Administratie

Peste 50.000 de dosare, în căutarea unei arhive

 

 

Preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, judecătorul Florin Dima, a declarat miercuri, 8 martie, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce se află în căutarea unor spaţii adecvate pentru depozitarea arhivei de dosare.

 

4.000 de cutii cu dosare

 

Recent, o parte din dosarele aflate în arhiva Curţii de Apel Târgu-Mureş au fost mutate într-o arhivă amenajată în comuna Sâncraiu de Mureş, demers care a beneficiat de suportul Penitenciarului Târgu-Mureş. „Cu sprijinul Penitenciarului am reuşit să amenajăm o arhivă la Sâncraiu de Mureş, într-un spaţiu pe care Penitenciarul îl deţine acolo. Noi trebuie să ne pregătim în cazul în care ne vom muta din această clădire, să ne luăm toate documentele. Inclusiv arhiva. Pivniţa acestei clădiri era plină, era înţesată cu dosare. Cele mai vechi dosare pe care le avem în administrare sunt din 1927. Avem peste 4.000 de cutii în care sunt ţinute dosarele. În fiecare cutie sunt ţinute între 10 şi 20 de dosare, în funcţie de mărimea lor. Cu sprijinul Penitenciarului, anul trecut am reuşit să punem la punct o arhivă. Nu este suficient pentru nevoile noastre, dar ne-a ajutat să punem în ordine, să păstrăm până când vom reuşi să realizăm altceva, dosarele pe care le avem în posesie”, a precizat judecătorul Florin Dima.

 

Propunere către ministrul Justiţiei

 

Totodată, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş şi-a exprimat încrederea că în viitorul apropiat la nivelul fiecărei reşedinţe de judeţ din România va funcţiona minim o arhivă de gen, cu suportul Ministerului Justiţiei. „Din păcate, Arhivele Naţionale, care ar trebui să păstreze aceste dosare, ne-au comunicat de mai multe ori că nu au posibilitatea tehnică de a le păstra şi atunci ne revine nouă sarcina să le ţinem. Ideal ar fi, şi am discutat de mai multe ori la Ministerul Justiţiei, sper ca noul ministru al Justiţiei să fie de acord cu ceea ce credem noi, ideal ar fi ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie amenajată o arhivă în care să putem păstra dosare. Avem zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de dosare, încă din 1927, în păstrare. Numărul lor este din ce în ce mai mare, mai ales după anul 2000 când volumul de activitate al fiecărei instanţe a crescut exponenţial”, a subliniat judecătorul Florin Dima.

 

Alex TOTH

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close