Social

“Prietenii dinţişorilor” visează vise mari

dinti4Totul porneşte de la un vis. Un om undeva are un vis frumos şi nu se mulţumeşte cu el, ci dimineaţa se mobilizează şi îi dă viaţă. Este povestea lui Bálint Renáta Ingrid, studenta anului V de la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină Târgu Mureş.

Cineva trebuie să înceapă de undeva

Visul ei a început în aprilie 2014, vis care îşi are rădăcinile adînc în sufletul studentei. “Vreau să schimb lumea. Sunt convinsă că jurământul lui Hipocrate mă obligă la asta. Sunt convinsă că trebuie să îmi asum un rol în societate şi cu cât aş avansa pe scara socială, cu atât mai important va trebui să fie acest rol”, spune tânăra blondă. În aprilie deci s-a născut sămânţa proiectului “Prietenii dinţişorilor”, sub sloganul “Să visăm vise mari împreună”. Tânăra povesteşte că, atunci când a lansat cu prima ocazie ideea, i s-a spus că este un vis prea mare pentru o studentă, că este multă muncă şi bătaie de cap, birocraţie. “Cineva trebuie să înceapă de undeva”, crede Ingrid. Pentru început, a încercat să îşi convingă colegii să ia parte activă la proiectul ei, reuşind în timp să adune o echipă de 60 de studenţi ai Facultăţii de Stomatologie din majoritatea anilor, de la ambele secţii. Ca un prim pas, ei au făcut publică iniţiativa de a face prevenţie stomatologică în şcolile şi grădiniţele mureşene, apel la care au răspuns 7 grădiniţe şi 1 şcoală. În luna mai, studenţii au reuşit să ajungă la 428 de copii, cu care au desfăşurat programe profesioniste de prevenţie, începând cu anamneza fiecărui copil. Acesteia i-au urmat prezentări bilingve, adaptate vârstei copiilor. Copiii au învăţat o poezioară, “Periuţa de dinţi”, au exersat, cântând, spălatul corect pe dinţi, dar au avut ocazia să urmărească şi experimente cu efectele negative ale băuturilor carbogazoase şi a bomboanelor asupra danturii. Copiilor li s-a cerut să îşi aducă şi periuţele de dinţi, cu ajutorul căreia, după demonstraţii de periaj corect, au exersat şi ei în faţa oglinzii folosind pastă de dinţi specifică danturii micuţilor.

dinti6

Mai sunt copii care nu au folosit periuţa de dinţi

Acţiunea a fost o reuşită, cu efecte benefice cu siguranţă de durată, cu atât mai mult cu cât studenţii au dăruit fiecărui copil stickere pe care le-au lipit de hăinuţe, şi diplome. Au primit însă şi cărticele de colorat, conţinând inclusiv sfaturi pentru părinţi, precum şi câte un calendar – orar, prin care copiii să fie impulsionaţi să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Acesta a fost momentul în care proiectul tinerei, visul ei de fapt, a început să prindă amploare. Acesta a fost momentul în care “cei mari” au luat aminte la strădaniile tinerei, încet – încet implicându-se, prin intermediul dr. Száva Hunor, fundaţia Studium, care au ajutat studenţii ca acţiunea să se deruleze în condiţii de legalitate şi într-o formă oficială, organizată. Acesta a fost, pe de altă parte, şi momentul în care tânăra a conştientizat că visul ei are menirea de a ajunge mult mai mare decât credea ea la început. “Într-una din vizitele la grădiniţe, am avut de-a dreptul un şoc văzând că există copii, în Târgu mureş, în secolul XXI, care încă nu au ţinut în mâini o periuţă de dinţi”, povesteşte tânăra. O altă surpriză peste care a dat, vizitând grădiniţele, a fost aflarea veştii că, în grădiniţele din România, copiii nu se spală pe dinţi după mâncare, asta datorită unei reglementări de sănătate publică. Interesându-se mai departe, studenţii au aflat că spălatul pe dinţi în grădiniţe nu este posibil în lipsa dotărilor, dotări care constau, în linii mari, pe lângă desigur o chiuvetă şi apă curentă, în existenţa unei cutiuţe individuale, pentru fiecare copil, în care să îşi păstreze propriile ustensile de igienă. “Poate fi chiar atât de complicat să aibă fiecare copil câte o astfel de cutie?”, se întreabă studenta. Poate nu…dar cine vrea să nu facă nimic, găseşte scuze.

