Uncategorized

Noi reguli de clasificare pentru statiunile romanesti

Situatia turismului romanesc nu este una prea fericita, in special datorita proastelor servicii oferite de agentii economici, multi dintre romani preferand sa plece in strainatate pentru petrecerea concediului. Numeroasele masuri care s-au luat nu au reusit sa aduca turismul romanesc la nivelul pe care îl avea odinioara, acesta fiind inca deficitar la multe capitole privind dotarea materiala si calitatea serviciilor.

Sistem de atestare pe baza de punctaj

Datorita faptului ca multe statiuni din Romania nu indeplinesc conditiile pentru a fi atestate legal, autoritatile au decis unele prevederi privind modul de clasificare a statiunilor turistice. Conform noului proiect de lege elaborat de Ministerul Turismului împreuna cu factorii principali din domeniul turismului, criteriile au fost esalonate în obligatorii si suplimentare, clasificarea urmand a se face la nivel local sau national. Proiectul prevede ca in fiecare statiune sa beneficieze de centre de informare turistica legate prin internet cu unitatile de cazare, lucru greu realizabil, in conditiile in care nici statiunile din occident nu au aceasta prevedere. De asemenea, noua lege obliga existenta unui sistem de canalizare centralizat.

Particularitatea noului proiect de lege este punctajul oferit pentru atestarea ca statiune, atat in cazul statiunilor de interes national, cat si a celor de interes local. In cazul statiunilor de interes national, punctajul minim pentru atestare este de 135 de puncte, respectiv 90 de puncte pentru cele de interes local. In momentul de fata, exista 37 de statiuni turistice de interes national si 46 de interes local. Statiunile de interes national trebuie sa aiba cel putin 500 de locuri de cazare, iar cele de interes local minimum 100, la aceasta categorie nefiind incluse campingurile. Printre criteriile obligatorii se afla existenta canalizarii, a energiei electrice si a apei curente, iar printre criteriile suplimentare se numara amenajari pentru practicarea sporturilor, parcuri, sali de spectacole cu o capacitate egala cu minimum 40% din numarul locurilor de cazare existente în statiune si centru national de informare si promovare turistica.

Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close