Metodele de lucru ale procurorilor
Am citit cu stupefacție încă una din isprăvile procurorului Daciana Deritei. În 1999, actualul procuror DIICOT Deritei a arestat și acuzat un clujean de tâlhărie. Acuzatul a stat nouă luni în arest preventiv, deși tot timpul a declarat că este nevinovat, nu a fost confruntat cu martorii acuzării, n-a avut acces la avocat timp de 30 de zile, și nici măcar nu a fost audiat de vajnicul procuror. După trei ani de procese duse până la Înalta Curte de Casație și Justiție, acuzatul a fost declarat nevinovat și achitat. Deci, tot dosarul instrumentat de către Deritei a fost o făcătură mizerabilă, care a răpit unui om nouă luni din viață și l-a trambalat trei ani prin instanțe. În plus, după una dintre înfățișările din proces, în timp ce acuzatul era arestat, tatăl acestuia a murit de infarct. Iată cum aplică justiția procurorul Daciana Deritei.
Șapte ani mai târziu, a venit rândul nostru. Arestați după ce am fost urmăriți penal în secret un an de zile, cu redacțiile și casele noastre devastate de către DIICOT-iști care au încărcat computerele redacțiilor ca pe niște baloți de fân, am fost aruncați în pușcărie, ca ultimii infractori. În tot timpul urmăririi penale, nu am fost audiați niciodată, deși am cerut să fim confruntați cu așa zisele părți vătămate sau cu martorii, procurorii Huredei și Deritei ne-au refuzat acest drept elementar. Procurorii au uitat că ei trebuie să administreze probe atât în favoarea, cât și împotriva acuzatului. Evident că n-au făcut acest lucru. Scopul era limpede, să termine repede dosarul și să-l azvârle repede în instanță cu inculpații arestați. Dezvăluirile care au apărut săptămâna trecută în Gazeta privind-o pe procuroarea Deritei arată că întotdeauna acestea i-au fost metodele preferate de lucru. Arestarea nevinovaților “cazarea” lor cât mai mult timp la pușcărie, obținerea unor declarații mincinoase care să-i înfunde pe alți coinculpați sau alte persoane.
Acum, în acest dosar, i-au azvârlit în gura mass-media pe deputatul Daniel Buda, despre care mi se tot cerea să spun ceva compromițător. Apoi, pentru o singură convorbire telefonică cu primarul Clujului, Emil Boc, a început o altă campanie isterică în media. Ghinion. Cele două baloane de încercare lansate de DIICOT Cluj s-au desumflat jalnic. A venit apoi rândul patronului de la CFR Cluj, un om de o corectitudine exemplară, să intre în scenariile SF ale procurorilor DIICOT Cluj. Nu mai vorbesc de alte dosare pe care le-au disjuns în favoarea altor structuri și le-au primit înapoi peste nas.
Ceea ce nu înțeleg eu este de unde atâta încrâncenare și răutate la cei doi procurori. Despre profesionalismul lor au vorbit deja alții, mult mai pricepuți decât mine.
Oricum, timpul trece în defavoarea procurorilor DIICOT Cluj. Ordonanța privind activitatea DIICOT din 28 decembrie 2006 a fost respinsă de către cele două Camere ale Parlamentului. Lumea a început să se sature de abuzurile DIICOT, iar respingerea Ordonanței demonstrează acest lucru.
Sunt nevinovat și instanța va demonstra aceasta. Mă întreb, însă, ce vor face atunci procurorii DIICOT? Din păcate, legea nu-i sancționează însă pe procurorii care au greșit ținând la pușcărie oameni nevinovați ci tot dumneavoastră, stimate contribuabil, veți plăti. În final, mă întreb, din nou, retoric, nouă cine ne dă înapoi zilele în care stăm în pușcărie, nevinovați și necondamnați.
Liviu MAN