Uncategorized

„Ne trebuie Coduri noi!“

Tribunalul Mures se afla intr-o situatie grea, din punct de vedere al resurselor umane si al conditiilor materiale. Lipsesc judecatori si auxiliari care suprasolicita activitatea celor existenti. Cladirea Tribunalului se afla intr-o stare avansata de degradare si necesita reparatii si extindere. Conditiile de munca afecteaza in final cetateanul care are nevoie de serviciile institutiei.

Reporter: Care sunt problemele cele mai importante cu care se confrunta Tribunalul Mures?

Sonia Deaconescu: Situatia nu se prezinta foarte bine dar asta nu e un element de noutate. Exista un numar mai mic de judecatori decat sunt necesari. Schema pe care o avem nu este ocupata in intregime, sunt posturi libere. Si posturile care apar a fi ocupate pe hartie de fapt nu sunt, cauzele fiind fie concedii prenatale la unele colege, fie delegarea unui judecator la Penitenciarul Targu-Mures. In aceasta situatie, fiind foarte putini judecatori si un volum foarte mare de munca, se ajunge la o supraincarcare a fiecarui judecator, la sectia penala, civila si la cea de contencios administrativ si fiscal. Avem un numar foarte mare de sedinte pe luna si un numar enorm de cauze per sedinta pe luna. La litigiile de munca se ajunge si la 200 de cazuri pe sedinta. Pe langa ziua respectiva in care stai in sala pana termini cele 200 de dosare trebuie sa ai doua-trei zile inainte sa le vezi dosar cu dosar. In aceste zile te gandesti ce hotarasti si dupa aceea le motivezi. Si asta cand in aceeasi saptamana mai ai o sedinta. In timpul programului de lucru nu ajungi nicicum sa le rezolvi. Aceasta incarcatura excesiva se repercuteaza in cele din urma si asupra calitatii muncii pe care o desfasori, fapt ce se aplica si altor domenii de activitate. Cantitatea afecteaza calitatea. Nu ai posibilitati fizice sa faci si extrem de mult si extrem de bine. Poblema e ca efectul ajunge pana la urma la justitiabili pentru ca procesele dureaza mai mult. Si in cazul personalului auxiliar schema actuala este insuficienta si in prezent functionam cu cinci grefieri delegati de la Judecatoria Targu-Mures.

Reporter: Cum stati la capitolul situatie materiala?

Sonia Deaconescu: Cladirea, dupa cum puteti observa, nu corespunde din punct de vedere al spatiului. Si judecatorii si auxiliarii lucreaza in birouri care sunt prea mici fata de numarul de personal. Unele birouri, unde lucreaza grefierele, sunt de fapt spatii de trecere dintre doua birouri separate. Si judecatorii lucreaza câte patru-cinci in birouri foarte mici, ingramaditi de dosare pentru ca va dati seama ca atunci cand aduci 200 de dosare nu mai ai prea mult spatiu liber. Si salile de judecata nu corespund pentru ca initial cladirea a fost proiectata cu o singura sala, care este sala mare. Cum ea nu a fost suficienta, s-a mai facut o sala de judecata dintr-un fost birou care are dimensiuni medii si care ar corespunde cu îngaduinta. Dar cum nici acum nu a fost suficent, s-a mai facut o a treia sala dintr-un spatiu total impropriu pentru ca nu are geamuri, usa de acces da intr-un hol, deci nu are iluminat natural. Este greu sa ai un proces acolo pentru ca sunt multe cauze si cere timp. E greu si pentru justitiabili pentru ca si ei stau foarte mult intr-un asemenea spatiu.

Reporter: Ce parere aveti despre schimbarea sediului Tribunalului Mures in cladirea vecina?

Sonia Deaconescu: Asta nu poate fi o decizie usoara. Nu stiu daca atunci cand s-au schimbat locatiile au existat ratiuni legate de competenta, adica de competenta mai extinsa a unei instante. Sa spunem ca tribunalul sau Curtea aveau atunci o competenta mai mare si necesitau spatii mai mari. Ar trebui facuta o analiza pentru ca in cladirea de dincolo, unde actualmente functioneaza Curtea de Apel, mai este si Judecatoria Targu-Mures, Tribunalul Comercial, Parchete. Ar fi de vazut ce spatii ocupa Curtea de Apel, daca aceastea sunt mai mari decat ale noastre. Bineinteles ca e greu sa faci o schimbare de genul acesta pentru ca sunt multe de mutat. Ar fi mai bine sa se repare aceasta cladire pentru ca arata ingrozitor. Ar mai fi necesara o extindere, dar pentru aceasta trebuie bani de la Minister.

Reporter: Conditiile de munca afecteaza deciziile judecatorilor?

Sonia Deaconescu: Eu nu spun ca deciziile judecatorilor sunt afectate de conditiile de munca, ci randamentul si calitatea lor. Probabil ca aspectele din exterior ii afecteaza si pe justitiabili. Ei nu vad ce se intampla in birouri si nu stiu ce volum de munca este si in afara salii de judecata. Ei vad in sala ca multe cauze se amana si cred ca judecatorul nu face nimic decat sa-i tot amane. Acele amanari nu sunt facute pentru ca vrea judecatorul ci pentru ca exista niste proceduri care ne obliga.

Reporter: Ce parere aveti de codurile de procedura actuale?

Sonia Deaconescu: Cred ca avem nevoie de coduri de procedura noi si adaptate cerintelor zilelor pe care le traim. Avem Coduri din 1968 care sunt modificate de cateva zeci de ori pe parcursul anilor. Ar trebui sa se adopte un Cod nou, modern care sa aiba alta procedura de citare, sa aiba reglementari care sa duca la scurtarea duratei de solutionare a cauzei. Asta ar fi extrem de necesar. In al doilea rand ar mai fi stabilitatea legislativa, pentru ca nu putem lucra bine in conditiile in care legile se schimba de la o zi la alta.

A consemnat Ionel ALBU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close