Uncategorized

Penalul Bubau

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Târgu Mures au dispus trimiterea în judecata a primarului din Santana de Mures Viorel Bubau care in acelasi timp este si presedinte al Asociatiei “Clubul de Echitatie SCORILLO” Sântana de Mures. Bubau a comis o serie de infractiuni împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, dar si alte infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2000 si de alte legi speciale. Prejudiciul cauzat se ridica la valoarea totala de 174.201 lei, din care

42.571 lei proveneau din

fonduri SAPARD.

Procurorii l-au acuzat pe primarul calaret de “folosirea si prezentarea de documente, respectiv de declaratii false, inexacte si incomplete, cu scopul de a obtine pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, omisiunea, cu stiinta, de a furniza datele cerute de lege pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, abuz în serviciu contra intereselor publice, executare de activitati miniere fara licenta de exploatare, evaziune fiscala si fals intelectual la Legea contabilitatii”.

Care sunt primele date ale anchetei

La data de 2 octombrie 2002, Primaria comuna Sântana de Mures, a înregistrat sub semnatura primarului, inculpatul Bubau Viorel, la Agentia SAPARD – Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD 7 Centru Alba Iulia, cererea de finantare a investitiei “Canalizare în sistem centralizat în comuna Sântana de Mures cu satele apartinatoare Sântana, Curteni, Chinari, Bardesti”. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat, potrivit datelor înscrise în cerere, la suma de 1.375.860,45 euro.

Conform contractului de finantare si a criteriilor de exigibilitate, investitia trebuia sa fie realizata numai pe terenuri care apartineau domeniului public. Potrivit datelor comunicate de inculpat, în calitate de responsabil de proiect, Agentiei SAPARD, unele statii de pompare si conducte de refulare ale canalizarii ar fi fost amplasate la marginea drumului Sântana, Curteni, Chinari si Bardesti, din judetului Mures, asadar pe domeniul public si nu pe terenuri private.

Directia de Control si Antifrauda din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – Program SAPARD si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) au constatat însa ca statiile de pompare se aflau în imediata vecinatate a drumului si afectau partial proprietatea privata a unor persoane. De retinut este ca, dupa începerea lucrarilor, în cursul anului 2005, Primaria Sântana de Mures a încheiat procese verbale de compensare cu persoanele ale caror terenuri erau afectate, acte prin care urma ca, în schimbul terenului afectat, proprietarul sa beneficieze, în mod gratuit, de facilitati de racordare la apa si canalizare. Tot prin aceleasi procese verbale era prevazut ca aceste lucrari sa fie executate de SC Scorillo Prod SRL si platite de catre Primaria Sântana de Mures.

Pentru primirea transei a II-a de bani de la Agentia SAPARD, inculpatul a prezentat agentiei inventarul terenurilor aflate în domeniul public, inventar în care era trecut si terenul de sport din satul Curteni. Ulterior, inculpatul Bubau Viorel a dispus scoaterea terenului de sport din domeniul public si transmiterea dreptului de proprietate catre o societate comerciala, desi pe acesta se afla una din conductele de refulare ale canalizarii. În acest mod, inculpatul a încalcat atât normele SAPARD, cât si Legea Educatiei Fizice si Sportului, aceasta din urma interzicând vânzarea bazelor sportive fara acordul Guvernului.

În urma acestor activitati prin care a fost schimbata natura proprietatii, suma destinata executarii lucrarilor a devenit neeligibila, iar bugetul Comunitatilor Europene a fost prejudiciat cu suma de 42.571 lei.

În cadrul aceleiasi activitati infractionale, din probele administrate a rezultat ca, în perioada mai – decembrie 2005, în calitate de primar al comunei Sântana de Mures, judetul Mures, în mod repetat, inculpatul si-a îndeplinit defectuos si cu stiinta atributiunile de serviciu – eliberând autorizatii de constructie pentru locuinte, fara avizele organelor cu competente în materie si a dispus efectuarea unor plati nejustificate pentru modificarea traseului retelei electrice, din bugetul local, în cuantum de 46.590,55 lei, favorizând astfel persoanele fizice care aveau proprietati în zona, cumparate chiar de la inculpat. Terenurile, în suprafata de 37.000 mp au fost achizitionate de catre inculpatul în anii 2003-2004 în regim extravilan, fiind revândute dupa ce au fost trecute în intravilan de catre Consiliul Local la propunerea inculpatului.