dinti5

Studenţii, motivări profesionale

Cine în schimb chiar vrea să facă ceva, caută mijloace. Asta face şi Ingrid, încercând să crească proiectul la următorul nivel. “Vreau ca niciunui copil să nu îi fie teamă de dentist. Vreau ca ei să fie obişnuiţi să umble cel puţin de două ori pe an la stomatolog. Dinţişorii de lapte sănătoşi sunt cheia unei danturi sănătoase şi în perioada adultă”, spune studenta. Ea speră ca proiectul ei să aibă ecou şi în mintea altora, care ar avea posibilităţi să ajute tinerii. “Am dori să mergem în special în zone unde sunt copii cu situaţii materiale nu atât de bune, şi tuturor să le putem oferi câte o astfel de cutiuţă de prevenţie, conţinând desigur periuţă de dinţi şi pastă de dinţi potrivită pentru copii, pe lângă materialele informative destinate adulţilor”, a specificat tânăra. Pe de altă parte, şi colegii ei sunt tineri, studenţi, care au o grămadă de preocupări. “Vreau să îmi motivez profesional şi colegii. Am făcut deja primii paşi, şi vom organiza un workshop cu invitaţi din toată ţara, unde vom avea ocazia să învăţăm despre noutăţile din domeniu. Stomatologia s-a dezvoltat fantastic în ultimul timp, există descoperiri recente care o să revoluţioneze această ştiinţă, dar studenţii nu au de unde să ştie despre ele. Sunt totuşi o serie de medici foarte buni care cunosc noutăţile, şi nu doar latura lor teoretică, şi vor putea să ne înveţe şi pe noi”, afirmă tânăra. E adevărat. Oricât de revoluţionare ar fi tehnicile nou – descoperite, ei, viitoarea generaţie de medici, vor fi cei care vor trebui să le şi aplice, curând după ce părăsesc băncile facultăţii. Iar pentru asta, trebuie să le înveţe.

dinti7

Record Guinness în Târgu Mureş

Planuri mari, extrem de ambiţioase. Vise care se transformă încet în realitate. Proiectul continuă, în această perioadă sunt cooptaţi noi voluntari din cadrul studenţilor, urmând ca vizitele în şcolile şi grădiniţele mureşene să fie continuate. Ingrid este însă un om care ştie că are o responsabilitate socială. Nu a ales această carieră de dragul banilor viitori. Ea vrea să facă diferenţa. “Am vizitat mare parte din Europa şi m-a întristat constatarea că încă nu suntem priviţi cu cei mai buni ochi. Încă suntem priviţi drept o ţară de muncitori emigranţi ştirbi”, spune ea, iar următorul ei vis este să schimbe tocmai acest aspect. Pentru asta va avea însă nevoie şi de implicarea oamenilor, a oraşului. “Vrem să organizăm, în primăvară, doborârea recordului mondial Guinness, privind numărul celor care se spală pe dinţi concomitent. Tânăra vede deja, cu ochii minţii, evenimentul, şi crede că ar fi benefic nu doar dinţilor cetăţenilor, ci şi pentru imaginea oraşului. “Sunt convinsă că un astfel de eveniment, “Târgu Mureş se spală pe dinţi”, ar putea aduce o imagine frumoasă oraşului, şi de ce nu, întregii ţări”, afirmă studenta, şi subscriu. Rămâne doar ca oraşul să o susţină. Pentru că totul începe cu un vis, dacă cineva chiar face primul pas.

Edith VEREŞ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close