Uncategorized

Nigel Short, victorie la “Turneul Regilor”

Dupa o prima întâlnire competionala reusita anul trecut la Bazna, o serie de celebritati ale sahului mondial din anii ’70-’90, s-au reunit din nou în statiunea din apropierea Mediasului, între 23 mai si 3 iunie 2008, pentru a se întrece în cadrul “Turneului regilor”. Cu ajutorul sponsorului competitiei, Romgaz, au fost prezente nume de marca, precum: Ulf Andersson (Suedia), Alexander Beliavsky (Slovenia), Alexander Khalifman (Rusia), Henrique Costa Mecking (Brazilia), Lajos Portisch (Ungaria), Nigel Short (Marea Britanie) – o prezenta inedita fata de 2007, Andrei Sokolov (Franta), Mihai Suba (România), Jan Timman (Olanda), Rafael Vaganian (Armenia). Acestora li s-a adaugat tânarul Andrei Murariu, calificat de drept în calitate de câstigator al Open Romgaz 2007.

Directorul general adjunct al societatii Romgaz, Adrian Lucian Stancu a declarat pentru Ziarul de Mures faptul ca ,,aceasta editie a fost un real succes, iar pe viitor ne propunem sa organizam turneul într-un nou format, si anume de a invita si generatia tânara pe lânga marii maestrii care de altfel sunt o prezenta obisnuita la acest mare turneu, în speranta de a promova sahul si în rândul tinerilor”. Director al turneului a fost marea maestra Elisabeta Polihroniade, iar presedinte ex-campionul mondial Boris Spassky. ,,Ulf Andersson e cel mai bun jucator de tenis din lumea sahului, iar Lajos Portisch e cel mai bun cântaret de opera din sah”, a declarat Boris Spassky. Arbitru principal a fost Chirila Radu-Catalin, iar din partea Federatiei, Gabriel Georgescu.

Nigel Short, victorie clara

Dupa unsprezece runde s-a stabilit si marele învingator, si anume Nigel Short din Marea Britanie care s-a impus cu 7 puncte în cel mai puternic concurs de sah din România. Acesta a fost urmat în clasament de Ulf Andersson – 5,5 puncte, Portisch Lajos – 5,5 puncte, Suba Mihai – 5 puncte, Murariu Andrei – 5 puncte, Beliavsky Alexander – 5 puncte, Khalifman Alexander – 5 puncte, Mecking Henrique – 5 puncte, Jan Timman – 4 puncte, Vaganian Rafael – 4 puncte si Sokolov Andrei – 4 puncte. Câstigatorul turneului, Nigel Short a declarat la final faptul ca ,,sunt fericit pentru victorie. Am mai câstigat multe alte turnee, dar acesta înseamna ceva deosebit pentru mine. Jocul meu a fost bun, fiind în dificultate doar în partida cu Portisch. Îmi propun sa revin la anul, regretând în continuare ca am lipsit în 2007. M-am obisnuit sa joc cu parteneri îndepartati ca vârsta, dat fiind ca în Liga chineza am coechipieri în majoritate adolescenti, deci cam de vârsta copiilor mei. Acum a fost cazul invers! Am venit decis sa câstig, lucru pe care l-am si afirmat în prealabil. Asa dupa cum, daca sunt întrebat ce loc îmi propun la Corus raspund: o clasare între primii trei, acum am spus clar ca vreau sa înving la Bazna. Sunt încântat ca am izbutit acest lucru cu o runda înainte de final, permitându-mi astfel o zi linistita în splendida ambianta de aici”, a încheiat Nigel Short.

Câtiva dintre marii participantii ne-a oferit o serie de dezvaluiri.

Suedezul Ulf Andersson, ocupantul pozitiei secunde a fost încântat de invitatia la marele turneu, deoarece “mi-a facut placere sa-mi revad colegii cu care am jucat atâtia ani, si bineînteles am schimbat impresii si amintiri”. Lajos Portisch din Ungaria a declarat ca “am primit cu mare tristete vestea disparitiei domnului Jakab Alexa, ne vom aminti mereu de el. Locul de aici e minunat, singura, dar marea problema e cum sa ajungi cu masina, întrucât drumurile voastre sunt asa cum sunt… Am jucat doar de placere, fara sa ma astept la vreun rezultat deosebit, întrucât am venit dupa un turneu catastrofal disputat în Suedia”. Sahistul armean Rafael Vaganian este de parere ca ,,aceasta editie a fost mai puternica decât anul trecut. A lipsit Maia Ciburdanidze, în schimb a fost prezenta marea speranta româna Andrei Murariu. Ambianta a ramas tot atât de placuta ca si în 2007″. Situat undeva la mijlocul clasamentului final, rusul Alexander Khalifman s-a aratat multumit si de aceasta editie. “E foarte bine ca se instaureaza o traditie a turneului de la Bazna. Editia a fost un pic mai puternica decât anul trecut, în special datorita prezentei domnului Short, jucator agresiv si periculos, care de altfel a si câstigat turneul”, a conchis Alexander Khalifman.

România, peste Brazilia

Marele maestru Henrique Costa Mecking din Brazilia are o parere buna despre sahul românesc. ,,România are o echipa mult mai puternica decât a Braziliei: Nisipeanu, Istratescu, Vajda, Lupulescu. Pe ultimii doi i-am întâlnit în Italia la Lodi (2006), unde fiind în forma maxima i-am batut si am câstigat turneul! Competitia a avut loc imediat dupa Olimpiada de la Torino, unde nu am jucat, fiindca nu mi-a surâs ideea de a evolua la masa 4″, a declarat Henrique Costa Mecking. În ce priveste olimpiada din acest an acesta este circumspect. ,,Ma tem ca tara noastra se va clasa slab la Dresda, o serie de mari maestri vor absenta fiind cvasiobligati sa joace în aceeasi perioada la Sao Paulo pentru cluburile unde sunt angajati. Cu atât mai mult cu cât situatia unora dintre ei nu este foarte stabila, dat fiind ca depind de municipalitate, iar anul acesta avem alegeri locale”, a conchis Henrique Costa Mecking. La Palatul Parlamentului din capitala, ca si o continuare a Turneului Regilor s-a desfasurat simultanul maestrului Boris Spassky cu 25 dintre parlamentarii români, între care îi amintim pe Ion Iliescu, Adrian Paunescu, Oliviu Tocaciu, Dan Darabot, Gheorghe Funar si Nicolae Vacaroiu.

u Sorin CRACIUN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close