Infractionalitatea

in familie

Pentru executarea canalizarii, responsabilul de proiect – inculpatul Bubau Viorel – a organizat o licitatie câstigata de SC Socot SA Targu Mures, societate care, la rândul ei, a subcontractat parte din lucrari cu SC Scorillo Prod SRL Sântana de Mures si Asociatia “Clubul de Echitatie Scorrilo” Sântana de Mures, jud. Mures, aceasta din urma furnizând si produsele de balastiera necesare.

De mentionat este ca SC Scorrilo Prod SRL Sântana de Mures o avea ca asociat si administrator pe sotia lui Bubau Viorel, el fiind presedintele Clubului de Echitatie. Aceasta situatie a declansat un conflict de interese, Agentia SAPARD nefiind înstiintata asupra acestor incompatibilitati. Din probele administrate de procurorii anticoruptie a reiesit ca, în perioada anilor 2003-2007, în calitate de presedinte al Asociatiei “Clubul de Echitatie SCORILLO” Sântana de Mures si al Consiliului Director, inculpatul a dispus executarea de activitati miniere (produse de balastiera), fara a avea permisul de exploatare obligatoriu prevazut de aceasta lege, a comercializat produsele si s-a sustras de la plata impozitelor pe profit si a celor de redeventa miniera, în suma totala de 85.040 RO. Asociatia nu a condus evidentele contabile, conform dispozitiilor legale în materie iar in conformitate cu OG nr. 26 din 30.01.2001, Asociatia “Clubul de Echitatie SCORILLO” Sântana de Mures nu avea dreptul sa desfasoare activitatile sus mentionate.

DNA a pus sechestru

pe bunurile lui Bubau

Pentru recuperarea prejudiciului DNA a aplicat sechestru pe bunurile imobile apartinând primarului Bubau Viorel.

În dosar s-a dispus, de asemenea, anchetarea a altor doua persoane din cadrul Agentiei SAPARD – B.R.I.P.S. 7 Alba Iulia, precum si fata de mai multi administratori de societati comerciale care au participat la licitatiile organizate pentru investitia de canalizare.

Istoricul lui Bubau

La inceputul lunii aprilie 2005 primarul pesedist, Viorel Bubau a batut cu bestialitate o sportiva de la Depozitul de Armasari. Individul care a pozat mereu într-un adept al fair-play-ului a lovit-o cu o cruzime inexplicabila pe Madalina Hentes, membra a echipei de echitatie de la Directia Silvica. Fata a ajuns la SMURD cu capul spart, cu nasul si fata umflate. Madalina Hentes a trecut prin momente de groaza. Dupa doua saptamani Viorel Bubau s-a autosuspendat din functiile de vicepresedinte si purtator de cuvânt al PSD. Prin hotararea nr. 445 din 13. 07.2007 Tribunalul Mures a condamnat inculpatul Viorel Bubau la pedeapsa de 250 lei amenda penala. Cam atat costa o bataie!

Primarul Viorel Bubau a facut foarte multe pentru comuna lui transformand-o fara echivoc intr-un spatiu periurban asa cum multe din comunele limitrofe trebuie sa devina. Fata de aspectele despre care m-ati informat nu cunosc detalii vis-a-vis de subiectele cu Viorel Bubau. Sunt convins ca justitia isi va spune cuvantul pentru ca o acuzatie nu inseamna altceva decat o ipoteza. El este un membru serios al PSD, un primar care si-a facut datoria fata de comunitate .

Alexandru Petru Fratean, vicepresedinte al PSD Mures

Ionel ALBU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close