Uncategorized

Mircea Rusu, primarul comunei Band: “Paștile, adăpost pentru vremuri frământate de materialita

Primarul comunei Band, Mircea Rusu, susține că sărbătoarea pascală este un prilej pe care oamenii îl folosesc pentru a se elibera de funcții și poziții sociale, este un răgaz și un adăpost în același timp, în aceste vremuri frământate de materialitate. „Preponderent în aceste ocazii, oamenii se adună în jurul familiilor, aspect care induce o stare de mulțumire și împlinire caracteristică unei sărbători cu semnificația Paștilor”, spune Rusu.

Încercând să ne apropiem mai mult despre ceea ce se întâmplă în comună, am aflat că în ciuda eforturilor susținute ale instituției conduse de Mircea Rusu, înca mai sunt multe de făcut. Edilul-șef este de părere că infrastructura celor 12 sate arondate comunei Band este la pământ. Printre obiectivele Primăriei pentru următoarea perioadă se numără introducerea rețelei de canalizare în comună, lucrare care a fost demarată puțin înaintea sărbătorilor de Paști. De asemenea, în câteva luni vor fi finalizate lucrările la noul sediu al Primăriei și la Casa de Cultură și va fi modernizată rețeaua de drumuri prin asfaltarea segmentelor Band – Oroi – Petea, Band – Fânațe și pietruirea segmentului Band – Mădăraș, modernizări care în parte vor fi finanțate din fonduri europene. Tot în următoarea perioadă va fi construită o creșă și vor fi modernizate două dintre căminele culturale de pe raza comunei Band. Rețeaua de alimentare cu apă vă fi extinsă în anul 2009 și un alt proiect declarat eligibil va fi baza sportivă cu stadion, gazon sintetic și nocturnă, care va fi implementată de asemenea în scurt timp. Poate unul dintre cele mai ambițioase planuri pe care Mircea Rusu îl are este construirea unui spital cu 12 secții, proiect declarat de asemena eligibil.

În rest, este evident în momentul în care ajungi în comună că s-a investit în reabilitatea și modernizarea principalelor instituții. Căminul cultural din Band este foarte bine dotat, iar școala din Fânațe a fost reabilitată complet și au fost introduse grupuri sanitare interioare. Se va constitui un club de fotbal pentru copiii și juniorii de pe câmpie, un centru care își va alege talentele tot în preajma Paștilor, prin preselecție.

Primarul se declară mândru de oamenii din comună și le urează atât acestora cât și tuturor celor din județul Mureș un Paște fericit și liniștit.

Petru Solovăstru, șeful de post din Band:

„Ne dorim un Paști fericit și…fără incidente!”

Șeful de post din comuna Band, Petru Solovăstru, este îngrijorat de faptul că în preajma sărbătorii pascale consumul de alcool crește, ceea ce determină un necesar sporit de atenție din partea celor 4 agenți de poliție de pe raza comunei. Principalele operațiuni pe care le întreprind polițiștii în această perioadă sunt de patrulare și menținere a ordinii. În Band sunt trei biserici unde în special cu ocazia Învierii trebuie să asigure ordinea și să dirijeze circulația rutieră. Dotarea postului din comună este bună, agenții dispun de autoturism, iar necesarul de carburanți este asigurat cu sprijinul Primăriei.

Cu ocazia sărbătorii Paștilor, Petru Solovăstru urează locuitorilor comunei Sărbători fericite și fără incidente.

Ioan Ujică, medicul veterinar:

“Paște Fericit colegilor medici și sătenilor!”

Ioan Ujică este medicul veterinar al comunei Band și are, de asemenea, arondată comuna Mădăraș. Potrivit datelor pe care le deține, Bandul are 437 de capete de cabaline, 3185 de bovine, 9174 de ovine, 129 de caprine, 4429 de porcine și 26.486 de galinacee. Aceste cifre sunt valide pentru cele 12 sate de pe raza comunei Band, plus comuna Mădăraș, iar aria de responsabilitate a medicului veterinar se întinde pe nu mai puțin de 24 de kilometri.

Activitatea sa constă în principal în „înmatricularea” animalelor, în imunizări și tratamente administrate. Referitor la dotarea cabinetului veterinar precizează că aceasta este bună, având tot necesarul, dar în opinia sa, mai importantă decât aparatura este știința pe care medicul veterinar trebuie să o dețină.

La întrebarea legată de activitatea sa în preajma Paștilor, Ioan Ujică a precizat „această perioadă nu înseamnă altceva decât muncă obișnuită”. Pe raza comunei mai sunt un medic veterinar și doi tehnicieni împreună cu care realizează gărzi în așa fel încât cetățenii să aibă la îndemână servicii veterinare non stop.

Cu ocazia Paștilor, Ioan Ujică urează sărbători fericite colectivului cabinetului veterinar din Band și de asemenea, tuturor colegilor din județul Mureș.

Felicia Moldovan, directoarea Grupului Școlar Band:

“Avem o reală schimbare în bine!”

