Eveniment

Muzeul Județean Mureș ” poartă” 14 bijuterii de pe vremea dacică

IMG_6004

Tezaurul dacic descoperit în localitatea mureşeană Mădăraş, 14 bijuterii de-o ideală frumuseţe şi splendoare, ce amintesc de seducţie şi graţia femeii din secolul I î. Chr. şi secolul I d. Chr., a intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Mureş.

Finețe în 315 grame de argint

Joi, 27 noiembrie, ora 11, Sala Oglinzilor din Palatul Culturii a găzduit o conferință de presă în care Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, şi Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş, au făcut o prezentare a acestui tezaur compus din coliere torsadate, șapte inele de buclă, trei cercei de argint și două fragmente de sârmă, toate confecționate manual,piese lucrate cu o fantezie și deosebită finețe ce cântăresc în total 315 grame. ”Consiliul Județean este sponsorul acestui tezaur care, de mai bine de două luni în acte, iar de astăzi oficial, aintrat în patrimoniul  Muzeului Județean Mureș. Din păcate, au mai existat și până acum astfel de piese dacice din aceeași perioadă istorică descoperite pe teritoriul județului nostru, dar nici una nu a ajuns în proprietatea noastră. Valoarea acestor bijuterii și exprimarea lor artistică stau dovadă că pe aceste meleaguri au existat persoane foarte influente, înstărite, tarabostes, după cum erau numiți la vremea aceea, și o viață economică bine dezvoltată și bine articulată. Începând de astăzi, orice lecție din manualele de istorie ce amintește despre civilizația dacică de pe aceste teritorii poate să înceapă cu această colecție” a declarat Ciprian Dobre, președinte Consiliul Județean.

25.000 de euro ascunși în țărână

Tezaurul dacic a fost descoperit întâmplător de detectoristul Ioan Gal, iar piesele au fost expertizate şi clasate în categoria tezaur de către Comisia Muzeelor şi Colecţiilor. ” Prețul de achiziție este de 10.000 de euro, iar valoarea estimată este de 25.000 euro. Bijuteriile sunt din argint cu o puritate de peste 99%, motiv pentru care sunt foarte fragile iar la extragerea lor unele au suferit stricăciuni. Așezările dacice se aflau mai mult în zona Munților Orăștie, mai puțin în zona câmpiei transilvănene, motiv pentru care a fost o surpriză pentru noi găsirea unui asemenea complex arheologic în această zonă, cel mai probabil cineva a ascuns aceste bijuterii și nu a mai reușit să se întoarcă după ele” a declarat Soos Zoltan, director Muzeul Județean. Aceste mărturii arheologicene îndreptățesc să ne aducem aminte cine suntem și care este rădăcina noastră de popor român, în fond, ”este important să ne cunoaștem trecutul, pentru a ne putea fărui viitorul” a concluzionat Ciprian Dobre.

Amalia Vasilescu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close