Sanatate

Mureșenii, donatori fideli de celule stem hematopoietice

Foto 1Mii de copii și adulți sunt diagnosticați anual cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă. La Centrul de Transfuzii din Târgu-Mureș, s-au înscris în acest an, până în prezent, 241 de persoane, care au decis să doneze, ajutându-și astfel semenii. Purtătorul de cuvânt al Centrului, psihologul Marinela Lazăr ne vorbește într-un interviu cum se desfășoară activitatea Registrului, ne spune ce condiții trebuie îndeplinite de către un posibil donator, dar și cum se realizează donarea.

Reporter: Ce înseamnă pentru centrul medical din Târgu-Mureș crearea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice?

Marinela Lazăr: Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a fost creat pentru a veni în întâmpinarea bolnavilor de leucemie sau alte boli grave ale sângelui, pentru a-i ajuta pe cei care mai au o șansă la viață, deoarece foarte mulți dintre acești bolnavi își pot prelungi viața prin așa numitul transplant de celule stem hematopoietice. Această celulă stem hematopoietică are capabilitatea de a se transforma în orice celulă a sângelui și prin transplantul de la o persoană sănătoasă la un bolnav îi putem prelungi viața și îi putem reda sănătatea și o viață normală. Până la momentul creării acestui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se făcea procedura de transplant în România și chiar și la Târgu-Mureș, dar pentru a-i ajute pe acești bolnavi erau testați doar apropiații, familia, iar dacă sănătatea și stadiul bolii permiteau, acel bolnav putea să facă autotransplant, adică să-i fie recoltate celulele stem hematopoietice sănătoase și să-i fie transplantate după aceea. Acum, prin crearea acestui registru chiar și persoanele neînrudite cu un bolnav îl pot ajuta pe acesta dacă există compatibilitate între el și persoana bolnavă. Pentru a ști dacă suntem compatibili sau nu cu cineva trebuie să venim la Centrul de Transfuzii, să donăm două eprubete de sânge din care să se facă aceste teste genetice pentru a se compara așa numiții markeri genetici ai persoanei neînrudite înscrise în registru cu persoana bolnavă. Odată cu prelevarea acestor două eprubete de sânge, se completează câteva formulare, pentru că fiind un gest benevol și stocându-se datele personale ale persoanei care se înscrie sigur că acest lucru nu se poate face fără acordul acelei persoane. Odată stocate aceste date, ele pot accesate doar de persoane autorizate și de instituții autorizate. Țin să subliniez faptul că această bază de date este foarte bine securizată, deci nu există posibilitatea de a intra în această bază de date fără a fi persoană autorizată. Din instituție pot să spun că doar trei persoane pot accesa această bază de date.

Reporter: Ce condiții trebuie să îndeplinească persoana care dorește să se înscrie în acest Registru și cum se realizează donarea?

Marinela Lazăr: Persoana care dorește să se înscrie trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, iar dacă starea de sănătate îi permite rămâne în evidențele noastre până la împlinirea vârstei de 60 de ani. Se poate să fie foarte multe persoane care rămân o viață întreagă înscrise în acest registru, dar nu au șansa de a dona. Donarea se realizează doar în cazuri țintite, în cazul în care există acea compatibilitate și se poate face în două feluri: aceste celule stem hematopoietice se pot recolta din măduva osoasă, respectiv oasele late ale bazinului, deci nu măduva spinării, pentru se creează de multe ori o confuzie, printr-o procedură care presupune anestezie generală sau din sângele periferic cu ajutorul unui separator de celule, o procedură mult mai simplă și mai des întâlnită în practică, respectiv 80% dintre proceduri sunt proceduri care recurg la prelevarea celulelor stem hematopoietice din sângele periferic. Pentru a putea fi prelevate, celulele trebuie stimulate cu o proteină sintetică, care injectează subcutanat timp de patru zile pentru a le ajuta să migreze din măduva osoasă în sângele periferic. Odată recoltate din sângele periferic sau din măduva osoasă, ele sunt controlate și apoi sunt transplantate pacientului. Prin crearea acestui registru, noi am scurtat mult perioada de așteptare sau am acordat o șansă la viață multor persoane care erau puse în situația de a găsi sponsori. Persoana care dorește să se înscrie trebuie să aibă o stare bună de sănătate, adică să nu aibă afecțiuni grave, cardiovasculare, hepatice, pulmonare, renale, alergii severe la medicamente sau alimente.

Reporter: Câte persoane sunt înscrise în prezent în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice?

Marinela Lazăr: Procedura de prelevare a acestor celule stem se face în prezența unei echipe de medici, donatorul este monitorizat pe parcursul procedurii de prelevare și dacă intervin probleme, atunci echipa medicală este acolo pentru a interveni. Experiența atâtor ani a demonstrat faptul că după donare donatorul se poate simți ușor amețit sau poate să acuze ușoare dureri de cap, dar lucrurile acestea pot fi contracarate printr-o simplă tabletă de paracetamol și se caută să se înlăture aceste neajunsuri tocmai pentru a veni în sprijinul donatorului. Dacă donatorul este încadrat în muncă sau este student sau elev pe perioada procedurii medicale beneficiază de concediu medical. Înainte de prevelarea propriu-zisă cu patru zile se injectează o injecție mică sub piele, iar procedura durează între trei și cinci ore. În Târgu-Mureș până astăzi, 1 septembrie, s-au înscris 241 de persoane în cursul acestui an, iar în cursul anului trecut s-au înscris 187 de persoane. La nivel național sunt înscrise peste 10.000 de persoane. În cursul anului trecut s-au efectuat 18 proceduri de transplant în România și la 16 dintre pacienți grefa a fost primită din străinătate, iar doi au beneficiat de grefă de la noi din țară.

Reporter: Ce mesaj doriți să le transmiteți celor care s-au gândit să-și ajute semenii printr-un astfel de gest?

Marinela Lazăr: Eu fac apel la toate persoanele sănătoase care pot să ajute în felul acesta. Să o facă gândindu-se că în orice clipă, în fiecare zi auzim de bolnavi, o parte dintre ei sunt chiar aici, în Târgu-Mureș, pentru că Târgu-Mureșul are Clinica de Hematologie și Transplant Medular. Urmează să înceapă anul școlar și universitar și vom promova ideea de registru în rândul tinerilor din Târgu-Mureș. Orice persoană este binevenită. Tinerii au posibilitatea de a accesa și site-ul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, deci ei se pot informa mult mai ușor decât persoanele vârstnice care nu au aceste abilități și nu au o asemenea deschidere spre mediul virtual.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close