Politic

Nu mai e glumă: Monarhia salvează România?

Forma de guvernământ a statului român este republica potrivit articolului 1, alineatul 2, din Constituție. Una semiparlamentară – deoarece nu Parlamentul desemnează președintele – sau, după alte opinii, semiprezidențială pentru că președintele desemnează primul-ministru, promulgă legile, poate dizolva parlamentul etc.
Problema aceasta, a interferenței atribuțiilor, dacă ar fi rămas doar la nivel teoretic, nu ar fi născut nicio controversă. Doar că de-a lungul timpului au fost dese momentele când au survenit blocaje instituționale între Parlament-Guvern și Președinție, din cauza amestecului de atribuții care le revine acestora potrivit Constituției. Pentru a da un singur exemplu: președintele desemnează primul-ministru care apoi supune lista Guvernului și programul de guvernare aprobării Parlamentului. Dacă prim-ministrul nu îi este pe plac președintelui, acesta refuză desemnarea. Dacă acesta îi este pe plac, lista Guvernului și programul de guvernare poate cădea în Parlament dacă niciun partid politic nu are majoritatea. Iar legea de revizuire a Constituției din 2003 nu a soluționat această problemă, parlamentarii preocupându-se mai mult de majorarea mandatului președintelui României de la patru la cinci ani, și nu de definirea clară a sistemului de guvernământ românesc – republică parlamentară sau prezidențială și din ce în ce mai vocală – monarhie constituțională sau monarhie parlamentară. Ultima propunere i-a aparținut chiar fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu care a spus în octombrie, la Realitatea TV, că „Eu aș opta pentru monarhie, pentru că eu cred că monarhia ne-ar aduce mari avantaje, în plan intern și în plan extern, enorm de multe avantaje. În primul rând pentru că în plan intern am avea în monarh o persoană, o instituție care nu are legături partinice cu cei de pe scena politică, deci este detașatâ€, iar „a doua opțiune e o republică parlamentarăâ€, a completat acesta.

Casa Regală, un os în gâtul republicanilor

Casa Regală a României s-a ținut departe de scandaluri chiar și atunci când Regelui Mihai I i se interzicea intrarea în România de către ex-președintele Ion Iliescu sau când actualul, Traian Băsescu, îl cataloga drept trădător. Mai mult chiar, Regele Mihai I este un ambasador foarte bun. Dacă ar fi să amintim doar un fapt recent comunicat de Casa Regală, Majestatea Sa Regele Mihai I a efectuat la începutul lunii noiembrie o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Invitația a venit din partea Casei Regale britanice care și-a dorit să omagieze printr-un șir de evenimente personalitatea Regelui Mihai I.
Astfel că, dacă disputa pe forma de guvernământ continuă și în 2013, aceasta ar putea fi tranșată aplicând proverbul „când doi se ceartă câștigă al treilea“.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close