Uncategorized

Pendulare între schimbare și eticã

Toate mãsurile luate în ceea ce privește noua conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgențã Târgu Mureș au fost fãcute pentru un management mai bun. Aceasta este explicația oferitã pentru fiecare spital pentru care ministrul Sãnãtãții, Eugen Nicolãescu, a semnat acte de demitere. Acesta a avut la dispoziție o ordonanțã de urgențã de pe vremea predecesorului, Mircea Cintezã, O.U.G. nr. 154/2005.

Chiar dacã din punct de vedere legal aceste demiteri sunt conforme, din punct de vedere etic însã lasã multe semne de întrebare.

Exemplul spitalului din Târgu Mureș este elocvent. Noul Consiliu de Administrație are în componențã trei economiști, fiecare cu propria sa funcție în altã instituție. Spre exemplu Felicia Pop, președintele CA, este directorul Direcției Generale al Finanțelor Mureș. Adicã dacã nu a pus un liberal în fruntea spitalului, așa cum a fãcut la multe spitale din țarã, mãcar CA-ul sã compenseze. Chiar dacã activitatea economicã a spitalului este monitorizatã de Curtea de Conturi, corectitudinea acestei numiri va ridica serioase semne de întrebare în ceea ce privește controalele financiare curente din spital. Adicã fosta angajatã a Curții de Conturi sã fie controlatã de colegul, de ce nu, amicul, Viorel Florea, președintele Curții de Conturi Mureș.

Trecem la urmãtorul economist de pe listã, Nicoleta Enãchescu, care din purã întâmplare, este directorul financiar al Energomur. Nu putem afirma cã Enãchescu a contribuit la “bunãstarea” Energomur, dar nici nu putem sã nu ne gândim cã a avut o oarecare influențã în acest sens.

În mod clar însã, nu este etic ca cei doi reprezentanți ai Consiliului Județean în CA sã disparã complet. Chiar dacã CJ nu finanțeazã substanțial unitatea sanitarã, în 2005 a alocat un buget de 14 miliarde de lei pentru sãnãtatea din județ, sumã deloc de neglijat în condițiile în care bani pentru infrastructurã vin rar de la minister. Este greu de crezut cã, consilierii județeni vor mai vota cu inima ușoarã, miliarde pentru o instituție sanitarã unde nu pot sã monitorizeze deciziile luate în CA.

Fãrã firme private

Chiar dacã își dorește, ministrul Nicolãescu nu poate sã numeascã în fruntea celui mai mare spital din țarã o societate specializatã în management. Acest lucru ar fi însã posibil din 31 ianuarie, când se încheie perioada de interimat și, cel mai probabil, noua Lege a spitalelor va fi funcționalã. Așa cã atunci Lucian Bãilã nu va avea vreo șansã la concursul organizat, din moment ce singur a afirmat cã nu are experiențã în management. Lucru care, în cadrul unui concurs organizat pentru postul de manager de spital, ar cântãri foarte mult. Iar dacã și fostul președinte al CA, Constantin Copotoiu, se putea lãuda cu un curs de management, pentru cã a fost la rândul sãu director de spital, Bãilã nu are nici mãcar atât. Poate doar dacã se pune la socotealã șefia Ligii Studenților UMF din perioada ’90-’91. Cât despre celãlalt director, Marius Dohan, acesta este, într-adevãr economist. Dar, în acest caz, experiența sa în managementul sanitar este aproape nulã.

În aceste condiții, cei doi par mai degrabã niște cobai ai ministrului, care, odatã ce va avea aprobatã Legea Spitalelor, va trebui sã se reorienteze. Iar pânã ce prima promoție va absolvi Școala de Management Sanitar doritã de Nicolãescu, toatã lumea așteaptã concursul din luna martie.

Totul se rezumã la bani

Rãmâne de vãzut și dacã finanțarea din acest an va fi una care sã nu îi punã în dificultate pe cei numiți sã conducã mamutul sanitar din Târgu Mureș. Pentru cã dacã se va adopta modelul PSD, cu tarif mare pe caz, în București și la cine mai e membru de partid, sã spreãm cã influența liberalã a Feliciei Pop își va spune cuvântul. Dacã nu, datoriile vor fi la ordinea zilei. Pentru cã, așa cum au ținut sã specifice toți cei acuzați de management prost, bugetul trebuie respectat, dar și pacientul tratat.

Corina ALBOTA

Comparația spune totul

2003

l Spitalul de Urgențã Universitar București – 16.133.000 ROL

l Spitalul Clinic de Urgențã Floreasca – 20.275.000 ROL

l Spitalul Clinic Județean de Urgențã Târgu Mureș – 10.294.000 ROL

2004

l Spitalul Județean Deva – 11.137.000 ROL

l Spitalul Clinic Colentina – 11.732.000 ROL

l Spitalul Clinic Județean de Urgențã Târgu Mureș – 9.427.000 ROL

2005

l Spitalul Orãșenesc Hațeg – 12.366.000 ROL

l Spitalul de Urgențã Petroșani – 13.185.000 ROL

l Spitalul Universitar de Urgențã Elias – 15.509.000 ROL

l Spitalul Clinic Județean de Urgențã Târgu Mureș – 12.235.000 ROL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close