Eveniment

Un trafic mureşean crème de la crème

Foto - Moldovan Dragoş Dacian, Preşedinte al Fundaţiei Buckner

Creşterea latentă a siguranţei rutiere, “vindecarea” riscului comportamental în trafic sunt obiectivele principale ce include Campania “Elita în trafic” demarată ieri, la Târgu-Mureş. Grupul ţintă al campaniei îl reprezintă aproximativ 1200 de liceeni din cele 16 unităţi de învăţământ liceal de pe raza Municipiului Tîrgu- Mureş, elevi în clasa a XII-a, care vor avea ocazia să participe la prezentări ce vor include expuneri informative şi demonstraţii ce vizează prevenirea accidentelor rutiere, calitatea de a fi un şofer bun, consumul responsabil de alcool şi tehnici de prim ajutor în caz de accident.

Lansarea proiectului

Proiectul ”Elită în trafic” a fost lansat ieri, 18 septembrie, de la ora 10.00, la Hotel Grand, Piaţa Victoriei nr. 28-30. Această campanie cu componentă de educare şi conştientizare este sprijinită şi finanţată de HEINEKEN Pentru Comunităţi şi organizată de Fundaţia Buckner în parteneriat cu BBT Racing şi Muresonbike. Eforturi în susţinerea campaniei depun şi Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, Direcţia Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi Serviciul Rutier, Crucea Roşie Română – Filiala Mureş, Inspectoratul ŞcolarJudeţean Mureş. La eveniment au fost prezenţi Moldovan Dragoş Dacian, în calitate de Preşedinte al Fundaţiei Buckner şi reprezentanţi ai partenerilor şi colaboratorilor. Proiectul ”Elită în trafic” este unul dintre cele două proiecte câştigătoare din cadrul programului de responsabilitate socială ”HEINEKEN pentru Comunităţi” lansat de HEINEKEN şi Asociaţia CSR Nest la nivel local. Programul face parte din agenda de sustenabilitate a HEINEKEN şi este dedicat susţinerii şi dezvoltării comunităţii locale, adresându-se organizaţiilor non-guvernamentale din oraşul Târgu Mureş. “ Vrem să ajutăm tinerii din mediul liceal să înţeleagă că indisciplina manifestată în traffc duce la tragedii şi pune în pericol vieţile unor oameni nevinovaţi, fie ei şoferi, biciclişti, motociclişti sau pietoni” ne-a declarat Moldovan Dragoş Dacian, coordonator campanie.

Anul trecut, 43 de morţi în trafic

În cursul anului 2013 conform datelor furnizate de inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi Serviciul Rutier, pe raza judeţului Mureş s-au produs un număr de 201 accidente grave de circulaţie, soldate cu 43 de decese şi 204 persoane rănite grav. Pe raza municipiului Târgu Mureş, în aceeaşi perioadă de referinţă, s-au produs un număr de 50 de accidente grave de circulaţie soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a 51 de persoane. “ Salut iniţiativa acestui proiect benefic pentru cetăţenii oraşului, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze responsabilitatea ce o avem pentru siguranţa rutieră” a declarat Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş. Campania “Elită în trafic” urmăreşte să accentueze un comportament bazat pe responsabilitate şi respect faţă de semeni în trafic, fiecare participant la trafic poate fi elită indiferent de calitatea sa, pieton, biciclist sau conducător auto.

112

Conform Crucea Roşie Română, cursurile de prim ajutor sunt “sublime”, dar lipsesc cu desăvârşire, 50% dintre decese au loc în minutele imediat ulterioare unui accident. “ Poate sună dramatic ce spun, dar a şti cum să acorzi primul ajutor în cazul unui accident poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Primul gest care trebuie făcut în astfel de situaţii critice este un telefon la 112, nu are sens să se implice nimeni în ceea ce nu cunoaşte. Vom ţine cursuri de prim ajutor în licee, lecţii de bază, demonstraţii cu manechine şi truse de prim ajutor. Copilul are posibilitatea să înveţe, iar în cazul în care este martorul unui accident, probabil va avea reţineri să aplice ceea ce a învăţat la noi, dar este foarte important să-şi aducă aminte, nu de manevrele pe care trebuie să le facă, ci de ceea ce nu trebuie să facă victimei” a declarat Magda Bercea, director Crucea Roşie Română, filial Mureş.

Salvează-te!

Un şofer priceput este cel care anticipează pericolele pe şosea şi acţionează astfel încât să le evite încă înainte ca ele să se producă sau să-şi producă efectele. De cele mai multe ori gândim simplist, superficial, neglijând aspecte esenţiale, nu luăm în calcul posibilitatea că “ asta mi se poate întâmpla şi mie” şi, totuşi, nu ştim când putem ajunge în situaţii critice. Regulile de circulaţie şi importanţa abordării unui comportament corect ca pietoni şi ca pasageri în mijloacele de transport personal sau în comun salvează vieţi. Poate fi a ta.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close