
Plecaţi în vacanţă? Ce recomandă nutriţioniştii
Pentru că ne aflăm în perioada vacanţelor, nutriţioniştii recomandă mureşenilor să fie atenţi la alimentaţie şi la programul din timpul vacanţei, având în vedere că excesele alimentare pot strica vacanţa plănuită cu multe luni înainte. „Este vară şi majoritatea dintre noi se pregătesc de vacanţă. De obicei, înainte de fiecare concediu pregătirile sunt acerbe: se face mai mult sport, se adoptă noi diete, se încearcă tot felul de proceduri de întreţinere corporală. Oamenii fac toate aceste lucruri pentru a fi în forma maxima pe toată perioada vacanţei. Însă acest interes pentru siluetă scade din prima zi şi de cele mai multe ori în locul disciplinei se instalează excesul alimentar care ne asigură câteva kilograme în plus sau, mai rău, ne poate strica vacanţa”, transmite Liana Conţiu, nutriţionist-dietetician.
Ce trebuie să facem pentru a fi în formă
Pentru a fi în formă pe toată durata vacanţei şi pentru a evita micile neplăceri care ne pot strica cheful de distracţie, nutriţioniştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a acelor mici gustări nesănătoase, pe care tindem să le consumăm seara sau când ieşim la plimbare. Se recomandă mâncarea uşoară, salatele, peştele şi fructele de mare. „Se recomandă evitarea magazinelor cu gustări nesănătoase: gogoşerii, placintării, etc. Mai bine ducem cu noi, la pachet, gustările sănătoase, iar în acest sens cele mai indicate sunt, în această perioadă, fructele, însă trebuie să fim atenţi la cantitate. Se recomandă o masă mai consistentă la prânz, nu la cină. Mâncarea grasă nu face bine atunci când e caniculă, aşa că se recomandă consumul mâncărurilor uşoare, cum ar fi: salatele, peştele, fructele de mare, care să ne facă să ne simţim mai bine”, recomandă Liana Conţiu.
Totodată, nutriţioniştii recomandă mişcarea. Dacă mergem la munte, o plimbare pe jos sau cu bicicleta este binevenită, iar dacă ne răsfăţăm pe o plajă cu nisipul fin, atunci putem avea activităţi sportive pe plajă sau chiar în apă. Important este, atrag atenţia nutriţioniştii, să ne hidratăm corespunzător şi să nu bem apă doar atunci când ne este sete. „Ce poate fi mai plăcut decât o activitate sportivă pe plajă sau o plimbare cu bicicleta la munte? În funcţie de locul unde iţi petreci zilele libere, mişcarea este foarte importantă. Un alt aspect la fel de important este hidratarea. Dacă suntem în apă, fie că ne jucăm sau înotăm, uităm să bem apă. Razele soarelui combinate cu efortul depus ne pot deshidrata, aşa că este recomandat să bem apă chiar şi înainte să ne fie sete. Pe lângă asta, se recomandă alimentele bogate în apă, cum sunt legumele şi fructele. O bere rece pare ideală pentru o zi fierbinte, dar e indicat să se consume alcool cu moderaţie. Alcoolul este diuretic şi favorizeaza deshidratarea.
Semnele deshidratarii includ: sete, dureri de cap, gura uscată, urinări frecvente, oboseală şi moleşeală şi ameţeli. În cazul în care aceste simptome persistă şi după hidratare, este necesar consultul medical.
Vacanţa înseamnă echlibru, aşa că bucuraţi-vă de zilele libere fără a face excese de niciun fel”, mai transmite Liana Conţiu.