Uncategorized

Nicolăescu expune programul de vară

În cadrul unei videoconferințe organizată la sediul Guvernului, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a punctat câteva dintre măsurile și prevederile legale pe care ministerul le are în vedere pentru luna iulie, în ceea ce privește reforma în sănătate. Intervenția ministrului constituie o coincidență fericită pentru ministru, care a fost supus de președintele României, Traian Băsescu, la adevărate controale sanitare.

Conform ministrului Sănătății, în prima jumătate a lunii iulie vor fi finalizate documentele administrative, în baza cărora instituțiile sanitare cu paturi vor fi reorganizate și restructurate. Aceste restructurări vor fi realizate după analiza reprezentanților ministerului și reprezentanților DSP. În același timp, va avea loc și restructurarea propriu-zisă a unităților sanitare în sine, în funcție de acoperirea necesarului de servicii medicale pentru populație, în funcție de specificul patologiei pe fiecare zonă geografică pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite la nivelul spitalelor și a gradului de satisfacție a pacienților.

Săptămâna trecută, directorii executivi ai autorităților de sănătate publică au primit dispoziția să poarte ultimele discuții, pe bază de argumente, cu conducerile spitalelor și liderii de sindicat. În urma acestor rezultate, autoritățile de sănătate publică au prezentat ministrului, până luni, orele 12, varianta finală de reorganizare și restructurare a unităților sanitare cu paturi, din zona lor de responsabilitate. În plus, documentul trebuie avizat de către prefect.

Economia, pe locul întâi

Măsurile de restructurare a unităților sanitare din întreaga țară trebuie să aibă ca scop final reducerea cheltuielilor, per ansamblu, astfel încât, la finalul anului, să nu mai fie înregistrate datorii importante către furnizori. Chiar dacă până acum s-au realizat, în mare, restructurări ale secțiilor, Nicolăescu a atras atenția că „încă se menține ridicat numărul de paturi în secțiile cu adresabilitate redusă, iar reducerea numărului de paturi, chiar dacă nu a fost un scop în sine, s-a realizat cu destulă reținere, menținându-se încă un număr mare de paturi în secții în care indicele de utilizare este foarte scăzut și un număr mic în secțiile cu rata de utilizare foarte mare”.

Conform ministrului, până la 31 august măsuri legale vor fi puse în aplicare. „Nu vă lasați impresionați de presiuni, de atacuri, de încercări brutale de oponență pentru că nu mai avem timp de pierdut”, a declarat Nicolăescu.

Medicamentele

Deoarece, în ciuda eforturilor, cozile de la farmacii au fost și în ultimele luni prezente, ministrul a solicitat Autorităților de Sănătate Publică să realizeze echipe mixte, cu ajutorul cărora să controleze modul de prescriere al medicilor de familie, dar modul de eliberare al farmaciștilor. La sfârșitul fiecărei luni, autoritățile de sănătate publică vor înainta Ministerului Sănătății Publice un raport privind concluziile rezultate ca urmare a desfășurării acestei acțiuni.

Săptămâna trecută, au fost finalizate ordinele de organizare și funcționare a Autrității de Sănătate Publică, a Inspecției Sanitare de Stat și a Agenției Naționale de Transplant. În plus, Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, atât a bugetului de stat, cât și a FNUASS, prin suplimentarea fondurilor pentru bugetul de stat cu 1529 mld. Lei +437 mld. lei credite externe, pentru FNUASS cu 1060 mld. Lei, considerată în acest moment cea mai mare rectificare sanitară pentru Sănătate. În plus, Ministerul Sănătății se bazează și pe taxa de viciu, care va aduna în acest an fonduri de 9249 mld. lei.

Corina ALBOTA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close