimum 6 luni. Prima zi a fiecarui ciclu este ziua în care începe menstruatia (ziua 1). Vei numerota zilele, în continuare, pâna la ultima zi înainte de menstruatia urmatoare. Un ciclu menstrual este intervalul de timp cuprins între prima zi de menstruatie dintr-o luna si prima zi de menstruatie din luna urmatoare. El poate varia între 25 si 35 de zile. Ca sa calculezi, vei scadea din ciclul cel mai scurt cifra 18 si vei obtine astfel numarul zilei în care începe perioada fertila. Din ciclul menstrual cel mai lung scade cifra 11 si vei obtine, astfel, ziua în care se termina perioada fertila.

Iata un exemplu: Maria are cicluri menstruale cu durata cuprinsa între 25 si 32 de zile. Calculand 25 – 18 = 7, deci, din ziua a 7-a a oricarui ciclu menstrual trebuie evitate contactele sexuale si 32 – 11 = 21, deci va putea avea contacte sexuale dupa ziua a 21-a a ciclului menstrual. Maria trebuie deci sa nu aiba relatii sexuale neprotejate intre zilele 7 si 21 a ciclului menstrual.

Ana nu are insa un ciclul menstrual constant, astfel incat ea va trebui sa aplice o alta formula de calcul. Ea va identifica ciclul cel mai scurt si cel mai lung din cel putin opt cicluri menstruale urmarite. Pentru a gasi prima zi a perioadei fertile, ea va lua ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el va scadea numarul 18, iar pentru a gasi ultima zi a perioadei fertile, va lua numarul cel mai mare de zile si va scadea din el numarul 11.

Metoda

temperaturii bazale

Daca ai un termometru, iti poti masura zilnic temperatura corpului în conditii de repaus, dimineata, înainte de orice activitate, oral, rectal, vaginal sau axial. În momentul ovulatiei, temperatura creste cu 0,2-0,5 grade Celsius si se mentine crescuta pâna în preajma menstruatiei urmatoare. Contactele sexuale sunt permise doar dupa trei zile de la cresterea temperaturii bazale si pâna la urmatoarea menstruatie.

Metoda

mucusului cervical

Prin aceasta metoda iti poti determina perioada fertila prin controlul modificarilor caracteristicilor mucusului cervical. Pentru asta trebuie sa-ti verifici zilnic prezenta, aspectul, cantitatea secretiilor vaginale, prin pipairea vaginului. Aceste secretii se modifica inainte si dupa ovulatie si trebuie sa fii atenta la schimbarile ce pot avea loc. Trebuie sa stii ca in timpul perioadei fertile, mucusul cervical are un aspect clar, este alunecos, elastic si abundent.

Metoda simpto-termica

Este o combinatie între metoda mucusului cervical si metoda temperaturii bazale, la care se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii. Metoda se bazeaza pe controlul colului uterin, pentru ca inainte cu 4 – 5 zile de ovulatie, colul se inmoaie, iar dupa ovulatie redevine ferm. Un alt indiciu dupa care te boti ghida sunt durerile ovulatorii ce apar in momentul ovulatiei si sunt asemanatoare cu cele ale unei apendicite.

Trebuie sa stii ca aceste metode naturale de planificare familiala au o eficienta redusa, pentru a le aplica trebuie sa cooperezi foarte bine cu partenerul tau pentru ca necesita anumite perioade de abstinenta sexuala. De asemenea, metodele pot deveni nesigure daca ai febra sau infectii vaginale! Daca vrei cu adevarat sa fii protejata, alege alte metode de contraceptie, cum ar fi prezervativul sau pilulele anticonceptionale!

Autoritatea de Sanatate Publica-Serviciul de promovare a sanatatii,

dr. Liliana David

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close