Uncategorized

Patriciu nu mai scapă!

A sunat ceasul pentru magnatul petrolului Dinu Patriciu? Cel care părea intangibil, în ciuda afacerilor dubioase derulate după ’89, pare să nu mai scape cu una cu două de lege. La sfârșitul săptămânii trecute, procurorii Parchetului General au emis un mandat de reținere pe numele său. Reținut, arestat, eliberat, într-o sigură zi.

Precizăm faptul că de o bună bucată de vreme, omul de afaceri liberal este cercetat penal, alături de alte cinci persoane din board-ul Petromidia, într-un dosar privind mai multe infracțiuni economice. Dincolo de implicațiile economice ale evenimentului, nu pot fi excluse, evident, cele politice. Și asta pentru că, în primul rând, Patriciu este unul dintre capii PNL, partid aflat la guvernare, în același timp și principalul motor de susținere financiară al acestui partid. Totodată, emiterea unui mandat de reținere pe numele magnatului imperiului petrolier se leagă implicit de “promisiunea” făcută de actualul președinte al României Traian Băsescu. Băsescu susținea – în momentul în care solicita organelor competente arestarea preventivă a lui Corneliu Iacobov, un alt nume greu în afacerile cu petrol certat cu legea – că “dacă se face vinovat de aceleași fapte (ca Iacubov, n.r.), arestați-l pe Patriciu”. Afirmația a căzut ca o ghilotină în campanie pentru liberali, speriați că odată cu câștigarea alegerilor, Băsescu le va obtura principala sursă de subzistență financiară. Ar mai fi de precizat un ultim aspect – omul de afaceri și politicianul, în același timp, Dinu Patriciu, îl are ca partener atât politic, cât și de afaceri pe nimeni altul decât liderul conservator Dan Voiculescu. Rămâne de văzut în ce mod vor fi afectate atât afacerile, cât și imaginea politică a mâinii drepte a lui Patriciu, Dan Voiculescu.

Vinerea neagră a lui Patriciu

Vineri dimineața, în jurul orei 5.00, procurorii Parchetului General au emis un mandat de reținere pe numele omului de afaceri Dinu Patriciu, după o audiere maraton de mai bine de 18 ore. În condițiile în care în cursul zilei de joi, când Patriciu a dat cu subsemnatul la PNA mai toată ziua, iar zvonul privind reținerea sa părea să prindă contur, acțiunile Rompetrol au căzut practic la bursă, vineri s-a dispus oprirea acestora de la tranzacționarea bursieră. Patriciu este cercetat penal, alături de alte cinci persoane din conducerea Petromidia, într-un dosar privind diverse infracțiuni economice. Ministerul Public a anunțat, la sfârșitul lunii martie, că proprietarul rafinăriei nu a făcut investițiile promise și a păgubit statul cu câteva sute de miliarde de lei prin diminuarea unor taxe. Imediat, conducerea Rompetrol a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală, spălare de bani și înșelăciune. Vă prezentăm în continuare un rezumat al materialelor apărute în publicațiile Trustului Gazeta cu privire la afacerile lui Dinu Patriciu.

Voiculescu distribuie petrolul lui Patriciu

Liderul umanist, Dan Voiculescu, prin compania la care este acționar majoritar, Grivco, distribuie aproximativ 30 la sută din produsele Rompetrol.

Petrom și Rompetrol sunt cei mai importanți jucători de pe piața românească de petrol. Înainte de câștigarea licitației pentru Petrom, OMV deținea la Rompetrol un pachet de 25 la sută, iar Dan Voiculescu a fost mereu alături de Dinu Patriciu în războiul mediatic pentru supremația pe piața petrolului. Familia Voiculescu a decis să-și diversifice afacerile, investind pe piața de capital, cumpărând acțiuni la Rompetrol pe care recent le-a vândut. Alianța între Dan Voiculescu și Dinu Patriciu merg dincolo de piața de capital. O companie fondată cu participare egală importa țitei pentru Petromidia și exporta produsele prelucrate, în timp ce, pentru Grivcorelf (companie de distribuție de combustibil pentru avioane), contractul cu Rompetrol a fost înlocuit de o colaborare cu Petromidia. De cele mai multe ori, interesele financiare ale celor doi politicieni au fost legate, fără însă să se fi limitat doar la Petromidia. Astfel, cei doi camarazi de afaceri au încercat în anul 2000, în urma creării unei companii străine cu sediul în Cipru, să preia fosta companie de stat petrolieră, Petrom, obiectiv eșuat, însă. Să nu uităm că, liderul umanist și-a mai trasat o nouă țintă pe tărâmul afacerilor, mai exact preluarea companiei Petrom Service, în ciuda rezistenței susținute a acționariatului majoritar reprezentat de sindicaliștii de la Petrom. În tot acest demers, liderul umanist este susținut din umbră de liberalul Dinu Patriciu, care ar servi la rândul său o felie din cea mai mare societate românească specializată în repararea utilajelor din domeniu.

