Uncategorized

Suspendați cu acte în regulă

În ultimele zile tot mai mulți proprietari de autoturisme din România au primit somații de la Poliție, prin intermediul cărora sunt anunțați că li se va suspenda înmatricularea vehiculelor înscrise în circulație. Cauzele ar fi: lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA), sau a inspecției tehnice periodice.

Problema este că mulți dintre cei care s-au trezit cu somații nu au nici o problemă cu cele două motive invocate. Cu alte cuvinte, sunt în regulă și cu asigurarea și cu inspecția tehnică a mașinii. În cazul lor suspendarea numerelor de circulație ar fi un abuz. Neajunsul vine ca urmare a unei ordonanțe de urgență, emisă în 2005, care prevedea înființarea unei baze de date comune la Direcția Permise de Conducere si înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului de Interne, unde să existe o evidență a plăților de asigurări și inspecțiilor auto.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Registrul Auto Român au avut obligația să trimita bazele lor de date către Serviciul de Înmatriculări. Toate bune și frumoase, numai că datele trimise de cele două instituții erau incomplete. Ca urmare a acestui fapt, în evidența Serviciului de Înmatriculări apar o serie de posesori de autovehicule care, aparent, nu sunt în regulă. Poliția îi somează pe aceștia să își reglementeze situația.

Eroare de îndreptat

Într-o declarație dată presei, directorul Serviciului Permise de Conducere și înmatriculari București, comisarul-șef Dan Moșescu, a spus că eroarea trebuie îndreptată. “Posesorii de vehicule somați pe nedrept ar trebui să meargă fie la agentul de asigurări, fie la service-ul unde au efectuat inspecția tehnică pentru a cere să fie introduși în bazele de date. Comisia de Asigurări sau Registrul Auto Român sunt instituțiile abilitate să facă modificări în datele statistice pe care le gestionează. Noi lucrăm doar cu ceea ce primim de la ei. Problema este însă una serioasă și nu este de ignorat. De la 1 septembrie, suspendarea devine efectivă, iar amenzile pentru cei care vor circula în continuare sunt între 30 și 50 milioane de lei vechi”.

Ca să vadă dacă autoturismul personal este în regulă există două site-uri unde pot fi făcute verificări: www.rarom.ro, pentru inspecția tehnică și http://cedam.csa-isc.ro., pentru asigurări. Cei care vor să afle date despre mașinile lor trebuie să introducă numărul de înmatriculare și astfel pot afla dacă datele ajunse la poliție sunt cele reale. Românii care nu se regăsesc în aceste baze de date riscă să rămână fără numerele de înmatriculare ale mașinii.

“La nivel național există în jur de 1.600.000 de înștiințări. Au fost și în județul Mureș o serie de posesori de autovehicule care au venit la noi sesizând faptul că au primit înștiințări deși erau în regulă. Toți cei care consideră că sunt victima unei erori pot să se adreseze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule, de pe strada Călărașilor 26-28, cu o copie după înștiințare și o copie după Polița RCA sau după actul care atestă că atutovehiculul a fost supus unei inspecții tehnice periodice. După caz poate fi nevoie de ambele. Noi vom comunica la București datele și problema va fi rezolvată”, Gheorghe Ioan Băcilă, șef Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close