Directoarea Grupului Școlar Band, Felicia Moldovan, ne-a declarat că instituția pe care o conduce a cunoscut o reală schimbare în bine începând cu anul 2005. În această instituție învață 735 de elevi, împărțiți pe trei cicluri: primar, gimnazial și școală de arte și meserii, care se finalizează cu bacalaureat. „Grupul nostru a cunoscut o reală schimbare în bine ca urmare a unei excelente colabărări cu comunitatea, cu primăria și cu primarul. Astfel clădirea a beneficiat de încălzire centrală, geamuri termopan, zidurile au fost reparate și vopsite, au fost înființate laboratoare de informatică, dotate cu un număr mare de calculatoare pe care sunt instalate softuri educaționale, și s-a construit o sală de sport. Cadrele didactice au beneficiat de instruire în vederea operării pe calculator și folosesc metode didactice centrate pe elevi pentru o formă mai performantă de învățământ.”, ne-a spus Felicia Moldovan. Rezultatele nu au întârziat și ele să apară, acum doi ani Dănuț Bereș, elev din Band, a fost finalist pe țară la olimpiada de tehnologii, de unde s-a întors cu o mențiune. În competiții sportive elevii au obținut de asemenea rezultate remarcabile la concursuri naționale, prin reprezentantele Cristina Cosma și Daniela Hosu.

De Grupul Școlar Band aparțin 11 școli, multe dintre care au beneficiat de lucrări de modernizare. Printre acestea se numără școlile din Drăculea, Mărășești, Valea Rece, Fânațe – Mădăraș, unde Guvernul a dispus investiții majore pentru introducerea apei în școli și a grupurilor sanitare.

Prin câștigarea unui grant s-au achiziționat 60 de costume populare – 20 românești, 20 maghiare și 20 țigănești – pe care elevii le poartă cu ocazia diferitelor manifestații organizate de sărbători.

Cabinetul medical funcționează cu minimum de aparatură

Rodica Todea Moga, medicul comunei Band, ne-a spus că datorită numărului mare de locuitori are un număr ridicat de cazuri care îi intră în atenție. Pe listele medicilor din comuna Band sunt înscriși 5600 de pacienți dintre care mulți suferă de boli cronice. „Programul cabinetelor funcționează atât dimineața cât și dupa amiaza și de câte ori este nevoie, dau curs solicitărilor pentru situațiile de urgență. În acest sens, cei 5 medici de pe raza comunei își distribuie gărzile în așa fel încât să acopere atât duminicile, cât și sărbătorile.”, ne-a declarat Rodica Todea Moga.

Pentru un medic, sărbătoarea Paștilor nu aduce prea mari schimbări de program, cazurile ce se pretează a fi soluționate în această perioadă nu se datorează decât afecțiunilor specifice anotimpului curent.

Aparatura de care cabinetul dispune acoperă minimul necesar și medicul comunei își dorește un cardiograf care să îl înlocuiască pe cel vechi, care se defectează foarte des. De asemena, medicul acuză lipsa unui laborator medical deoarece, anul trecut, cel de care beneficia comuna a fost închis din lipsă de fonduri.

Raduly Mihai, gospodar și om de afaceri:

“Criza este doar o formă de manipulare!”

Ráduly Mihái este după spusele localnicilor din Band, unul dintre gospodarii de frunte ai comunei. Afacerea domniei sale asigură un număr important de locuri de muncă în comună, dar recunoaște el însuși că e dificil să administreze o societate atât de mare. A început cu un atelier de prelucrare a lemnului, care cu timpul s-a extins și din 2006 a devenit firmă de construcții. Într-un timp relativ scurt a finalizat o serie de lucrări importante, cum ar fi anexele societății Pig Band și o serie de alte lucrări pentru Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și căminele studențești ale acesteia. De asemenea se ocupă cu construcția de case de la A la Z.

Ca un bun creștin, Ráduly Mihái va oferi angajaților săi cu ocazia sărbătorilor de Paști câteva zile libere.

Colaborarea cu autoritățile din comună este foarte bună, și ceea ce e de remarcat este că firmele de pe raza comunei la rândul lor colaboreză excelent și evită pe cât posibil contractarea de lucrări către firme din afara comunei, pentru ca banii să nu părăsească aria locală. În opinia omului de afaceri din Band, criza financiară este doar o formă de manipulare care va lua sfârșit în curând.

Preotul Lucian Crișan:

“Copiii comunei sunt educați întru religie!”

Preotul ortodox al comunei Band, Lucian Crișan, ne-a prezentat modul în care localnicii percep acest praznic și semnificația sărbătorii Învierii Domnului.

În perioada premergătoare Paștilor, cel mai important aspect în viața creștinilor, din punct de vedere duhovnicesc, trebuie să fie valorificarea spirituală. Cu trei săptămâni înainte de începerea postului dinaintea sărbătorii, din duminica vameșului și a fariseului, începe perioada Triodului, care se încheie odată cu Învierea. În acest interval de timp, creștinii se pregătesc de praznicul Învierii Mântuitorului prin spovedanie.

Creștinii ortodocși din Band iau seama la toate aceste aspecte, în Vinerea Mare participă la Liturghia Darurilor Dinainte Sfințite, iar în noaptea de Înviere participă la slujbă. În ziua de Paști se ciocnesc ouă atât în cimitir cât și în fața bisericii, invocând semnificația ouălor roșii, aceea a sângelui Mântuitorului. Ouăle roșii se oferă ca milostenie copiilor. În săptămânile din post, în școli, copiii sunt educați să respecte sărbătorile religioase și se organizează în acest sens o serie de activități. În comuna Band, doamna preoteasă și profesoară de religie Claudia Crișan organizează cercuri de încondeiere a ouălor și de pictură pe sticlă, pe teme specifice sărbătorii Învierii. De asemenea, organizează cu copiii din școală o mică festivitate unde se interpretează pricesne, cântări de Paști și poezii, festivitate la care iau parte cadrele didactice ale școlii, părinții copiilor și oficialitățile comunei în frunte cu primarul. Aceste manifestări au devenit deja o tradiție la Band. De menționat este faptul că profesoara Claudia Crișan, soția preotului Lucian Crișan, este și ea absolvent ai facultății de teologie ortodoxă.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close