Cadou ilegal de la Năstase

Așa cum publicațiile Trustului Gazeta au dezvăluit în edițiile anterioare, cu trei luni înainte de alegeri, Guvernul PSD a emis un nou act normativ în baza căruia aprobă concesionarea unui de teren situat în județul Satu Mare, în suprafață de 3.000 de kilometri pătrați, spre exploatare, societății Rompetrol și a unui alt perimetru, de 1.700 mp, în Mehedinți. Și asta în condițiile în care compania Rompetrol funcționează de peste doi ani fără atestatul obligatoriu pentru exploatarea și explorarea în domeniul petrolier. Atestatul obținut de societate în 2000 a expirat în 2002. De atunci, Rompetrol nici măcar nu a depus la Agenția pentru Resurse Minerale (ANRM) documentația necesară reatestării, după cum ne-au declarat reprezentanții Agenției. Cu toate acestea, Rompetrol a primit în concesionare în vederea explorării și exploatării, în toamna anului trecut, două perimetre în suprafață totală de aproape 5.000 de kilometri pătrați, fără a fi verificat de autorități în legătură cu dreptul de a desfășura acest tip de activități. ANRM a anunțat, în urma sesizărilor repetate ale publicațiilor noastre, demararea unor controale la Rompetrol, care, evident, nu s-au mai realizat, cu atât mai mult cu cât în fruntea Agenției a fost învestit de către Guvernul Alianței un șef liberal. “Cucerirea” lui Patriciu în cele două județe – Satu-Mare și Mehedinți – este ilegală, pentru că licența de exploatare a petrolului în perimetre menționate putea fi acordată numai unei societăți care a dobândit în prealabil un atestat de exploatare din partea ANRM . În acest context, licența de exploatare și în Satu Mare și Mehedinți ar fi trebuit în mod normal să fie lovită de nulitate întrucât atestatul Rompetrol pentru exploatare petrolieră a expirat în anul 2002, o dată cu adoptarea unui nou act normativ care anula toate atestările emise anterior, în consecință și atestatul Rompetrol emis în anul 2001. Cu toate acestea, afacerea lui Patriciu a putut penetra, fără probleme, și în domeniul exploatării petroliere, fără însă să facă dovada competenței în acest domeniu. Oficialii ANRM au recunoscut pentru publicațiile noastre că vor lua “măsuri” în acest caz și că, “în mod normal”, societatea trebuia să fi avut atestat pentru a căpăta licența de exploatare pe cele două perimetre din România.

,b>Tandemul Bechtel-Rompetrol forează

În urmă cu câteva luni, publicațiile Trustului Gazeta au dezvăluit, într-un amplu material, posibilele legături dintre traseul Autostrăzii Brașov-Borș și prospecțiunile realizate în urmă cu câțiva ani de societatea petrolieră Shell, în fostul bloc geologic 10 Transilvania, care cuprinde teritorii din Cluj, Mureș și Bistrița, și pe o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare în zona Satu Mare. Scriam atunci că Autostrada “Transilvania” ar putea avea și o altă miză, în afară de fluidizarea traficului din țară înspre UE și invers, și anume “norocul” de a trece prin cel puțin două dintre zonele vizate de prospecțiunile comandate de Shell, respectiv județele Cluj și Mureș. Deși rezultatele acestor prospecțiuni constituie secret de stat (adică sunt cunoscute doar statului, guvernanților, instituțiilor de profil cum ar fi Agenția Națională pentru Resurse Minerale), se pare că Rompetrol a “mirosit” potențialul zonei Satu Mare. Dacă legătura dintre Bechtel, constructorul Autostrăzii Brașov-Borș, și Rompetrol este certă, cele două companii fiind aliate la lucrările pentru reconstrucția Irakului, se conturează tot mai mult și legătura dintre societatea lui Dinu Patriciu și autoritățile din domeniul resurselor minerale, deținătoare ale informațiilor privind zăcămintele petroliere. Asta pentru că este puțin probabil ca gigantul Rompetrol să investească, chiar și “doar” 6,5 milioane de euro,

într-o zonă “sterilă”, așa cum s-a grăbit să motiveze președintele ANRM pe acea vreme, Iuliana Stratulat, abandonarea unor astfel de proiecte de către marile companii petroliere străine.

Memoranda ONAC

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close